www.technologieenindustrie.com
DATAPAQ

Advantage’ onder het dak van Wimbledon

Datapaq meet temperatuur van de schijnwerpers Als de zon terug komt piepen na een regenachtige tennisdag op Wimbledon, kan het dak boven Centre Court weer opengemaakt worden. Dat kan omwille van veiligheidsredenen pas gebeuren als de temperatuur van de schijnwerpers voldoende is afgekoeld. Naast het veiligheidsaspect is er ook een esthetische kant, want omdat de schijnwerpers van 1000W rechtstreeks op de balken van het dak geplaatst zijn, komen ze heel dicht bij de dakstructuur als het dak weer opengezet wordt.

Advantage’ onder het dak van Wimbledon
Afbeelding 1: Tijdens het kampioenschap van Wimbledon wordt het dak opengezet om het zonlicht binnen te laten.
Foto: AELTC/Thomas Lovelock

Om na te gaan hoe snel de lichten de kritische temperatuur van 100 ° C bereiken en hoe snel ze weer afkoelen tot ze de temperatuur hebben waarop het dak weer open kan doet Galliford Try, het bedrijf dat Centre Court bouwde voor de All England Club, beroep op de expertise van temperatuursspecialist Datapaq.

Op een dag buiten het tennisseizoen voerde Kevin Stephens, ingenieur bij Datapaq, een reeks metingen uit met drie thermokoppels die gemonteerd werden bovenop de schijnwerpers. Een Q18 datalogger, verbonden met de thermokoppels met een slingerende kabel van 10 meter lang, registreerde het temperatuursgedrag met een interval van 2 seconden. Met behulp van een notebook en de door Datapaq ontwikkelde Insight software analyseerde Stephens het temperatuursverloop. Hij markeerde daarbij gebeurtenissen zoals ‘licht uitgeschakeld’ of ‘sensor verplaatst’. De proefopstelling bleek te bewijzen dat het voorgeschreven half uur wachten werkelijk noodzakelijk is voor een veilige operatie.

Eugene McCormick, Senior Project Manager bij Galliford Try, merkt op: "We hebben nu de precieze temperatuurgegevens van de stralingswarmte. We zullen deze informatie ook bij het ontwerpen van het dak voor No.1 Court No.1 benutten." Datapaq leverde een volledige rapport, waarin de temperatuurcurves van alle sensoren meer dan twee en een half uur geregistreerd werden. In die tijdspanne branden de schijnwerpers bijna twee uur ononderbroken en werden ze uiteindelijk uitgeschakeld om af te koelen.

Advantage’ onder het dak van Wimbledon

Afbeelding 2: Gebruiksvriendelijke en zeer nauwkeurige kit om de temperatuur te meten

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers