www.technologieenindustrie.com
Atlas Copco News

Normconforme controles op productiegereedschap

Sinds eind januari is Atlas Copco Tools als eerste gereedschapsfabrikant DAkkS-geaccrediteerd conform VDI/VDE 2645-2, de industrienorm voor onderzoek van het machinevermogen. Deze gereedschap controles zijn inmiddels verplicht voor aangedreven gereedschap met een koppelbereik van 1 tot 1000 Newtonmeter. Dankzij de accreditatie kunnen gebruikers van dit gereedschap voor deze controles nu terecht bij Atlas Copco Tools.

Normconforme controles op productiegereedschap

Om te zorgen dat montageprocessen veilig verlopen, zijn industriële gebruikers verplicht om regelmatig gereedschap controles uit te voeren op hun montagegereedschappen. Deze eis geldt al enkele jaren en staat bijvoorbeeld geformuleerd in de technische norm IATF 16949:2016 voor de auto- en toeleveringsbranche en in VDI-/VDE-richtlijn 2862 blad 2 voor de algemene industrie.
 
"Er waren hier tot nu toe echter nog geen geaccrediteerde aanbieders voor. Daarom bleef het vaak bij een fabrieks- of ISO-kalibratie of een niet-geaccrediteerde controle", vertelt Emil Gümüsdagli, Business Manager Calibration Services bij Atlas Copco Tools Central Europe GmbH in Essen. "Sinds kort zijn wij door de Deutsche Akkreditierungsstelle GmbH (DAkkS) geaccrediteerd conform DIN EN ISO/IEC 17025. Dat betekent dat we klanten kunnen helpen om te voldoen aan de eisen in IATF 16949:2016 en VDI/VDE 2862 blad 2, bijvoorbeeld als dat aangetoond moet worden bij audits."

Stabiliteit en reproduceerbaarheid
De bovengenoemde richtlijnen zijn deels gebaseerd op de diverse factoren die bij industriële productieprocessen komen kijken, ook wel bekend als de vijf M's: mens, machine, methode, materiaal en milieu (invloeden uit de omgeving). Met een machinecontrole wordt de stabiliteit en de reproduceerbaarheid van de factor 'machine' bepaald. Zo kunnen er uitspraken worden gedaan over de verwachte fouten waarbij deze factor een rol speelt. Dit is dan weer een objectieve manier om de kwaliteit van verschillende gereedschappen te vergelijken. "Atlas Copco is VDI/VDE 2645-2-geaccrediteerd voor testprocedures M201 tot M208. Dat betekent dat we motorisch aangedreven gereedschap mogen testen dat continu draait en een koppelbereik heeft van 1 N·m (Newtonmeter) tot 1000 N·m", aldus Emil Gümüsdagli.

Eindelijk duidelijkheid
"De DAkkS-accreditatie van Atlas Copco Tools betekent voor gebruikers van gereedschap dat ze nu veilig en volledig kunnen voldoen aan de actuele voorschriften, een van de belangrijkste onderdelen van kwaliteitsmanagement", zegt ook laboratoriumingenieur Johannes Klicker. "VDI/VDE 2862 blad 2 schrijft namelijk voor dat productiegereedschap moet worden getest door een geaccrediteerd testlaboratorium. Ook in richtlijn IATF 16949:2016 staat al heel lang in hoofdstuk 7.1.5.3.2 dat 'de betreffende test, meting of kalibratiedienst deel moet uitmaken van de accreditatie (het certificaat).

Kalibratiecertificaten of testrapporten moeten zijn voorzien van een keurmerk van het nationale accreditatieorgaan.'" Atlas Copco Tools vindt het belangrijk dat gebruikers van gereedschap in alle industrietakken kunnen voldoen aan deze voorwaarden, vertellen Gümüsdagli en Klicker: "Ook daarom werken we nu al aan de uitbreiding van onze accreditatie. Een groter meetbereik, meer technieken en meer locaties!"

www.atlascopco.com
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers