www.technologieenindustrie.com
HMS Industrial Networks AB

Ixxat Smart Grid Gateways - geavanceerde connectiviteit met maximale beveiliging

Ixxat SG-gateways maken data-uitwisseling mogelijk tussen IEC61850 of IEC60870-5-104 gebaseerde energienetwerken en gangbare veldbus- en industriële Ethernetsystemen. HMS Networks introduceert nu nieuwe functies, waaronder Mediabreaker functionaliteit en ondersteuning voor IEC60870-5-101, DNP3, OPC-UA en MQTT. Ook het gebruikersbeheer is verbeterd en er is een versie met Ethernet switch beschikbaar.

Ixxat Smart Grid Gateways - geavanceerde connectiviteit met maximale beveiliging

De energiesector ontwikkelt zich snel, gedreven door de transitie naar duurzame energie, elektromobiliteit en de verschuiving van pure energieverbruikers naar prosumenten (producent en consument). Deze veranderingen resulteren in hoge eisen aan de communicatie binnen de energiedistributienetwerken. Dit vraagt om zeer flexibele en veilige oplossingen om de bestaande infrastructuur aan te passen aan de nieuwe omstandigheden, met inbegrip van het terugdringen van het groeiende risico van cyberaanvallen. De nieuwe, uitgebreide Ixxat® SG-gateways van HMS voldoen aan zowel aan de behoefte aan meer flexibiliteit, als meer veiligheid.

Mediaonderbreking overeenkomstig TSO veiligheidseisen

Ixxat SG-gateways ondersteunen al veilige datatransmissie via VPN en het IEC60870-5-104 protocol. Volgens de specificaties van de TSO (Transmission System Operators) moet het transmissiemedium echter ook worden aangepast met een extra beveiligingslaag om zo te voorkomen dat schadelijke codes wordt doorgegeven aan het eindapparaat. De integratie van het IEC60870-5-101 protocol stelt de gebruiker in staat om zijn 101-compatibele apparaten aan te sluiten op de controlekamers van de respectievelijke operators in overeenstemming met de TSO specificaties. Ixxat SG-gateways maken een eenvoudige ‘onderbreking’ tussen Ethernet gebaseerde (IEC60870-5-104) en seriële (IEC60870-5-101) communicatie mogelijk. Met slechts één Ethernetpoort en één seriële interface is de speciale MediaBreaker versie optimaal aangepast aan deze toepassing.

Door de ‘media break’ integratie is het IEC60870-5-101 protocol nu ook beschikbaar via de seriële interface. Dit maakt het mogelijk om oude apparaten aan te sluiten op moderne controlekamers en besturingen zonder deze door nieuwe te hoeven vervangen.

Klaar voor de toekomst met de OPC-UA en MQTT

Ixxat SG-gateways bieden nu ook functies voor data-aggregatie en eenvoudige besturingstaken. Dankzij de nieuwe ondersteuning van de populaire OPC-UA en MQTT standaarden kunnen SG-gateways worden gebruikt om data van verschillende energie- en industriële netwerken naar bestaande diensten van Microsoft, Google en andere aanbieders te sturen, waar de data via een beveiligde bi-directionele verbinding kunnen worden geëvalueerd en waarop vervolgens kan worden gereageerd. OPC-UA en MQTTT zijn nu zonder extra kosten beschikbaar voor alle SG-gateway versies.

Geïntegreerde Ethernet schakelaar

Met de nieuwe versie van de SG-gateway schakelaar kunnen tot 4 apparaten rechtstreeks op een tweede Ethernet poort worden aangesloten en kan de communicatie (d.w.z. energieprotocollen, OPC-UA, MQTT of Modbus-TCP) op een flexibele manier verdeeld worden over twee separate netwerken. Hierdoor zijn geen externe schakelaars meer nodig.

Voorbereid voor eenvoudig globaal gebruik

De SG-gateways ondersteunen nu ook het DNP3 protocol, dat veel gebruikt wordt door bedrijven in de energiesector in het Verenigd Koninkrijk, Australië, de VS en andere landen. Daarnaast kunnen gebruikers ook profiteren van een geüpdatete gebruikersinterface voor nog eenvoudiger configuratie en beheer van aangesloten apparaten.

Meer informatie vindt u op www.ixxat.com/energy

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers