www.technologieenindustrie.com
EPLAN

Data vinden is nog nooit zo eenvoudig geweest

Het selecteren van geschikte productdata in engineering is vaak tijdrovend. De nieuwe Eplan Data Portal is eenvoudiger en sneller dan ooit tevoren door de, nieuwe gebruikersinterface en verbeterde zoekalgoritmen. Dankzij uitgebreide zoekparameters kunnen gebruikers snel de juiste componenten vinden die ze zoeken. Geïndividualiseerde oplossingen op basis van configurators kunnen intuïtief worden gegenereerd.

Data vinden is nog nooit zo eenvoudig geweest

EDP Rittal Enclosure.jpg: Meer dan een derde van alle data in het Eplan Data Portal - bijvoorbeeld die van Rittal - voldoet nu al aan de nieuwe, hoogwaardige Data Standard.

Het nieuwe Eplan Platform 2022 staat op het punt te worden vrijgegeven. Dit zal tevens het moment markeren waarop de Eplan Data Portal exclusief beschikbaar zal zijn voor gebruik in de Eplan ePulse cloud omgeving. De geüpdatete gebruikersinterface van het platform biedt tal van verbeteringen voor het zoeken en vinden van apparaatgegevens. Verbeterde zoekalgoritmen en parameters maken het voor gebruikers veel eenvoudiger om snel de juiste componenten te vinden om te downloaden. Verbeterde systeemprestaties zorgen daarbij voor meer snelheid bij het selecteren van componenten. Een andere nieuwe functie is de integratie van de Lenze productconfigurator.

Configurators stroomlijnen productselectie

Bernd Spiegel, directeur Team Processes and Data bij Lenze, legt uit: "Dankzij de directe integratie van onze productconfigurator in het nieuwe Eplan Platform kunnen klanten heel snel het product vinden dat ze nodig hebben. Het is niet nodig om in uitgebreide lijsten naar apparaten te zoeken en bovendien krijgen klanten nu de apparaten die precies voldoen aan hun eisen. Daarnaast biedt deze samenwerking ook voordelen voor Lenze als fabrikant van veel producten en varianten. Het onderhouden van de data voor de configurator in Eplan Electric P8 is voor ons nu veel eenvoudiger dan als we dat voor alle verschillende varianten van een productserie zouden moeten doen."

Een voorbeeld uit de praktijk: een gebruiker heeft een frequentieregelaar nodig. Met behulp van de Lenze Easy Product Finder kan hij in een paar stappen een geschikt apparaat uit de i550 serie van het bedrijf vinden. De bepalende eigenschappen zoals nominaal vermogen, type voedingsnetwerk en het type veldbusnetwerk, zijn opgenomen als selectiecriteria. Zodra gebruikers op basis van deze parameters een bepaald apparaat hebben gekozen, kunnen de bijbehorende Eplan data in de detailweergave worden gegenereerd en vervolgens in het apparaatbeheer van de CAE oplossing worden geïmporteerd.


Data vinden is nog nooit zo eenvoudig geweest

Lenze Easy Product Finder_EN.png: Portaalgebruikers hebben maar een paar stappen nodig om een geschikt apparaat uit de i550 serie te vinden met behulp van configurators, zoals de Lenze Easy Product Finder.

Ongeveer drie miljoen datasets beschikbaar op de portal
De configurators van andere fabrikanten, waaronder Endress+Hauser, Bosch Rexroth en Rittal, werken op dezelfde manier. Hierdoor is het portfolio van elke fabrikant eenvoudig toegankelijk. Het selecteren van apparaten en het verkrijgen van hoogwaardige data is eenvoudig en intuïtief. De data zijn up-to-date en kunnen direct worden doorgegeven in projecten. Net als bij het configureren van functies voor een nieuwe auto, worden gebruikers door de verschillende productfamilies van de diverse fabrikanten geleid. Door de integratie van configurators worden niet alleen de in het portaal beschikbare data (meer dan 1 miljoen datasets) uitgebreid met ongeveer twee miljoen configureerbare varianten, maar wordt het voor gebruikers ook eenvoudiger om hoogwaardige apparaatgegevens te verzamelen.

Daarnaast zijn er de selectors van Aventics, IPF en Schneider Electric die zowel garant staan voor een snelle productselectie als de correcte data, dankzij de gerichte inperking van de keuzes via zoekparameters. Dit portfolio zal binnenkort worden uitgebreid met het aanbod van twee andere bekende wereldspelers - gebruikers hebben dus genoeg om naar uit te kijken.


Eplan Data Standard raakt ingeburgerd
Meer dan een derde van de data op het portaal voldoet al aan de nieuwe, hoogwaardige Data Standard, en leverancier van oplossingen Eplan heeft nog meer ambitieuze doelen: zo moet de helft van alle apparaatgegevens mogelijk tegen eind 2022 aan de Data Standard voldoen. Dit vraagt om verdere toezeggingen van apparatenbouwers, waarvan er vele al de voordelen zien van 100 procent digitale gegevens. Grote spelers die op dit gebied internationaal een voortrekkersrol hebben gespeeld, zijn onder meer Chint (China), IFM, Pilz, Rittal en SMC (Europa), Numatics (VS) en Omron (Japan).

Pilz Vice President Customer Support International Arndt Christ verklaart: "We zijn verheugd dat we onze klanten nu engineeringdata van hoge kwaliteit kunnen bieden. In 2020 hebben we besloten om onze Pilz productmacro’s te ontwikkelen conform de Eplan Data Standard. De datastandaardisatie die nu mogelijk is en die het gebruik van de macro's eenvoudiger maakt, komt ten goede aan onze interne engineeringsafdelingen in de bij ons aangesloten bedrijven en, extern, aan onze klanten wereldwijd. Terwijl macro's vroeger in het ontwerp moesten worden ingevoegd met waardensets, kan dit nu met een functioneel template. De voordelen zijn onder andere een betere data-networking - bijvoorbeeld tussen 2D en 3D -, minder fouten omdat de bedradingsverbindingen nauwkeurig zijn gedefinieerd en vooral tijdwinst omdat de macro's zijn gestandaardiseerd. De nieuwe Data Standard, met name de functionele template, is een kwaliteitskeurmerk voor onze macro's en voldoet aan onze verwachtingen voor hoogwaardige data. Eplan is daarmee voor ons een betrouwbare partner voor de toekomst, een onderneming waarmee we kunnen samenwerken om deze aanpak verder te ontwikkelen."


Data vinden is nog nooit zo eenvoudig geweest
Timm Hauschke.jpg: "Ons doel is dat apparaatgegevens voor 100 procent digitaal beschikbaar zijn en daarmee de ideale basis vormen voor zeer efficiënte engineering", aldus Timm Hauschke, directeur Cloud Business Master Data van Eplan.

Eplan Director Cloud Business Master Data Timm Hauschke zegt: "Het streven naar hoge kwaliteit van de fabrikanten gaat gelijk op met de eisen van onze gebruikers. Alleen uitgebreide, geïntegreerde, end-to-end data vormen immers de basis voor de digital twin, die informatie levert voor processen en aan machines in alle fasen van het proces, van ontwerpengineering tot productie. De Eplan Data Standard wordt sinds de introductie wereldwijd geïmplementeerd. Ons doel is dat apparaatgegevens voor 100 procent digitaal beschikbaar komen, waarmee de ideale basis wordt gelegd voor zeer efficiënte engineering."


Voor meer informatie:
www.epulse.com/en.html

Wat is nieuw op het Eplan Platform 2022:https://www.eplan.nl/oplossingen/eplan-platform/its-in-your-hands/

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers