www.technologieenindustrie.com
MEDIAWORLD

Vansichen linear technology ontwerpt track voor grootste fanuc robot ooit

Om het bereik van de grootste FANUC robot uit het gamma uit te breiden, ontwikkelde Vansichen Linear Technology een custom made robottrack. De FANUC robot, de M-2000iA/2300 om precies te zijn, heeft met zijn zes assen een bereik van 3734 mm. Door die robot op een zevende as (de track) te plaatsen, vergroot de reikwijdte immens. Op dit moment staat er een demo-model tentoongesteld bij Pollers nv in Heusden-Zolder.

Vansichen linear technology ontwerpt track voor grootste fanuc robot ooit
FANUC robot M-2000iA/2300: verreweg de grootste tiller

FANUC is één van de grootste robotproducenten ter wereld met hoofdzetel en roots in Japan. De robot M-2000iA/2300 heeft een belastingscapaciteit van maar liefst 2300 kg aan de pols en heeft daaraan ook de naam van dé grootste tiller in de reeks te danken. De robot is ideaal voor zware materiaalverwerkingstoepassingen die een nog sterkere pols vereisen en kan met gemak een auto optillen, vasthouden en plaatsen. Daarnaast zorgt de combinatie van een uitgebreid werkgebied en de flexibiliteit van zes assen ervoor dat de M-2000iA/2300 objecten binnen een groot gedefinieerd werkgebied zeer nauwkeurig kan verplaatsen en neerzetten.

Robottracks tot wel 100 meter

“Producten met een gewicht van ongeveer 2 ton hebben vaak afmetingen waarbij het standaardbereik van de robot onvoldoende is. De track die tentoongesteld staat bij Pollers nv is er ééntje van 12 meter. Maar in theorie kunnen die tracks tot 100 meter lengte gebouwd worden”, vertelt Maxime Vansichen, Managing Director van Vansichen Linear Technology. “De FANUC robot heeft zelf een bereik van bijna 4 meter, maar zware lasten zoals wagens worden maar zelden zo kort verplaatst. Om dat bereik uit te breiden, creëerden we een track van 12 meter. De tracks bestaan telkens uit stukken van maximum 6 meter en kunnen eenvoudig aan elkaar gebout worden”, licht Maxime verder toe.

“De robot weegt ongeveer 12 ton en de track nog eens 14 ton, in totaliteit dus goed voor zo’n 26 ton. Twee ingebouwde motoren drijven de robot aan over 1 tandheugel om zo over de track te bewegen (bij kleinere robotten is dat maar één motor). Het grote voordeel van deze track is dat de robot aan 100% capaciteit kan blijven werken tijdens het voortbewegen op de track. De robot kan een indrukwekkende snelheid halen op de track van 1 meter/seconde”, zegt Maxime.

Maxime: “Onlangs won Vansichen Linear Technology de ‘Best Application Award’ van Atlanta. Voor het design van een unieke smeermethode van tandheugels werd de toepassing van Vansichen Linear Technology uit én door 20 wereldwijde Atlanta-distributeurs verkozen. Dat systeem werd speciaal ontworpen voor deze track. Voor de ontwikkeling van dit specifieke project konden we rekenen op de steun van het VLAIO”.

Coöperatie met Pollers nv

Om dit demo-model te realiseren werd zoals gebruikelijk voor het Hasseltse bedrijf, samengewerkt met Pollers nv uit Heusden-Zolder . Vansichen ontwikkelde de custom made track voor de FANUC robot en Pollers nv fabriceerde de track. “Pollers nv is al jaar en dag een vaste partner voor onze constructies. We blikken samen inmiddels al terug op meer dan 650 succesvolle projecten.”

Volledig gamma voor FANUC

“Met de ontwikkeling van deze track kunnen we nu het hele gamma van FANUC robots aanbieden. Gaande van de allerkleinste, de LR-mate tot de M-2000iA/2300. Voor het aanbod van FANUC maakten we al een speciale catalogus. Nu is het gamma compleet voor de standaardrobotten. In de pipeline zit nog de ontwikkeling van een cleanroom-track en een track voor in ATEX-omstandigheden,” sluit Maxime Vansichen af.

www.vansichen.be

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers