www.technologieenindustrie.com
Kennametal

Kennametal lanceert UltraFlex voor een uitstekende slijtvastheid van kritische en complexe componenten

UltraFlex™, een nieuw programma van oppervlaktebehandelingen van Kennametal, zorgt voor een ongeëvenaarde slijtvastheid van complex gevormde componenten in de energieopwekking, olie- en gasindustrie en andere industriële sectoren. Door Kennametals expertise op het gebied van wolframcarbide-materialen te combineren met technologieën gebaseerd op superlegeringen van Kennametal Stellite™, zorgt UltraFlex voor een metallurgisch gebonden, niet-poreuze deklaag die een langere en zeer ongunstige omgevingen.

Kennametal lanceert UltraFlex voor een uitstekende slijtvastheid van kritische en complexe componenten
Kennametals UltraFlex-programma biedt een breed spectrum van materiaaloplossingen voor bescherming tegen abrasieve, erosieve, corrosieve en vretende slijtage van basismaterialen zoals koolstofstaal en gelegeerd staal, roestvaste staalsoorten, alsmede kobalt- en nikkellegeringen. Met de mogelijkheid om de dikte op de toepassing af te stemmen en om complexe vormen te behandelen, resulteert de intern ontwikkelde UltraFlex technologie in een dramatische verlenging van de levensduur van componenten, beter voorspelbaar slijtgedrag en onderhoud, hogere productiviteit en reductie van operationele kosten.

De geometrieën beschermen die niet toegankelijk zijn voor lassen
Onderdelen met een ingewikkelde vormgeving, binnendiameters en niet in het zicht liggende geometrieën kunnen te maken krijgen met consistentieproblemen bij inzet van traditionele thermisch spuiten of cladding. In vergelijking daarmee past UltraFlex zich gemakkelijk aan ingewikkelde vormen en kleine inwendige diameters aan, en bereikt verafgelegen plaatsen waartoe andere methoden om slijtvaste lagen aan te brengen niet in staat zijn.

De UltraFlex oppervlaktebehandeling kan worden toegepast in een groot diktebereik, van ca. 0,254 mm tot 2,03 mm (0.010"-0.08"). Afhankelijk van de toepassing kan de gladde UltraFlex oppervlakte worden gebruikt 'zoals aangebracht' of bewerkt worden tot de verlangde afwerkingsgraad.

Ongeëvenaarde voordelen van de metallurgische binding
Oppervlaktebehandelingen op basis van een mechanische binding blijven soms niet in stand als gevolg van porositeit en scheurvorming. Het door Kennametal ontwikkelde UltraFlex-proces verbindt de slijtlaag metallurgisch direct aan het substraat en levert daardoor een oppervlakte met consistente dikte en minimale verdunning.

Oplossingen voor corrosie, abrasie en erosie
Kennametals expertise op het gebied van metallurgie en materiaalkunde maakt het ons mogelijk om een superieure bescherming voor het gehele bereik van corrosieve en abrasieve slijtage te formuleren, te ontwikkelen en af te leveren. De UltraFlex productformules zijn afgeleid van deze materialenkennis: van kobaltgelegeerde legeringen voor weerstand tegen corrosie tot carbide-samenstellingen voor het vertragen van abrasieve of erosieve slijtage.

Voor componenten zoals kritische service-kleppen garandeert het op de Stellite™-legering gebaseerde UltraFlex-type dat er geen scheurvorming of delaminatie aan de oppervlakte optreedt om het substraat te beschermen.

Voor componenten zoals de grondpompen in Fluid Catalytic Cracking (FCC) eenheden, kan sterke abrasie en erosie onderdelen binnen een paar maanden vernietigen. Kennametals oplossing op basis van wolframcarbide - toegepast aan het vochtige oppervlak van de component heeft bewezen de levensduur tot vier keer te kunnen verlengen.

Pompwaaier
Een Amerikaanse raffinaderij bij de Golf van Mexico heeft onlangs ervaring opgedaan met versnelde inwendige slijtage van oliepompen , waarbij vaak complete behuizingen moesten worden vervangen. Vergeleken met het typische industriepomp-gedrag, was de operationele tijd ongeveer een maand korter en waren de onderhoudskosten hoger. De toepassing vraagt om pompen die in staat zijn belangrijke katalysatoren voor het raffinageproces te weerstaan.

De raffinaderij onderzocht verscheidene slijtvaste producten voor hun pompen en vond dat ze allemaal beperkingen hadden die eigen waren aan de technologie. Coatings die door thermisch spuiten worden aangebracht en cladlagen konden worden gebruikt voor zicht-toepassingen, maar niet voor kleine inwendige oppervlakken. De raffinaderij vond dat thermisch spuiten ook te lijden heeft van een gebrekkige mechanische binding en er trad preferentiële erosie van de zachte matrix op tussen de harde deeltjes in de cladlagen. Harde diffusie-coatings (boroniseren-oppervlakteharden) zijn erg dun en kunnen worden geperforeerd door grote slijtdeeltjes.

Door te werken met Kennametal, gebruikte de raffinaderij infiltratiegesoldeerde wolframcarbide-cladding en UltraFlex om de binnenkant van gesloten pompwaaiers te beschermen die niet bereikbaar zijn met andere methoden. De onderneming was met name onder de indruk van de hechte mechanische binding en de dichte, gelijkmatige verdeling van wolframcarbidedeeltjes over de hele coating, wat een uitstekende weerstand tegen erosie gaf en sterkte in complexe geometrieën.

Na 13 maanden bedrijf, vertoonde een behandelde oliepomp geen belangrijke tekenen van inwendige erosie. Deze technologie is ook toegepast op fractioneringsbodems van fluidized catalytic cracking eenheden en debutanizer reboiler onderhoud, met tot op heden geen tekenen van toenemende vibraties of verlies aan hydraulische prestaties.

Regelkleppen voor zware bedrijfscondities
Modern transport via regelkleppen van alle typen, inclusief: dunne gassen, sterk corrosieve chemicaliën, oververhitte stoom, abrasieve slurries, toxische gassen en radioactieve materialen. De kleppen zijn geschikt voor temperaturen onder het vriespunt tot hoger dan die van gesmolten metaal, en drukken van hoogvacuüm tot tientallen bars.

Kogelkleppen met metalen zittingen voor transport onder zware condities zijn vervaardigd van exotische metaalegeringen, en vereisen coatings om de oppervlakken te beschermen tegen een combinatie van corrosie en slijtage.

Thermisch spuiten en Stelliet-cladlagen worden breed toegepast om kogels en zittingen te beschermen. Maar omdat klanten verbeterde prestaties verlangen met het oog op een langere levensduur van de componenten, zijn nieuwe materiaaloplossingen nodig. Kennametal heeft oppervlaktebehandelingen ontwikkeld die op metallurgische wijze geavanceerde metaalsamenstellingen smelten op kogels en zittingen, wat resulteert in een uitzonderlijke weerstand tegen slijtage en corrosie in omgevingen waarin chemicaliën worden getransporteerd, vaak onder zeer hoge temperaturen, of met erosieve deeltjes. De UltraFlex technologie stelt Kennametal in staat om het meest geschikte coatingmateriaal te selecteren dat weerstand zal bieden aan specifieke omstandigheden, en klanten technische materialen verschaft die verder gaan dan standaard coatings. Velan, een leidende kleppenfabrikant, heeft recent de UltraFlex technologie omarmd door het toe te passen op kogelkleppen met metalen zittingen voor zware condities, en daarmee de problemen van de klant in de petrochemische industrie opgelost.

Prestaties in uw meest veeleisende omgeving
Als betrouwbare bron voor de meest innovatieve oplossingen levert Kennametal productiviteit, betrouwbaarheid en verlengde levensduur in de meest veeleisende omgevingen in de olie- & gas-, chemie-, en energieopwekkingsector. Als aanvulling op een breed programma van slijtvaste applicaties verschaft Kennametal klanten expertise op het gebied van slijtbelasting, de ontwikkeling en technische uitvoering van oplossingen, ontwikkeling en engineering van substraten en naslijpen voor een nauwkeuriger maatvoering.

Kennametal lanceert UltraFlex voor een uitstekende slijtvastheid van kritische en complexe componenten
Kennametal lanceert UltraFlex voor een uitstekende slijtvastheid van kritische en complexe componenten

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers