www.technologieenindustrie.com
Atlas Copco News

Trinseo kiest voor perslucht van Atlas Copco

Trinseo: "Atlas Copco's oplossing blonk uit door een gunstig laag energiegebruik".

Trinseo kiest voor perslucht van Atlas Copco

Voor zijn nieuwe fabriek in het Zeeuwse Hoek bij Terneuzen heeft Trinseo Netherlands BV gezocht naar een state-of-the-art persluchtinstallatie. Uit de voorstellen van verschillende leveranciers kwam die van Atlas Copco als beste naar voren.

"Een belangrijke eis bij de selectie van een nieuwe persluchtinstallatie was dat de lucht absoluut olievrij, schoon en droog moest zijn," vertelt Ron Drabbe, technologie-expert bij Trinseo. "Dan hebben we het over ten minste ISO Klasse 1 of beter en een drukdauwpunt van -40 graden Celsius of lager. Ook moest de installatie door de compressorleverancier worden onderhouden en dit uiteraard tegen zo aantrekkelijk mogelijke condities. Al die wensen en eisen hebben wij bij een aantal aanbieders neergelegd. Technisch en financieel liepen de offertes aardig uiteen, waarbij de opstelling van Atlas Copco, zowel financieel als kwalitatief, maar ook qua energiegebruik het gunstigst uit de bus kwam."

Zuivere perslucht

Atlas Copco installeerde bij Trinseo een redundante persluchtinstallatie bestaande uit twee ZR132VSD, olievrije, watergekoelde schroefcompressoren en twee "heat of compression" adsorptiedrogers van het type MDG450. "Zuivere lucht is voor ons productieproces cruciaal en vandaar dat we geen oliegesmeerde compressoren wilden," motiveert Ron Drabbe de keuze voor Atlas Copco. "Weliswaar kan olie uit perslucht gefilterd worden, maar je houdt altijd het risico van doorslag van de oliefilters.

Wij gebruiken de perslucht in deze fabriek voor het aansturen van instrumenten en het bedienen van kleppen, maar ook voor het aansturen van de slipkoppelingen van extruders. Dit is een belangrijke en kritische toepassing. Ook om die reden hebben we zeer zuivere perslucht nodig teneinde het risico van vervuiling van die koppelingen te minimaliseren. De installatie van Atlas Copco presteert ook wat dit betreft goed en levert zelfs Klasse 0 persluchtkwaliteit (conform ISO 8573-1), waardoor deze ruimschoots aan onze strenge eisen voldoet.

Laag drukdauwpunt

"We gebruiken de persluchtinstallatie nu anderhalf jaar", vervolgt Ron Drabbe. "We hebben verschillende productielijnen en maken rond de 200 verschillende producten, waarbij het accent ligt op polycarbonaat en ABS. De installatie van Atlas Copco draait voorbeeldig. We hebben er geen omkijken naar. De centrale besturing regelt het in- en uitschakelen van de twee compressoren en verdeelt het aantal draaiuren gelijk over de machines. Opvallend is ook dat de heat of compression drogers beter presteren dan verwacht.

In de specificaties staat dat ze een drukdauwpunt van -40°C realiseren, maar in de praktijk wordt een drukdauwpunt van -55°C gehaald. Dat betekent dat we zeer droge perslucht hebben en dat is gunstig voor het proces, de levensduur en betrouwbaarheid van de systemen en componenten die daarmee worden aangestuurd. De compressoren zijn voorzien van warmtewisselaars en de compressorwarmte wordt door de adsorptiedrogers gebruikt voor het regenereren van het droogmiddel."

www.atlascopco.com
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers