www.technologieenindustrie.com
Hexagon Manufacturing Intelligence News

MET EEN HOOGWAARDIGE CROSS-PLATFORM SCANNER VERBETERT HEXAGON DE PRODUCTIVITEIT BIJ DRAAGBARE, GROOTSCHALIGE EN GEAUTOMATISEERDE MEETTECHNIEK

Met een nieuw modulair opbouwconcept voegt Absolute Scanner AS1 high-speed 3D laserscannermetingen toe aan handmatige en geautomatiseerde Absolute Tracker- en Absolute Arm-systemen.

MET EEN HOOGWAARDIGE CROSS-PLATFORM SCANNER VERBETERT HEXAGON DE PRODUCTIVITEIT BIJ DRAAGBARE, GROOTSCHALIGE EN GEAUTOMATISEERDE MEETTECHNIEK

De Manufacturing Intelligence-divisie van Hexagon kondigde vandaag de komst aan van een revolutionaire nieuwe laserscanner. Met een geautomatiseerde datacollectiesnelheid van 1,2 miljoen punten per seconde en de allereerste interoperabiliteit tussen draagbare armen en lasertrackersystemen combineert de Absolute Scanner AS1 in zijn klasse de hoogste nauwkeurigheid en datakwaliteit. De AS1 is de perfecte sensor voor een groot aantal toepassingen, bijvoorbeeld in de automobielindustrie - met één en dezelfde scanner kan naar wens worden gewisseld tussen een arm voor kwaliteitscontrole van het interieur en een trackerunit in de productiehal voor vlak- en kierinspectie. Zodoende ontstaat er een verder geïntegreerd en kostenefficiënter kwaliteitsproces.

De AS1 is een modulaire blue laser lijnscanner: de eerste in de industrie die zowel met lasertrackers als met draagbare meetarmsystemen kan werken. In combinatie met een Leica Absolute Tracker AT960 lasertracker kan de AS1 een scannauwkeurigheid leveren tot onder de 50 micron vanaf een afstand tot 30 meter, handmatig of geautomatiseerd. Voor kleinere toepassingen laat de AS1 scannerunit zich makkelijk monteren op elk bestaand Absolute Arm 7-assig systeem van de huidige generatie. Dit maakt precisiescannen en inspectie van verborgen gebieden binnen een meetvolume van 2 tot 4,5 meter in diameter mogelijk.

De tracker-functionaliteit voor de AS1 wordt aangestuurd door een nieuwe draagbare positioneringseenheid, de Absolute Positioner AP21. De AP21-eenheid stelt de AT960 tracker in staat om volledige positie- en oriëntatie-informatie voor de scanner te registreren. Via Hexagon's gepatenteerde kinematische koppeling - het herhaalbare montagesysteem dat ook wordt toegepast op Absolute Arm systemen - kunt de AS1 snel aan de AP21 monteren. Daardoor kan een drukbezet team op de werkvloer dezelfde AS1 scannerunit tijdens de inspectie van een trackersysteem in een oogwenk omwisselen naar een armsysteem, zonder tijdrovende uitlijning of instelling.

“Bij het ontwikkelen van een verbeterde laserscanner voor onze trackersystemen wilden we de SHINE-technologie, die we maakten voor onze draagbare meetarmen, ook gaan gebruiken in grootschalige toepassingen waar men trackers nodig heeft,"
zegt Duncan Redgewell, President, Metrology Devices bij Hexagon. "Door de brede hardware-expertise van ons team konden we een oplossing ontwikkelen die de bestaande barrières tussen productcategorieën wegneemt. Gebruikers kunnen nu profiteren van de beste scanprestaties in inspectieprocessen, waar zowel arm- als trackertoepassingen nodig zijn. Investeren in meerdere scannerunits hoeft niet meer. Of hij nu aan onze Absolute Tracker of Absolute Arm systemen wordt gekoppeld, u kunt de AS1 op dezelfde wijze gebruiken, met dezelfde uitstekende resultaten."

De laserscanprestaties van de Absolute Scanner AS1 vloeien voort uit de succesvolle Systematic High-Intelligence Noise Elimination (SHINE)-technologie: klanten in uiteenlopende sectoren boeken daar sinds de introductie in de RS6 Laserscanner voor Absolute Arm-systemen in 2019 al prima resultaten mee. Via het SHINE-concept kunnen bij standaardbelichtingsinstellingen heel snel hoogwaardige gegevens met een hoge nauwkeurigheid worden verzameld over vrijwel elk type oppervlak of afwerking. Daardoor hoeft men tijdens het meetproces niet voortdurend van instelling te veranderen en is er ook minder training nodig. Met SHINE levert de AS1 altijd op het hoogste niveau - u kunt elk type oppervlak op elk moment scannen zonder dat de prestaties op lastige oppervlakken afnemen, zoals dat bij de bestaande producten wél het geval is.

Door de dynamische trackingprestaties van de Absolute Positioner AP21 unit is de nieuwste Absolute Scanner helemaal klaar voor automatisering. U kunt nu high-speed blue laserscans maken binnen geautomatiseerde cellen en structuren: in-line, at-the-line, near-the-line of in de kwaliteitsruimte: een essentiële eigenschap met het oog op de toekomst van doordacht produceren. Hexagon's netwerk van geregistreerde en geaccrediteerde integratiebedrijven staat klaar om, op basis van deze nieuwe meettechnologie, klantspecifieke automatiseringssystemen te ontwikkelen.

“Men beschouwt meettechnisch ondersteunde automatisering als cruciaal voor toekomstige, grootschalige productie,"
zegt Daniel Moser, Technical Product Director bij Hexagon. "Voor lasertrackersystemen is in die toekomst een belangrijke rol weggelegd, vooral om te waarborgen dat kwaliteit niet ten koste gaat van hogere productiviteit. Eén van onze voornaamste doelen bij het ontwikkelen van de AS1 was, dat wij een systeem wilden bouwen dat vanaf de basis op automatisering was gericht. Het moest ook geïntegreerd kunnen worden in tal van geautomatiseerde fabricageoplossingen."

www.hexagonmi.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers