www.technologieenindustrie.com
LEROY-SOMER

Mia auto aangedreven door Leroy-Somer motoren

Door zijn betrokkenheid, beheersing van technologieën en grote ervaring op het gebied van elektrische voertuigen, heeft Leroy-Somer een leidende positie verworven in deze opkomende markt, zoals blijkt uit deze samenwerking met Mia Electric. De Mia is het eerste model dat door Mia Electric is uitgebracht. Sinds september 2011 wordt de Mia verkocht aan particulieren. Deze, voor gebruik in de stad ontworpen elektrische auto, onderscheidt zich door de eisen waaraan ze voldoet: "Compactheid, ruimte, rijgemak, makkelijke toegang, zuinigheid en plezier."

Mia auto aangedreven door Leroy-Somer motoren
Patrick Largeau van Mia Electric legt uit: "Meerdere criteria zijn leidend geweest bij onze uiteindelijke keuze van de juiste motor." Als eerste de motorprestaties: Hij moet compact zijn,  een goed rendement leveren en met weinig batterijgewicht toe kunnen. Ten tweede is essentieel dat de leverancier in staat is om een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van de auto. Ten derde moesten we zeker zijn van een zeer betrouwbare oplossing zodat onze klanten probleemloos kunnen rijden. Bovendien hebben we er direct voor gekozen om een standaard product te gebruiken,  niet alleen omdat de auto snel moest worden ontwikkeld,  maar ook omdat we een bewezen en betrouwbare oplossing wilden.
 
"We zijn door veel leveranciers benaderd." Afgaand op onze eisen, bleek Leroy-Somer de beste keuze. Leroy-Somer beheerst als geen ander de motortechniek van elektrische auto's. Gedurende alle ontwikkelingsfasen heeft het bedrijf ons ondersteund, of het nu ging om de technische aspecten of om het participeren in ´competitiveness´ werkgroepen, bovendien beschikt het over uitgebreide kennis van de complete aandrijfketen, hetgeen een voordeel was bij het integreren ervan in de eindoplossing. Je voelt dat ze betrouwbaar zijn. Ik wil graag nog een ander voordeel van Leroy-Somer noemen: ze staan open voor veranderingen. Het is één van de weinige producenten waarmee je kunt switchen van asynchrone naar synchrone motoren, met dezelfde technologische garanties", vervolgt Patrick Largeau.
 
"De Mia is ontworpen om te voorzien in een goed gedefinieerde behoefte: 80% van het stadsverkeer moet ermee kunnen worden uitgevoerd.” De Mia model 8 kWh heeft een actieradius van 80 km en model 12 kWh zelfs van 130 km. Dit is een elegante, economische en ecologische oplossing voor stedelijke mobiliteit met een eigen uitstraling door een uniek en aantrekkelijk design. Hij is heel praktisch: de schuifdeuren lopen aan weerszijden van het dak door tot aan de bodem, waardoor het makkelijk in- en uitstappen is. Ook is het makkelijk laden en lossen, terwijl het bovendien ouders makkelijk wordt gemaakt hun kinderen in de auto te installeren en weer uit te laten stappen. De centrale positie van de bestuurdersstoel zorgt aan beide kanten voor een breed zicht en zo voor een veilige en zorgvuldige rijstijl.
 
Leroy-Somer: expertisecentrum voor elektrische auto's
Pierre-Emmanuel Sarre,  CEO van de Drive Systems Division,  legt uit: "We hebben de nodige middelen geïnvesteerd om onze ambities in deze sector te kunnen verwezenlijken."
 
Leroy-Somer heeft de beschikking over een multi-disciplinair Centre of Excellence dat volledig in het teken staat van elektrische voertuigen, met Ontwerp- en Engineeringbureaus bestaand uit 15 specialisten die volledig voldoen aan de kwaliteitsnormen die gelden binnen de automotive sector. Het bedrijf kan eveneens terugvallen op de opgedane ervaring en knowhow van 500 productiemedewerkers. "Als bewijs van onze inzet hebben we een aparte productie-eenheid ingericht die uit twee productielijnen bestaat,  de ene speciaal voor synchrone technologie en de ander speciaal voor asynchrone technologie",  voegt Pierre-Emmanuel Sarre toe.
 
Leroy-Somer heeft momenteel veel troeven in handen, maakt de CEO duidelijk:
"Hoewel we konden vertrouwen op de expertise van de Group moesten we ons wel aanpassen aan de specifieke kwaliteitseisen van de automotive markt. We hebben daartoe een technisch testplatform opgezet met als doel het verhogen van de motorbetrouwbaarheid en het kunnen voldoen aan de specifieke randvoorwaarden van de oplossing. Zo hebben we de impregnatie van de wikkelingen aangepast om de trillingweerstand te verbeteren. "Met meer dan 10.000 verkochte voertuigen,  uitgerust met Leroy-Somer motoren, is de betrouwbaarheid van onze oplossingen op grote schaal bewezen. In feite lopen we technisch ver vooruit op de concurrentie in termen van massa/vermogen verhouding en compactheid. Op dit moment ontwerpt en industrialiseert Leroy-Somer zeer hoogrendement motoren met ongekende compactheid en massaniveaus. Nieuwe technologieën zullen ons helpen de motormassa te verminderen met 10 tot 15%,  hetgeen ons zal helpen om de actieradius van de auto verder te vergroten.”
 
Lange ervaring met elektrische voertuigen
Leroy-Somer houdt zich al 40 jaar bezig met het aandrijven van elektrische voertuigen. In 1995 bijvoorbeeld, deed Leroy-Somer mee aan de lancering van de elektrische Peugeot 106 uitgerust met een DC motor en een aparte bekrachtiging. Deze technologie had het voordeel van een maximaal motorkoppel bij lage snelheden. Bijna 8.000 motoren werden hiervoor geproduceerd. Destijds nam de elektrische Peugeot 106 deel aan het grootste experiment ooit in Europa dat erop was gericht een vloot van ´zelfbediening´ elektrische voertuigen te ontwikkelen en dat plaatsvond in La Rochelle. Dit was een reële test op grote schaal voor zowel de fabrikanten als voor hun toeleveranciers!
 
De brede ervaring met vele projecten die het bedrijf heeft opgedaan zorgt ervoor dat Leroy-Somer een compleet pakket motortechnologieën kan aanbieden:
- Asynchrone motoren, gekoeld met lucht of water, waarvan de betrouwbaarheid en robuustheid op grote schaal zijn bewezen,
- Synchrone motoren gekenmerkt door een bijzonder hoge prestaties,
- Nieuwe motoren met permanente magneten bieden ongekende specificaties in termen van prestaties, compactheid en geluidsniveau.
 
Deze motoren bieden oplossingen op het gebied van tractie van voertuigen en lichte vierwielers,  zware vierwielers, driewielers, bedrijfsvoertuigen, alsmede de tractie van auto's en hybride voertuigen,  de koeling in vrachtwagens of de airconditioning in bussen.
 
"We richten ons op de markt voor kleine en middelgrote series. Het marktaandeel van elektrische auto´s in onze omzet is al aanzienlijk," besluit Pierre-Emmanuel Sarre. Gezien de huidige ontwikkelingen op het gebied van elektrische voertuigen, verwacht Leroy-Somer op korte termijn een sterke groei van de omzet met ongeveer 50%.
 
Over Mia Electric:
Mia Electric is een nieuwe autofabrikant die uitsluitend elektrische voertuigen ontwerpt. Het bedrijf levert economische mobiliteit zonder uitstoot en uitgebreide toegankelijkheid als antwoord op reële situaties in steden en grotere stedelijke gebieden en als antwoord op de stijgende olieprijzen.
 
Het bedrijf is gevestigd in West-Frankrijk, in Cerizay, Deux-Sèvres, waar een state-of-the-art fabriek momenteel 12.000 units per jaar kan produceren, ofwel 1.000 auto's per maand. Per september 2011 telde het bedrijf 450 medewerkers.
Mia Electric is eigenaar van een geïntegreerd ontwerpcentrum. Het wordt gerund door de beroemde Murat Günak, die als hoofdontwerper voor Mercedes, Peugeot en Volkswagen heeft gewerkt. Onder de verantwoordelijkheid van David Melvin Wilkie, voormalig hoofdontwerper bij Bertone, werken 16 ontwerpers samen met de research & development afdeling die bestaat uit 80 ingenieurs.
Opgericht in juni 2010, bestaat Mia Electric uit het Franse Mia Electric SAS en uit het Duitse Mia Electric GmbH, dat een deel van het personeel en de knowhow overnam van het Heuliez consortium,  dat gedurende 80 jaar actief is geweest in de auto-industrie. Heuliez heeft wereldwijd ongeëvenaarde ervaring opgedaan op het gebied van e-mobiliteit bij het ontwikkelen in het jaar 2000 van elektrische versies van de Peugeot 106 en de Citroën Saxo voor de Franse stad La Rochelle (7.000 stuks). In juli 2010 nam de kohlpharma groep, onder leiding van professor Edwin Kohl, de elektrische tak van Heuliez over met een investering van 33 miljoen euro.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers