www.technologieenindustrie.com
Schmersal

SLC 420 Series

Dankzij een teach-in blanking-functie bieden deze veiligheidslichtgordijnen flexibiliteit bij het beveiligen van gevaarlijke omgevingen met opto-elektronica

SLC 420 Series
Vergeleken met traditionele veiligheidsdeuren, biedt opto-elektronische beveiliging doorgaans een flexibelere machinewerking. De flexibiliteit van de operator wordt zelfs verhoogd als er veiligheidslichtgordijnen met instelbare muting- en blanking(blindeer)functies worden gebruikt. Met de ‘blanking’ functie kan een deel van het te beschermen gebied worden afgeschermd zonder dat een stop-signaal wordt geactiveerd. Hierdoor wordt het mogelijk om een transportband of een hulpapparaat van de machine in dit gebied te installeren. De zogenaamde ‘floating blanking’ functie zorgt voor nog meer flexibiliteit. Met deze functie kunnen lichtstralen worden afgeschermd op niet-permanente gedefinieerde posities. Dit is handig als objecten, zoals verplaatsbare elektrische kabels, zich in het beschermde gebied bevinden. De afscherming beweegt mee op of neer met het af te schermen object, dit verklaart de aanduiding ‘floating’. Als de afmetingen van het object veranderen, wordt het veiligheidslichtgordijn uitgeschakeld.

Binnen de serie SLC 420 kunnen alle lichtstralen, behalve de synchronisatiestraal, worden gebruikt voor het afschermen. Verschillende ‘blanking’ functies zijn leverbaar: een vaste en een dynamische blanking. De keus hangt af van de duur van de aanwezigheid van een object (blijvend of tijdelijk) in het afgeschermde gebied. Hierdoor kan de gebruiker op flexibele wijze de blankingfunctie aanpassen aan de specifieke toepassing. Deze functies worden steeds populairder in de praktijk; in feite breidt de trend naar flexibele productie zich ook uit naar contactloze beveiligingen.
Safety Control GmbH, het Centre of Competence van de Schmersal Group voor opto-elektronische beveiligingsproducten, heeft onlangs een nieuwe serie veiligheidslichtgordijnen ontwikkeld, waarvoor de blankingfunctie zonder PC software of programmeerapparatuur kan worden ingesteld.

In de serie SLC 421 worden deze functies gedefinieerd in de teach-in mode,waarbij gebruik wordt gemaakt van externe invoerapparatuur. De gebruiker activeert de gewenste teach-in mode via een toetsbediende schakelaar; het lichtgordijn is uitgerust met een LED dat de operating mode aangeeft. De teach-in procedure wordt gestart door middel van een extern invoerapparaat of een voetschakelaar. Op deze manier definieert de operator de gebieden die moeten worden afgeschermd. Gedurende deze procedure kan hij kiezen tussen ‘fixed blanking’ of ‘fixed blanking’ met een of twee aanvullende ‘floating’ stralen, en niet te vergeten ‘floating and fixed blanking’.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers