www.technologieenindustrie.com
SCHUNK News

Teams van leerlingen uit het middelbaar ontwikkelen robotsystemen voor een flexibele productie

Flexibel, efficiënt, teamgericht - deze drie belangrijke criteria voor moderne productie stonden centraal bij de SCHUNK Robot Competition, die plaatsvond tijdens de 9e European Robotics Week van 18 tot 20 november in het SCHUNK Training Center in Lauffen, Duitsland. Acht leerlingen van klas 4 van het Hölderlin Gymnasium Lauffen en acht van het Katholisches Bildungszentrum St. Kilian Heilbronn stortten zich op het experiment.

Teams van leerlingen uit het middelbaar ontwikkelen robotsystemen voor een flexibele productie

Ze werden verdeeld in vier willekeurige teams om een industriegerichte robotoplossing te ontwikkelen die exemplarisch is voor flexibele handling in de slimme productie.

Om deze taak op te lossen, kregen de jongeren elk een volledig functionele lichtgewicht robot en een mechatronische robotconstructiekit die individuele constructies mogelijk maakt. En dit is precies wat de taak zo spannend maakte, want de teams kozen de meest uiteenlopende benaderingen om de taak te kunnen oplossen, gaande van een slede, wip en de transportband tot speciale transportmandjes. Het doel: ballen in verschillende kleuren, die staan voor de verschillende producten of onderdelen, moesten met een mechatronische grijper van SCHUNK worden gegrepen en op kleur worden gesorteerd in twee containers.

Teamwork meets robotics
Uiteindelijk was het niet alleen een kwestie van technisch creatief zijn, maar ook van succesvolle sociale interactie. De teams waren immers een bonte mix en hadden nog nooit eerder samengewerkt - een bijzondere stimulans die, vooral door de snelle ontwikkelingen in de industrie, ook steeds meer in de echte werkomgeving voorkomt. Voor opleidingscoördinator Stefan Mühleck, die samen met mechatronica-trainer Hans Krauss en CNC-trainer Felix Seidel de jury vormde, waren aan het einde van de drie dagen alle betrokkenen de winnaars:

"De studenten waren bereid om hun horizon te verbreden en samen te denken. Ze worstelden met robotprogrammering en -ontwerp en hebben met succes een realistische oplossing uitgewerkt in een team met voordien nog onbekende partners". Zij werden actief begeleid en ondersteund door stagiairs van de wereldmarktleider.

Een van de meer dan 1.300 evenementen in Europa
De leerlingen beleefden hoe dicht de leuke oefening bij de dagelijkse praktijk stond tijdens een exclusieve rondleiding door de fabriek, die velen versteld liet staan. SCHUNK wordt beschouwd als een pionier op het gebied van productieautomatisering en maakt voor de eigen productie intensief gebruik van de toekomstige technologieën die op de markt beschikbaar zijn. Geen wonder dus dat het technologiegedreven familiebedrijf jaar na jaar deelneemt aan het robotica-evenement. Dit jaar was de SCHUNK Robot Competition een van de meer dan 1.300 evenementen in 39 landen, bedoeld om de effecten van het gebruik van robots op het leven, het werk en het leren van mensen te laten zien en de mogelijkheden die ontstaan door de digitale transformatie van Europa, die wordt aangedreven door nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, robotica, cloudcomputing en blockchains.

www.schunk.com
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers