www.technologieenindustrie.com
Igus News

Gewikkelde tribo glijlagers van igus reduceren slijtage in heavy-duty toepassingen

Het smeermiddelvrije en onderhoudsvrije heavy-duty materiaal iglidur TX2 laat een 3,5-voudige verbetering zien qua slijtagegedrag in testen.

Gewikkelde tribo glijlagers van igus reduceren slijtage in heavy-duty toepassingen

Speciaal voor heavy-duty toepassingen in bouwmachines of de landbouwsector, heeft igus nu het tribomateriaal iglidur TX2 in haar productassortiment, dat zonder smering werkt. Omdat zelfs kleine graafmachines elk jaar nog steeds 50 liter smeermiddel nodig hebben. De gewikkelde glijlagerbussen zijn bestand tegen zeer grote krachten en verhogen de slijtvastheid met een factor 3,5 in belastingsbereiken met meer dan 100 MPa oppervlaktedruk.

Machines en landbouwvoertuigen: de bouw- of mijnbouwsectoren worden elke dag blootgesteld aan uitdagende omgevingscondities. Koude, hitte, stof en vuil hebben een groot effect op de lagerpunten. De motion plastics specialist igus biedt met haar glijlagertechnologie een alternatief voor de veel gebruikte metalen oplossingen. Een andere materiaalcombinatie voor gewikkelde bussen vult het assortiment aan van de spuitgegoten lagers in het heavy-duty programma.

Hoge belasting, geringe slijtage
De tribo glijlagers van het sterke filament weefsel worden gebruikt daar waar hoge belastingen optreden. Hier zorgt het extreem sterke filament met haar speciaal gewikkelde ontwerp voor een maximale veerkracht en maakt een maximaal toegestane druk belasting van 400 MPa mogelijk. Het nieuw ontwikkelde materiaal werd uitgebreid getest op de testopstellingen binnen en buiten in het 3800 vierkante meter grote igus testlab. Rotatietesten op hard verchroomde assen toonden aan dat iglidur TX2 circa 3,5 maal slijtvaster is dan het standaard heavy-duty materiaal TX1.

Net als alle andere iglidur glijlagers, is iglidur TX2 zelfsmerend en werkt het droog. Dit voorkomt dat vuil zich gaat hechten aan de lagerpunten. Dit reduceert de onderhouds- en reparatiekosten alsmede de machinestoringen als veroorzaakt door onvoldoende smering. Omdat het materiaal ook buitengewoon bestand is tegen hoge temperaturen, chemicaliën en vocht, kunnen glijlagers gemaakt van iglidur TX2 ook worden gebruikt in vele andere gebieden. Vanwege de corrosie- en zeewaterbestendigheid, kunnen ze bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor het verbeteren van bewegende toepassingen in de maritieme sector.

Diameters tot 2800 millimeter zijn haalbaar. In elk geval wordt er bij de toepassing van iglidur TX2 rekening gehouden met de verhoogde duurzaamheidsvereisten, zowel onderwater als aan land. "Volgens de gebruikers, verbruikt zelfs een kleine graafmachine tussen de 50 en 60 liter per jaar", verduidelijkt Stefan Loockmann-Rittich, hoofd van de iglidur glijlagerdivisie bij igus. "Omdat de iglidur TX2 lagers geen smering nodig hebben, profiteert de klant op drie manieren: niet alleen het besparen van de kosten voor olie of vet en de onderhoudstijd, maar ook het feit dat er geen smeermiddel vrijkomt in het milieu." iglidur TX2 is vanaf mei direct uit voorraad leverbaar als een standaard product-programma in de diameters 20 tot 80 millimeter.

www.igus.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers