www.technologieenindustrie.com
HURON

TJ MOLDES breidt capaciteit en prestaties uit van de matrijzenproductie voor de automotive

Met de ingebruikname van de nieuwe HURON high performance vijfassige bewerkingscentra, heeft TJ MOLDES (Marinha Grande, Portugal) haar productiecapaciteit voor kunststof spuitgietmatrijzen verhoogd. Het bedrijf is één van de toonaangevende fabrikanten van matrijzen voor de automobielindustrie.

TJ MOLDES breidt capaciteit en prestaties uit van de matrijzenproductie voor de automotive
Met investeringen in geavanceerde gereedschapmachines onderscheid TJ MOLDES zich sinds het bedrijf in 1985 werd opgericht. Terwijl toen de Verenigde Staten de belangrijkste exportmarkt was voor de Portugese matrijzenindustrie, richtte TJ MOLDES zich op de Europese markt en op specialisatie. In de loop der jaren heeft het bedrijf een uitstekende internationale reputatie verworven. Terwijl alle commerciële en projectmanagement activiteiten worden uitgevoerd door één bedrijf - TJ MOLDES – is de productie verdeeld over vier gespecialiseerde productie-eenheden: TJ MOLDES voor kleine matrijzen (tot 2 T), TJ AÇOS voor middelgrote matrijzen (tot 10 T), ITJ voor grote matrijzen (tot 30 T) en RTJ, een unit voor het testen van matrijzen en voor de productie (injectie) van preseries en kleine series, uitgerust met spuitgietmachines van tussen 125 en 1300 T klemkracht.

“Met aparte productie-units bezitten we alle voordelen van specialisatie, en als kleinere bedrijven zijn we flexibeler in termen van planning en kunnen we sneller op onze klanten reageren,” zegt João Faustino, oprichter en directeur van TJ MOLDES en onlangs verkozen tot voorzitter van CEFAMOL, de National Moulds Industry Association. “De test en preseries unit stelt ons in staat om klanten een compleet pakket te bieden, waaronder niet alleen het ontwerp en de fabricage van matrijzen, maar ook het testen van de producten.” De test unit kan standaard injectieprocessen uitvoeren, alsmede bi-materiaal injectie en waterinjectie.

Strategie
TJ MOLDES wordt internationaal erkend als een van de beste matrijzenfabrikanten voor autoverlichting, front ends en versnellingsbak behuizingen. De door TJ MOLDES ontworpen en geproduceerde matrijzen worden toegepast door toonaangevende autoproducenten, zoals Audi, BMW, Chrysler, Land Rover, Maseratti, Mercedes Benz, Opel, PSA/Renault, Porsche, Seat, Skoda, Vibac, Volvo en VW.

“Er bestaat niet zoiets als een eenvoudige matrijs,” vertelt João Faustino. “Alle matrijzen hebben hun bijzondere eisen en kunnen het verschil maken in de prestaties van spuitgietmachines en de kwaliteit van spuitgiet delen. Dat is de reden dat sommige klanten die naar Azië uitweken, op zoek naar goedkopere matrijzen, aanstalten maken om terug te keren. In de automobielsector worden matrijzen steeds belangrijker, omdat het hier om complexe geometrie gaat en een detailniveau dat een zeer hoge mate van nauwkeurigheid vereist. Dit geldt voor onderdelen voor koplampen, die qua verlichtingtechniek zeer gedetailleerd zijn voor optimale lichtverstrooiing. Bij front ends gaat het vooral om esthetiek en merkimago. Onze matrijzen, die worden vervaardigd in Portugal, staan bekend om hun hogere kwaliteit.”

Samen met HURON sinds 2002
Voor de vervaardiging van matrijzen heeft TJ MOLDES altijd de voorkeur gegeven aan Europese machines. “Om twee belangrijke redenen,” zegt João Faustino. “Als wij aan Europese bedrijven leveren, moeten we de beste technologie in huis hebben. Ten tweede moeten de fabrikanten van bewerkingscentra als partners optreden en is nabijheid essentieel is voor het onderhouden van zo’n relatie.”

TJ MOLDES plaatste zijn eerste bestelling bij HURON in 2002. “We stonden op een keerpunt. We hadden behoefte aan meer nauwkeurigheid en aan verhoging van onze responsecapaciteit teneinde een aantal zeer belangrijke orders veilig te stellen. We hadden behoefte aan een volgende generatie machines met zeer hoge rotatiesnelheden en grote versnellingen. We hadden ook behoefte aan een complete service, inclusief training en technische ondersteuning, zodat we het volledige potentieel van de machines kunnen inzetten. HURON voldeed aan deze voorwaarden en dat is de reden dat we de bestelling plaatsten,” benadrukt João Faustino.

TJ MOLDES was één van de eerste bedrijven in Portugal dat investeerde in HURON technologie. Sinds 2002 hebben de twee bedrijven een partnerschap dat veel verder gaat dan een normale leverancier/klantrelatie. Bernard Echevard, algemeen directeur van HURON, bevestigt dit: “TJ MOLDES is een klant die precies weet wat hij wil. Als ze ons bezoeken om te praten over een nieuwe investering in machines, hebben ze al bijna alle technische specificaties op een rij. Ze zijn veeleisend en ze onderhandelen stevig en direct, maar ze ons ook laten weten waarom ze zo veeleisend zijn.”

TJ MOLDES registreert continue groei en opeenvolgende capaciteitsuitbreidingen. Sinds 2002 zijn door TJ MOLDES 15 high performance bewerkingscentra in de verschillende productie-units geïnstalleerd. Stuk voor stuk geproduceerd door HURON.

Snelheid en precisie

“Machines moeten doen waarvoor ze zijn gemaakt.” - dit is de simpele vuistregel, volgens João Faustino. “Als je investeert in hoogwaardige vijfassige bewerkingscentra, zal je daar ten volle gebruik van moeten maken. Ze moeten op volle snelheid werken. HURON maakt high performance machines en biedt bovenal lokale technische ondersteuning die wij als onmisbaar ervaren. De technici van HURON en Tecnirolo (de HURON agent in Portugal) hebben onbeperkt toegang tot TJ MOLDES en maken deel uit van het team, omdat we hetzelfde doel delen: het meeste uit de machines halen.”

Miguel Silva, van Tecnirolo, zegt: “Voor elk project, voor elke matrijs, eist TJ MOLDES een optimale productietijd. Onze rol is om alle mogelijke ondersteuning te bieden, waarbij de machine wordt geprogrammeerd volgens een bewerkingstrategie die ervoor zorgt dat de werkzaamheden in zo min mogelijk tijd worden voltooid. Wij vertegenwoordigen HURON en uiteraard nemen we deze verantwoordelijkheid.”

“Als fabrikant van bewerkingscentra, moeten we inspelen op de trends en behoeften van matrijzenfabrikanten,” zegt Bernard Echevard, algemeen directeur van HURON. “Kunststof delen impliceren een toenemende mate van engineering, die op haar beurt de complexiteit van het productieproces van de matrijs verhoogt. HURON machines maken het mogelijk om gegevens zorgvuldig en nauwkeurig te verwerken bij hoge snelheden en acceleratie, en tevens met een korter bewerkingschema.”

TJ MOLDES is van plan om de komende jaren verder te investeren. “We gaan onze productiecapaciteit verhogen en bepaalde machines vervangen. Ze zijn nog steeds prima functioneel, maar tegenwoordig is het niet genoeg om functionele machines te hebben - we moeten juist snellere machines hebben. Het aantal assen, de snelheden en de acceleratie zijn de belangrijkste factoren die een machine overbodig kunnen maken. Om ervoor te zorgen dat we onze klanten behouden, is het niet genoeg om perfecte matrijzen te produceren - we moeten daarnaast ook de snelste zijn,” besluit João Faustino.

Foto's:

TJ FOTO 1
HURON bewerkingscentrum.

TJ FOTO 2
Snelheid en precisie.

TJ FOTO 3
Partners sinds 2002.
Miguel Silva (Tecnirolo)
João Faustino (TJ MOLDES)
Bernard Echevard (HURON).

TJ FOTO 4
Matrijs.

TJ FOTO 5
HURON bewerkingscentrum.

TJ FOTO 6
Technische ondersteuning.

TJ FOTO 7
Matrijs.
TJ MOLDES breidt capaciteit en prestaties uit van de matrijzenproductie voor de automotive
TJ MOLDES breidt capaciteit en prestaties uit van de matrijzenproductie voor de automotive
TJ MOLDES breidt capaciteit en prestaties uit van de matrijzenproductie voor de automotive
TJ MOLDES breidt capaciteit en prestaties uit van de matrijzenproductie voor de automotive
TJ MOLDES breidt capaciteit en prestaties uit van de matrijzenproductie voor de automotive
TJ MOLDES breidt capaciteit en prestaties uit van de matrijzenproductie voor de automotive

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers