www.technologieenindustrie.com
SCHUNK News

INTELLIGENTE GEREEDSCHAPHOUDER

SCHUNK luidt een nieuw tijdperk in op het gebied van gereeedschapsopspanning: vanaf september begint de levering van de intelligente hydraulische expansiegereedschapshouder iTENDO, de meest intelligente gereedschapshouder op de markt. Voor het eerst is het mogelijk om bewerkingsprocessen met een hoge resolutie op het gereedschap te volgen en om de snijparameters in realtime aan te passen De vereiste versnellingssensor en elektronica zijn in de gereedschapshouder geïntegreerd zonder de storende contour en andere kenmerken te beïnvloeden.

INTELLIGENTE GEREEDSCHAPHOUDER

De iTENDO is in staat om naadloos het bewerkingsproces vast te leggen, vooraf gedefinieerde exacte grenswaarden te bewaken en, in het geval van onregelmatigheden, real-time adaptieve controle van onder meer de rotatiesnelheid en voedingssnelheid mogelijk te maken. Uitgerust met een sensor, batterij en zendeenheid, registreert de intelligente gereedschapshouder de gegevens op het gereedschap en verzendt deze draadloos via bluetooth naar een ontvangsteenheid in de machinekamer, waar ze via een kabel naar een controle- en evaluatie-eenheid worden doorgestuurd. Dit maakt het systeem fundamenteel anders dan andere oplossingen voor procesbewaking. Terwijl de bewaking van de stroomtoevoer van de spindel alleen diffuse signalen over het trillingsgedrag toestaat, levert de intelligente gereedschapsmontage nauwkeurige procesgegevens. In piloottoepassingen heeft de intelligente houder zich bewezen tijdens het frezen, boren, ruimen, verzinken en zelfs bi het ontbramen.

Startset voor eenvoudige inbedrijfstelling

In een eerste fase standaardiseert SCHUNK de iTENDO voor de gebruikelijke HSK-A 63 interface met klemdiameters van 6 mm tot 32 mm en een lengte van 130 mm. De sensorische gereedschapshouder is geschikt voor het gebruik van koelsmeermiddel en is ontworrpen voor snelheden 10.000 RPM. De inbedrijfstelling en data-analyse worden uitgevoerd via een browsergebaseerd dashboard op standaard pc's, tabletcomputers of smartphones. In de eenvoudigste configuratie, die volledig kan worden geïmplementeerd zonder aanpassingen aan de machinekamer, kunnen de live gegevens van de sensor via een lokale verbinding op het SCHUNK-dashboard worden weergegeven. Voor dit doeleinde biedt SCHUNK een speciaal koffersysteem met geïntegreerd display, waardoor de gereedschapshouder binnen twee uur en met minimale inspanning in bedrijf kan worden gesteld. In een tweede configuratie is de real-time controller verbonden met het machinebesturingssysteem door een servicetechnicus via digitale of analoge I/O, zodat bijvoorbeeld alarmen kunnen worden geactiveerd of processen adaptief kunnen worden aangestuurd. De derde en meest geavanceerde configuratie maakt aanvullende informatie-uitwisseling met de machine mogelijk (bijvoorbeeld in het geval van het nieuwste Siemens-besturingssysteem via OPC UA). Alle varianten kunnen ook via een cloudoplossing worden bediend en centraal aangestuurd.

www.schunk.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers