www.technologieenindustrie.com
EATON

Eerste Eaton Power Xpert® UX schakelsysteem in Nederland

Tata Steel stopt meer vermogen in Hoog Sterkte Staal

Eerste Eaton Power Xpert® UX schakelsysteem in Nederland
Als gevolg van de stijgende marktvraag naar Hoog Sterkte Staal (HSS) heeft Tata Steel een van haar haspels van Warmband 2 geüpgraded. Om te voldoen aan het hogere elektrisch vermogen leverde Eaton haar nieuwe schakelsysteem voor middenspanning: Power Xpert® UX. De levering aan Tata Steel is de eerste levering van UX in Nederland, wereldwijd heeft Eaton dit schakelsysteem reeds voor diverse toepassingen geleverd.

Op haar ‘warmbanden’ walst Tata Steel in IJmuiden dikke staalplakken uit tot staalstrips in elke gewenste dikte tussen 2,5 en 25 mm. Met snelheden tot wel 70 km per uur wikkelen drie haspels het staal op tot grote rollen die naar de afnemers worden vervoerd. Steeds vaker kiezen klanten voor de bijzondere eigenschappen van Hoog Sterkte Staal, maar dat was tot voorkort amper op de bestaande haspels te realiseren. “Hiervoor is 120% extra vermogen nodig”, vertelt At Keet, Senior Electrical Project Engineer bij PTC. “Van haspel 3 zijn daarom de gelijkstroom motoren vervangen door wissel stroommotoren en moest er een nieuwe
10 kV energieverdeler worden geplaatst. Onze oude, vaak nog uit 1968 stammende COQ-verdelers zijn aan het einde van hun levensduur.

After Sales maakt verschil
Projects & Technical Consultancy (PTC) is het engineeringbureau van Tata Steel en zorgt voor alle interne installaties die nodig zijn voor de productie van staal. Van de circa 200 PTC-ers zijn er zo’n 30 gespecialiseerd in elektrotechniek en 3 hebben het specialisme hoogspanning. “Wij zorgen dat onze interne klanten, de diverse fabrieken van Tata Steel, de gewenste energie op de juiste plek krijgen”, legt Dennis Kramer, Electrical Project Engineer bij PTC, uit. “Daarvoor transformeren we 150 kV naar 50, 33, 24, 10, 6 en 3 kV en zorgen dat de gebruikers er veilig mee kunnen werken.

Na uitvoerige analyse en vergelijking van de ontvangen offertes viel de keuze voor het nieuwe middenspanningssysteem op de Power Xpert® UX van Eaton. “Qua prijs en kwaliteit lagen de twee overgebleven leveranciers en hun installaties op een gelijkwaardig niveau, maar de prima ervaringen met Eaton gaven voor ons de doorslag”, vat At Keet de keuze samen. “We hebben vrijwel alles op schakelgebied van Eaton in huis. Waar het bedrijf heel goed in is, is de service. Waar anderen zeggen dat ze het doen, daar doet Eaton wat ze zeggen. After Sales maakt het verschil en dat biedt samen met de mogelijkheden van de UX veel vertrouwen voor de toekomst, want uitbreiden gaan we op termijn beslist.”

Remmende factor?
Met het oog op de geplande ombouwacties van de komende drie jaar, heeft Tata Steel gekozen voor de plaatsing van vijf velden. Eén inkomend veld met railzijdige spanningstrafo’s gemonteerd op een wagen en vier afgaande velden met uitrijdbare vacuum vermogensschakelaars. Het geheel is ondergebracht in 60 cm brede velden en kan moeiteloos worden uitgebreid als daaraan behoefte is. “De installatie staat in een ruimte met oude tegels die echt niet allemaal netjes waterpas liggen”, vervolgt Dennis Kramer het verhaal. “Als je in zo’n vloer gaat boren wordt het er niet beter op. Daarom heeft Eaton eerst een solide frame gebouwd, waarop vervolgens alle velden zijn gemonteerd. Ook dit meedenken is een fraai voorbeeld van totaalkwaliteit.”
Deze UX bij Tata Steel is de eerste van zijn soort in Nederland. At Keet: “Het is een leuke bijkomstigheid dat we in ons land de eerste zijn, al heeft het ook zijn schaduwzijde omdat je kinderziektes kunt verwachten. Om heel eerlijk te zijn, ja, dat is een remmende factor geweest, maar omdat de service zo goed is, vertrouw je erop dat Eaton het altijd goed oplost. Bovendien valt de UX op door zijn gedegen uitstraling, veilige opbouw en het gebruik van beproefde elementen.”

Veilig fysiek te scheiden
Kenmerkend voor de UX is compacte bouw en de toepassing van SF6-vrije vacuümonderbrekers, de gietharstechnologie voor de vastestof-isolatie en het railsysteem met hoogwaardige, koperen rails. De schakelsystemen zijn uitrijdbaar en de opbouw is volledig modulair. “Het ziet er ook erg solide en betrouwbaar uit”, wijst Dennis Kramer op de installatie. “Bij werkzaamheden kan je echt een fysieke scheiding maken en de uitgereden wagen op slot zetten. Ook is alles meer dan afdoende afgeschermd en geïsoleerd. En vergeet niet, er is een hoop staal in verwerkt. Dat is toch wel een extra pre voor een staalproducent.”
Voordat de specialisten van Eaton aan de opbouw in IJmuiden begonnen, hebben de PTC-ers in de fabriek in Hengelo de afnamekeuring verricht. Er is gekeken en gecontroleerd of alles naar wens en afspraak was gemonteerd. De onderdelen zijn onder proefspanning gezet en de laatste details zijn doorgenomen. “In de fabriek kunnen ze immers eventuele aanpassingen of verbeteringen veel makkelijker doorvoeren dan bij ons”, aldus At Keet.

Instructie voor optimaal gebruik
Na opbouw bij Tata Steel kon het vervolgtraject van de upgrade van de haspel worden afgerond. Begin februari was alles klaar en droeg PTC de UX over aan de gebruiker: de productie bij Warmband 2. Voorafgaand aan de werkelijke ingebruikname hebben de technische teams een training gekregen van Eaton. “De reacties waren uiterst positief”, glimlacht Dennis Kramer tot besluit. “Men vindt het systeem overzichtelijk. Dankzij de LED-aanduiding is uitstekend te zien en te volgen wat je doet en hoe alles werkt.”
At Keet plaatst ter afronding nog graag een kleine kritische kanttekening: “Wel moet je behoorlijk kleine kabelmonteurs hebben, want de aansluitingen aan de achterkant zijn wat aan de krappe kant. Het is duidelijk de consequentie van het compacte bouwen. Gelukkig schrikken onze vaste monteurs hier niet voor terug. Al met al is het project mooi en zonder rare bokkensprongen verlopen. We zijn tevreden.”

Wereldwijd actief
Tata Steel behoort wereldwijd tot de top tien van staalproducenten. De groep heeft een totale productiecapaciteit van meer dan 28 miljoen ton staal en telt circa 80.000 medewerkers, verdeeld over vier continenten. In Europa is Tata Steel de op een na grootste staalproducent met productiefaciliteiten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Beide vestigingen leveren staalproducten en bijbehorende diensten voor sectoren als de bouw, automotive, verpakking, material handling en andere veeleisende markten over de gehele wereld.

Meer info: www.eatonelectric.nl

Foto 1: Tata Steel_heren Keet en Kramer_1.jpg
Bijschrift: At Keet (l.) en Dennis Kramer: “We hebben vrijwel alles op schakelgebied van
Eaton in huis. De kwaliteit van de After Sales maakt het verschil”.

Foto 2: Tata Steel_Eaton_Power Xpert UX_2.jpg
Bijschrift: Power Xpert® UX, een veilig en betrouwbaar middenspanningsschakelsysteem toegepast bij Tata Steel.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers