www.technologieenindustrie.com
Verlinde

Verlinde takels equiperen twee bouwwerven in Brussel

Cluma is een Belgische firma, lid van het Europont netwerk en daardoor ook invoerder van hef- en verladingsapparatuur vervaardigd door Verlinde. Voor twee openbare werken in Brussel, één tegenover het Europees Parlement en de Europese Raad en een ander in een Brusselse voorstad, levert Cluma portaalkranen met takels aan twee ondernemingsgroepen; THV Leophat en THV Watermaal-Bosvoorde. In beide gevallen ging het om civieltechnische constructies. Enerzijds de wegtunnel onder het Schumanplein tegenover het Europees Parlement en anderzijds de aanleg van een spoorwegtunnel die de verbinding tussen de Europese wijk en de luchthaven vereenvoudigt.

Verlinde takels equiperen twee bouwwerven in Brussel
Legende : Cluma portaalkraan tegenover het Europees Parlement

In Brussel, in het hart van de Europese wijk, omgeven door het indrukwekkende Berlaymontgebouw, het majestueuze hotel Résidence Palace, het Jubelpark en het Europees Parlement, dient het Schumanplein te worden omgevormd om er een nieuwe stedelijke trekpleister van te maken.

In dit opzicht was het belangrijk om zich te concentreren op de sleutelelementen van het ondergrondse verkeer alvorens te werken aan de bovengrondse architectuur. Het Schumanplein ligt op één van de hoofdwegen van de stad.
In een eerste bouwfase diende dus de bestaande wegtunnel te worden gerenoveerd, door de betonbalken af te breken en te vervangen door nieuwe prefab elementen.

In deze buitengewone omgeving was de opstelling van de portaalkraan, ontworpen door Cluma, onderworpen aan specifieke vereisten op het gebied van geluid, trillingen en beveiliging van de werkzone. De montage kon bovendien alleen 's nachts gebeuren, op maximum 5 uur.

Werken aan de wegtunnel
Om deze civieltechnische werken uit te voeren, heeft de ondernemingsgroep THV Leophat een portaalkraan van 25 m lang en 11,5 m hoog geïnstalleerd, die zich kan verplaatsen over een afstand van 160 m.
Om lasten tot 40 ton op te heffen, werd de Eurobloc VT5 takel van Verlinde gekozen voor zijn prestaties, zijn betrouwbaarheid en zijn perfecte aanpassingsvermogen om te werken bij heel variabele weersomstandigheden. De standaard hoofdkenmerken van de VT5 takel zijn namelijk:
- Een laadcapaciteit van meer dan 40 ton.
- De hijsmotor heeft 2 snelheden met een verhouding van 1:6, voorzien van een thermische sonde.
- De gebruiksfactor bedraagt 60%.
- Belangrijk punt; de schijfrem werkt onder constante spanning en is onderhoudsvrij, wat enorme voordelen heeft op
gebied van veiligheid voor dit gebruik bij variabele weersomstandigheden.
- Voor meer veiligheid heeft de spileindschakelaar 4 posities - hoog, laag, vertraging en hoge positie.
- De bescherming tegen fase-omkering en de lastbegrenzer die overladingsrisico's verhindert.
De katrijmotor heeft een variabele snelheid gaande van 3 tot 20 m/minuut.

Werken aan de spoorwegtunnel
In de Brusselse voorstad, bestaat het GEN-project op lijn 161 van Watermaal-Bosvoorde uit het aanpassen van het spoorbaanvak naar 4 sporen en het verhogen van de treinsnelheid tot 160km/u. Binnen het kader van deze belangrijke werken is het eveneens nodig een tunnel van 1,6 km te realiseren. De werken zullen 2 à 3 jaar in beslag nemen, afhankelijk van de opduikende moeilijkheden.
Ook hier speelde de firma Cluma een belangrijke rol door aan de ondernemingsgroep THV Watermaal-Bosvoorde een portaalkraan met dubbele balken van 33,8 m te leveren, voor een totale hoogte van 11,5 m en een verplaatsingsafstand van 280 m. De vereisten van de locatie en het type op te heffen lasten in aanmerking genomen, werden op de portaalkraan met dubbele balken twee Eurobloc VT5 takels van Verlinde geïnstalleerd.

Cluma
Als Belgische firma en lid van het Europont netwerk biedt Cluma hijstoestellen voor lasten gaande van 125 kg tot 250 ton. Een uitgebreid assortiment portaalkranen, zwenkkranen en takels. Een deskundig team zorgt voor de uitstekende opvolging van alle hijsapparaten. Cluma is één van de officiële invoerders van Verlinde in België.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers