www.technologieenindustrie.com
SCHUNK News

UITWISSELING VOOR DE TOEKOMST LET'S MOVE - BIJ AUTOMATICA

Let's MOVE - bij Automatica wilde SCHUNK vooral het gesprek op gang brengen. De toepassingsdeskundige demonstreerde het brede scala van zijn know-how op het gebied van automatisering met behulp van innovatieve benaderingen voor behandeling en verwerking. De toonaangevende vakbeurs voor intelligente automatisering en robotica presenteerde zich als toonaangevend bedrijf in de sector.

UITWISSELING VOOR DE TOEKOMST LET'S MOVE - BIJ AUTOMATICA

Waarheen, automatiseringsindustrie? De vierdaagse automatica-beurs in München heeft antwoorden opgeleverd, maar ook nieuwe en dringende vragen opgeworpen. SCHUNK presenteerde zich op het evenement voor het eerst publiekelijk onder het nieuwe bedrijfsmotto "Hand in hand for tomorrow", dat tekenend is voor de weg die het familiebedrijf is ingeslagen. De automatiseringsindustrie is in volle verandering en raakt in een stroomversnelling door de toenemende modularisering, open interfaces en gemakkelijke toegankelijkheid. De automatiseringsdeskundige wil deze verandering samen met klanten en partners actief vormgeven en naar een hoger niveau tillen - met nieuwe automatiseringsconcepten, brancheoplossingen en digitale diensten.

Pneumatiek klaar voor de toekomst
SCHUNK zette in München verschillende nieuwe pneumatische aandrijvingen in de kijker, technologie die door haar robuustheid en proceszekerheid ook in de toekomst op vele gebieden van cruciaal belang zal zijn. Daarom heeft SCHUNK al zijn ervaring gestoken in de ontwikkeling van digitale tools die de tijd en moeite die nodig zijn voor planning en inkoop in de toekomst aanzienlijk zullen verminderen. Er kunnen nu al nieuwe browsergebaseerde, licentievrije configurators gebruikt worden om pneumatische SCHUNK-grijpers en grijpervingers individueel te plannen, te integreren en rechtstreeks in de webstore te bestellen. Binnenkort worden ook de elektrische grijpers en adapterplaten opgenomen. Bezoekers konden de nieuwe grijperconfigurator voor de PLG , de grijper met lange slag die net werd voorgesteld, uitproberen en in slechts 10 minuten live de grijper van hun keuze samenstellen. De nieuwe pneumatische krachtpatser, met een indrukwekkende slag van 400 mm per zijde, is bijzonder interessant voor grote handlingtaken in de verpakkings-, automobiel-, witgoed- of logistieke sector. De technologische vooruitgang en digitale functies zijn ook te vinden in de nieuwe, pneumatische universele grijper PGL-plus-P. Het is de eerste in zijn soort die uitgerust is met standaard functionele veiligheid, dankzij het gecertificeerde, veilige GripGuard-gecertificeerde grijpkrachtonderhoud en het geïntegreerde IOL-sensorsysteem.


UITWISSELING VOOR DE TOEKOMST LET'S MOVE - BIJ AUTOMATICA

Grip als een gekko
SCHUNK lichtte een tipje van de sluier op van de automatiseringsmogelijkheden met verschillende bewegende expositiestukken voor pneumatische, elektrische, magnetische en adhesieve handling. Na een lange afwezigheid op beurzen konden de bezoekers voor het eerst met eigen ogen de gesofisticeerde en meermaals bekroonde ADHESO-grijptechnologie zien. De bio-geïnspireerde gekko-grijpers verbruiken geen energie. Nieuwsgierige bezoekers pakten vanzelfsprekend de kleefgrijpers op en testten ze op verschillende voorwerpen, waarvan ze er sommige zelf hadden meegebracht. Automatiseringsbenaderingen zijn ook op andere gebieden te vinden. Dat komt doordat robots niet alleen machines laden en lossen en helpen bij de assemblage, maar ook minder populaire maar cruciale bewerkingstaken op zich nemen, zoals ontbramen, slijpen of polijsten. De automatiseringsdeskundige gaf meerdere malen per dag live demonstraties van hoe dit werkt. Met R-EMENDO-gereedschappen kunnen talrijke taken automatisch direct gekoppeld worden aan het bewerkingsproces in de bewerkingsmachine.


UITWISSELING VOOR DE TOEKOMST LET'S MOVE - BIJ AUTOMATICA

Experts onder elkaar
Naast de presentatie van innovatieve producttechnologieën was één ding belangrijker dan ooit tevoren: het uitwisselen van ideeën. Een discussie onder deskundigen, waaraan werd deelgenomen door vertegenwoordigers van een groot aantal verschillende automatiseringssectoren, vormde het kader voor deze uitwisseling. Onder het motto "Enable Automation" kwamen start-ups, robotfabrikanten, systeemintegratoren en platforms bij SCHUNK om toekomstige uitdagingen en ontwerpmogelijkheden voor de groeiende automatiseringssector te bespreken. De rondetafeconferentiel, een initiatief van SCHUNK, werd gemodereerd door Armin Barnitzke, hoofdredacteur van het vakblad Automationspraxis. De deelnemers waren het erover eens dat de nadruk in de toekomst meer moet komen te liggen op de klanten en hun behoeften. Dit nieuwe idee wordt nu al in de CoLabs van SCHUNK in praktijk gebracht, zoals SCHUNK COO Johannes Ketterer uitlegt: "Het enige doel van onze CoLabs is automatisering mogelijk te maken. Met wendbaarheid en gestandaardiseerde componenten creëren wij een proof of concept en laten wij nieuwkomers op automatiseringsgebied zien dat hun huidige handmatige processen in principe kunnen worden geautomatiseerd.

Dit vermindert niet alleen het technische risico, maar ook de barrières waarmee onze klanten worden geconfronteerd wanneer zij met automatisering willen beginnen". Het idee om kennis zo gemakkelijk mogelijk toegankelijk te maken is ook een leidraad voor automatiseringsplatforms zoals Unchained Robotics. De CEO van dit bedrijf, Mladen Milicevic, nam ook deel aan de rondetafelconferentie. Andere deelnemers waren Katja Butterweck, Global Product Specialist bij ABB, Dr. Rüdiger Brockmann, CTO en CSO van Zeltwanger, Dirk Engelbrecht, CEO van andugo, en Thomas Retzlaff, VP Partner Development and Ecosystems bij Wandelbots. De open uitwisseling heeft niet alleen op indrukwekkende wijze aangetoond welke aanpak de verschillende spelers volgen, maar vooral ook dat samenwerking de belangrijkste voorwaarde zal zijn voor succesvolle automatisering in de toekomst.

www.schunk.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers