www.technologieenindustrie.com
Keyence International

Hoogprecisie meting op elk materiaal of oppervlak

Keyence, wereldleider op het gebied van industriële inspectieoplossingen, introduceert zijn CL-3000 serie confocale afstandssensoren voor zeer nauwkeurige meettaken op elk materiaal of oppervlak. Deze ultracompacte coaxiale laser afstandssensor is ontwikkeld voor productie-uitdagingen, zoals kwaliteitsverbetering, het voorkomen van het leveren van defecte onderdelen en productieverhoging.

Hoogprecisie meting op elk materiaal of oppervlak

Typische toepassingen voor de CL-3000 zijn onder andere diktemeting van metalen platen, plaatuitloop metingen, wafervlakheidsmetingen en afdichting- en kleefmiddelcontrole. De IP67 stof- en waterbestendigheidsclassificatie maakt toepassing in alle productieomgevingen mogelijk.

De meerkleurige confocale methode zorgt voor prestatieniveaus die niet mogelijk zijn met conventionele systemen. Meerkleurig licht wordt gegenereerd door een lichtbron die tegelijkertijd verschillende golflengtes licht emitteert. Het uitgestraalde licht is stabieler en heeft een hogere helderheid over een breder golflengtebereik vergeleken met typisch witte LEDs. Dit zorgt ervoor dat het lichtniveau op alle punten binnen het meetbereik voldoende is, waardoor een hogere nauwkeurigheid mogelijk is.

De CL-3000 garandeert (zonder speciale koppen) hoge nauwkeurigheid op elk materiaal, inclusief glas, wafers, PCB substraat, afdichtmiddel of kleefstof, folie of kunststof en bewerkte onderdelen. Bovendien kunnen alle soorten oppervlakken worden gemeten, zoals transparant, gespiegeld, gebogen, schuin, getrapt, ongelijk of ruw, met een lineariteit vanaf ±0,2 µm. In tegenstelling tot conventionele lasersensoren is detectie zelfs mogelijk onder een grote hoek tegenover het doelobject.Uiteraard meet de Keyence CL-3000 ook stabiel op doelobjecten die meervoudig reflecteren of licht absorberen. Van rubber tot reflecterende materialen, met dezelfde opstelling is het mogelijk om het oppervlak stabiel te meten. Zelfs onder ruwe condities, zoals olienevel of stof, zorgen het stevig ontwerp van de sensor en de versterkte robotklare kabel voor betrouwbare resultaten zonder de noodzaak van beschermende behuizingen.

De compacte sensorkoppen,met een diameter van 8 mm zijn het kleinstein de industrie, kunnen geïnstalleerd worden in krappe en beperkte locaties. Ontworpen met alleen een lens in de meetkop, is het formaat van de sensor slechts 1/50e van het formaat van conventionele systemen en voldoet daarmee aan de groeiende behoefte aan miniaturisatie in productieapparatuur.CL-3000 units zijn bovendien zo’n 50% lichter dan een conventionele laserafstandssensor, waardoor ze eenvoudig aan het uiteinde van een robotarm kunnen worden gemonteerd. Het lagere gewicht vermindert tevens de resttrillingen als de robotarm tot stilstand komt.

In een standaard systeem stijgt de temperatuur in ongeveer 10 minuten met 8°C, wat leidt tot uitlijnings- en montagefouten. De CL-3000 serie daarentegen bevat geen elektronische componenten, maar alleen lenzen, zodat meetfouten als gevolg van warmteopwekking, elektrische ruis of optische asafwijkingen worden geëlimineerd.Van belang is ook de eenvoudige installatie van de sensorkop en de programma-instelling met de Keyence CL-3000. De instelbare armatuur voor diktemeting en de optische asuitlijnings functie in de PC-software maken een nauwkeurige instelling snel en eenvoudig. Er zijn vijf verschillende modellen beschikbaar in de nieuwe serie (inclusief een compacte unit ter grootte van een doorsnee potlood), voor taken van eenvoudige profielmeting tot ultrahoge precisie toepassingen.

 

Hoogprecisie meting op elk materiaal of oppervlak

 

Hoogprecisie meting op elk materiaal of oppervlak

 

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers