www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK focust nu ook op productietechnologie

Al jaren focust NSK haar innovatiekracht op vier kerntechnologieën: tribologie, simulatie/analyse, mechatronica en materialenkennis. Nu worden deze kerngebieden vergezeld van een vijfde tak: productietechnologie. De overgang naar 'vier kerntechnologieën plus één' benadrukt het toenemende belang van geoptimaliseerde machines, systemen en apparatuur voor de productie van hoogwaardige lagers. Bovendien erkent NSK met deze toevoeging de groeiende invloed van wereldwijde trends zoals het IoT, industrie 4.0 en artificiële intelligentie (AI).

Bij de ontwikkeling van nieuwe generaties lagers zijn de belangrijkste doelstellingen van NSK onder meer het bereiken van hogere snelheden, lagere wrijving, verbeterde energie-efficiëntie en een langere levensduur, zelfs bij zware omgevingsomstandigheden. Kortom, NSK richt zich op de kerntechnieken die de grootste invloed hebben op het verbeteren van de eigenschappen en prestaties van lagers.

Met een vijfde kerntechnologie die zich richt op de productie, onderstreept het bedrijf de zorgvuldige aanpak die nodig is om hoogwaardige lagers te produceren die zowel de precisie als de efficiëntie maximaliseren.

De productiekennis van NSK worden meestal in eigen huis ontwikkeld en geoptimaliseerd. Dat is voordelig omdat het internationale netwerk van 64 productievestigingen in 13 landen zo gebruik kan maken van de modernste productietechnologieën. Veel van deze technologieën maken gebruik van een digitaliseringsstrategie om een zeer efficiënte, flexibele en duurzame productie mogelijk te maken.

Door gebruik te maken van het IoT verhoogt NSK bijvoorbeeld de optimalisatie van zijn productienetwerk door haar productietechnologie uit te rusten met artificiële intelligentie. Het bedrijf werkt ook aan de ontwikkeling van slimme fabrieken die toelaten te besparen op ruimte en energie en tegelijk de behoefte aan mankracht verminderen.

De investeringen in de andere vier kerntechnologieën zullen in de toekomst uiteraard voortgezet worden. Met de nieuwste diepgroefkogellagers met hoog rendement voor elektromotoren laat NSK bijvoorbeeld zien welke verbeteringen dankzij intelligente innovatie in tribologie mogelijk zijn. Voor deze lagers hebben de tribologen van het bedrijf EA7 ontwikkeld, een vet dat de interne wrijving vermindert. In combinatie met een geoptimaliseerde vulling leidt deze innovatie niet alleen tot een aanzienlijke vermindering van de wrijving en zo tot een hoger energierendement, maar verdubbelt het ook het onderhoudsinterval voor elektromotoren.

De impact van NSK op dit gebied is erkend door de toekenning van een Award van de Japanse Vereniging voor Tribologie (JAST). Deze organisatie reikte onlangs de Tribology Technology Award 2019 uit aan NSK. De prijs werd toegekend aan een onderzoeksproject dat voor het eerst een zeer nauwkeurige gelijktijdige meting van de dikte van de smeerfilm en de breeksnelheid van vetgesmeerde lagers bij lage toerentallen mogelijk maakt. De bevindingen van deze metingen dragen bij aan de ontwikkeling van laag viskeuze en wrijvingsarme smeermiddelen die het vereiste koppel verminderen en op hun beurt de CO2-uitstoot verminderen om de opwarming van de aarde te helpen voorkomen. Ondanks hun lage viscositeit laten smeermiddelen van dit type toe dat energie-efficiënte wentellagers van een lange levensduur kunnen genieten.

Masayuki Maeda, lid van NSK Central Research, met de "Tribology Technology Award" uitgereikt door de Japanse Vereniging voor Tribologie.


NSK focust nu ook op productietechnologie

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers