www.technologieenindustrie.com
NSK

Lineaire geleidingen NSK ideaal voor mondmaskermachines

Toen een Britse specialist in automatisering en machinebouw gevraagd werd om mondmaskermachines te maken om de COVID-19 pandemie te helpen indijken, wendde het bedrijf zich tot het proactieve team van NSK. Zij stelden voor om de lineaire geleiders uit de NH-serie met lange levensduur in te zetten in de machines.

Familiebedrijf Sims Engineering (simsengineering.com) werd in 1982 opgericht en is gespecialiseerd in het ontwerp en de fabricage van geautomatiseerde systemen en machines voor speciale doeleinden. Een groot deel van het werk dat door dit ISO9001-geaccrediteerde bedrijf wordt uitgevoerd, is bestemd voor voor klanten in de automobiel-, farmaceutische en voedingssector. Toen de COVID-19 pandemie begon, reageerde het bedrijf onmiddellijk op een verzoek van een klant om een geautomatiseerde mondmaskermachine te ontwikkelen.

Sims Engineering staat bekend om met korte doorlooptijden nieuwe machines te kunnen ontwikkelen. Het bedrijf had vele jaren geleden al mondmaskermachines gebouwd, dus nu was het zaak om het ontwerp bij te werken en het ontwikkelen van een betrouwbare, innovatieve en efficiënte oplossing die de productiviteit en de kwaliteit van de maskers maximaliseren.

De geautomatiseerde mondmaskermachines die door Sims worden vervaardigd zijn technisch zeer uitdagend, want ze bevatten volledig geïntegreerde snij-, vouw- en montagetechnieken om een opvouwbaar stoffen masker te produceren. Met behulp van een zeer nauwkeurige pons- en matrijsset wordt het profiel van de stof van het masker gesneden.

Om een soepele en efficiënte machinebeweging te realiseren richtte het bedrijf zich tot NSK, sinds jaar en dag de technologiepartner van het bedrijf. De laatste 20 jaar levert NSK haar gamma NH/NS lineaire geleidingen (en de voorgaande modellen) aan Sims Engineering voor het brede gamma van machines en systemen die het bedrijf ontwikkelt.

Voor de mondmaskermachines moeten lineaire geleiders hoge snelheden en hoge belastingen aankunnen, terwijl ze tegelijkertijd een minimale geluidsproductie en een grotere betrouwbaarheid moeten garanderen. Het bedrijf wist dat het NH gamma van NSK aan de eisen voldoet.

De lineaire geleidingen van de NH-serie bieden een verdubbeling van de levensduur in vergelijking met conventionele alternatieven dankzij de eigenschappen als speciaal ontwikkelde kogelgroefgeometrie. Andere voordelen voor de gebruiker zijn onder andere de hoge dynamische belasting, hoge productiviteit, lange onderhoudsintervallen, lage geluidsproductie, gemak van installatie en standaard nauwkeurigheid die de conventionele alternatieven overtreft.

Sims Engineering was blij vast te stellen dat de werkplaats van NSK in Newark, UK open bleef tijdens de lockdown. Slechts vijf dagen na het plaatsen van de bestelling kon NSK de eerste NH lineaire geleiders al leveren.

NSK Newark beschikt niet enkel over een voorraad van standaardcomponenten, maar ook over uitgebreide mogelijkheden om in korte tijd te voldoen aan aanvragen voor specifieke lengtes, coatings, afdichtingen en smering. Hoewel de faciliteit beschikt over een uitgebreide voorraad NH/NS lineaire geleiders in de maten 15 tot 65 – en daarmee tegemoet komt aan de vraag in Europa- is de eigen werkplaats goed uitgerust om speciale opdrachten uit te voeren met korte doorlooptijden van slechts vijf dagen.

In de loop van 2020 leverde NSK aan Sims Engineering veel NH lineaire geleidingen voor de mondmaskermachines. Momenteel zijn er drie van dergelijke machines in productie, terwijl de lokale vraag naar mondmaskers blijft groeien.

Alle NH-serie lineaire geleiders voor Sims Engineering worden geleverd met de K1 smeringsunit van NSK. Het smeermiddel is in een dragermedium opgeopgenomenslagen en wordt zeer geleidelijk afgegeven op de juiste plaats in de groef van de linearire geleiding. Zo wordt de smering over een lange periode gegarandeerd. Door de zorgvuldige afdichting van de K1 worden verontreinigin van het loopvlak van de lineaire geleider voorkomen. Bovendien komt er veel minder smeermiddel vrij in de omgeving in vergelijking met conventionele oplossingen.

Als extra optie introduceerde NSK onlangs de K1-L smeerunit. De K1-L heeft nieuw dragermateriaal op basis van polyolefine met daarin een veel grotere reserve aan smeermiddel, wat leidt tot een levensduur die gemiddeld het dubbele bedraagt dan die van de K1 serie.

1) De automatische mondmaskermachines die door Sims Engineering gebouwd worden zijn voorzien van NH lineaire geleidingen van NSK. Foto: Sims Engineering


Lineaire geleidingen NSK ideaal voor mondmaskermachines

2) De lineaire geleidingen uit het NH gamma van NSK bieden een dubbele levensduur in vergelijking met conventionele producten. Foto: NSK


Lineaire geleidingen NSK ideaal voor mondmaskermachines

3) De aan Sims Engineering geleverde NH/NS lineaire geleidingen beschikken over de K1 smeerunits van NSK. Foto: NSK


Lineaire geleidingen NSK ideaal voor mondmaskermachines

4) De levensduur van de nieuwe K1-L smeerunits is tweemaal zo lang als deze van de K1 uitvoeringen. Foto: NSK


Lineaire geleidingen NSK ideaal voor mondmaskermachines

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers