www.technologieenindustrie.com
EATON

Eaton net- en systeemprotectie volgens VDE-AR-N 4105 - in de 14 kVA tot 866 kVA range (20 A tot 1250 A)

De Electrical Sector van Eaton introduceert individuele componenten voor netwerk- en systeembeveiliging volgens VDE-AR-N 4105, alsmede complete oplossingen, gereed voor installatie en aansluiting. Deze individuele componenten betreffen schakelaars met een lage afdichtingcapaciteit en motorbediende vermogensschakelaars met laagvermogen onderspanning uitschakelmechanismen.

Eaton net- en systeemprotectie volgens VDE-AR-N 4105 - in de 14 kVA tot 866 kVA range (20 A tot 1250 A)
De VDE-AR-N 4105 norm is van kracht sinds 1 augustus 2011. Overgangsperiodes zijn bedoeld om de invoering en de implementatie te vereenvoudigen: de norm is sinds 1 januari 2012 bindend voor fotovoltaïsche installaties op laagspanningnetwerken; voor andere decentrale productie-installaties zoals WKK centrales, biogas en windturbinegeneratoren, is de datum 1 juli 2012. Het is de bedoeling dat VDE-AR-N 4105 een vast element wordt van de technische aansluitvoorwaarden (TAB) van een netbeheerder. Dit verandert het ontwerp van de beschermende maatregelen, de instellingen voor bescherming- en bewakingsapparatuur en dienovereenkomstig de algemene aansluitvoorwaarden.

Aanvullende maatregelen zijn nodig om de netstabiliteit te garanderen van het snel groeiende aantal decentrale energiecentrales in Duitsland. Deze maatregelen zijn gespecificeerd in de norm: het betreft bijvoorbeeld de verplichte loskoppeling van de generatoren als het laagspanningsnet wordt belast met ontoelaatbare spanning- of frequentieafwijkingen. De VDE-AR-N 4105 adviseert hiervoor het gebruik van een koppelingschakelaar in de vorm van twee elektrische schakelinrichtingen in serie die worden bestuurd door een relais dat de netfrequentie en de netspanning bewaakt. Als de door de norm toegestane waarden worden overschreden, wordt de energiecentrale automatisch losgekoppeld van het net. Als de netspanning of frequentie terugkeert binnen het toegestane bereik, wordt de installatie automatisch weer aangesloten. Norm VDE-AR-N 4105 schrijft ook voor dat: de ontkoppeling failsafe moet zijn. Bij installaties >30 kVA is een centrale net- en systeembescherming vereist.

Behalve complete oplossingen voor netwerk- en systeembeveiliging volgens VDE-AR-N 4105, die klaar zijn om te installeren en aan te sluiten, levert Eaton ook individuele componenten, zoals schakelaars met een lage afdichtingcapaciteit en motorbediende vermogensschakelaars met laagvermogen onderspanning uitschakelmechanismen. De schakelaars zijn toegestaan voor gebruik als koppelingschakelaars in systemen tot 100 kVA. Motorbediende vermogensschakelaars of lastscheiders kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor grotere installaties. Eaton heeft voor elke toepassing de juiste 3- of 4-polige oplossing in haar portfolio. Dit maakt een range mogelijk, variërend van 14 kVA tot 866 kVA (20 A tot 1250 A). Klaar om net- en systeembescherming tot 100 kVA aan te sluiten: voor installatiewaarden tussen 30 en 100 kVA, heeft Eaton een compacte en ready-to-install combinatie ontwikkeld in een geïsoleerde behuizing met IP65 bescherming, die voldoet aan de voorschriften van VDE-AR-N 4105. Het geheel bestaat uit twee schakelaars in serie die worden geactiveerd door een net- en systeembeschermend relais en die voorgemonteerd worden geleverd in een behuizing.

De nieuw ontwikkelde net- en systeembescherming wordt geïnstalleerd tussen de vermogensomvormer en de netaansluiting. Gebruikers installeren de combinatie in een wandbevestiging. De gebruikte DILMP schakelaars zijn bijzonder efficiënt met een afdichtcapaciteit van 2,1 W, dankzij de elektronische spoelaandrijving. De Eaton net- en systeembescherming is leverbaar in ratingklassen en twee framematen: maat 1 tot 43 kVA en 55 kVA en maat 2 tot 86 kVA en 100 kVA.

NA net- en systeembeschermende schakelaar van 14 kVA tot 866 kVA: VDE-AR-N 4105 sluit voor energiecentrales >100 kVA het gebruik van magneetschakelaars als koppelingschakelaars uit; motorbeveiligingen en mechanische vermogensschakelaars zijn uitdrukkelijk goedgekeurd. Echter, lastscheiders voldoen ook aan de eisen van de norm. Eaton levert hiervoor een complete serie. De koppelingschakelaars worden door de gebruiker geassembleerd met twee op afstand bediende vermogensschakelaars of in serie geschakelde lastscheiders. Andere belangrijke componenten zijn onderspanning uitschakelmechanismen en het net- en systeembeschermende relais.

Deze combinatie, met een stroomonderbrekingcapaciteit van 50 kA, is geschikt voor netvoedingen tot en met 2 x 1000 kVA/400 V omvormer output. Als alternatief levert Eaton scheidingsschakelaar combinaties met een upstream zekering voor bescherming tegen kortsluiting. De twee schakelaartypen, voorzien van afstandsbedieningen met een lage warmtedissipatie en onderspanning uitschakelmechanismen met <3.6 VA afdichtcapaciteit, zijn beide ideale componenten voor hoogrendementsystemen. Dankzij de ruimtebesparing en het compacte ontwerp kunnen ze, afhankelijk van de toepassing, naast of boven elkaar worden gemonteerd.

Een uitgebreide reeks toebehoren met doos- en besturingskabelaansluitingen garandeert eenvoudige aansluiting. Een vermogensschakelaar kan ook worden gecombineerd met een scheidingsschakelaar voor de onderbreking van een installatie. Het gebruik van een vermogensschakelaar of lastscheider met een of twee contactors zou technisch gezien ook een oplossing zijn. Dit is echter niet gedefinieerd in de norm. De verantwoordelijke netbeheerder moet daarom in dit geval worden geraadpleegd.

Meer informatie: www.eaton.de/elektrical Quicklink ID: ES2501
Foto nr.: NA-Schutz.jpg
Bijschrift: Eaton net- en systeembescherming volgens VDE-AR-N 4105 - in de 14 kVA tot 866 kVA range.
Trefwoord: Net- en systeembeveiliging, duurzame energie, zonne-energie, windenergie-installaties.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers