www.technologieenindustrie.com
Infrabel News

Ook in 2021 veroorzaakten kabeldiefstallen hinder voor het treinverkeer in België

80% van kabeldiefstallen veroorzaakte vertragingen en afgeschafte treinen.

Ook in 2021 veroorzaakten kabeldiefstallen hinder voor het treinverkeer in België

In 2021 werden in totaal 192 kabeldiefstallen gepleegd op het Belgische spoorwegdomein. 153 daarvan hadden een impact op het treinverkeer. Als je kijkt naar het gemiddelde van de voorbije vier jaar zien we toch een dalende trend van dit soort diefstallen. Net zoals de voorbije jaren is vooral Wallonië populair bij koperdieven. Vorig jaar registreerde de infrastructuurbeheerder meer dan 80% van alle kabeldiefstallen in het Zuiden van ons land. Mikpunt waren vaak de spoorlijnen in de buurt van grensstreken Charleroi-Franse grens en Luik-Duitse grens.

Gerecht is bijzonder streng voor kabeldieven
Januari van dit jaar. De correctionele rechter in Eupen geeft een duidelijk signaal. Koperdieven die gepakt worden, riskeren zware straffen. Een jongeman van 27 krijgt 30 maanden gevangenisstraf en een fikse geldboete. In 2019 pleegde de koperdief vijf diefstallen op 2 maanden tijd. De totale buit: anderhalve kilometer koper. Maar hij wordt dus gearresteerd. Het gerecht is niet mals.

Dat blijkt ook uit nog een andere rechtszaak waarbij vier kabeldieven 3 jaar cel kregen en een vijfde medeplichtige veroordeeld werd tot negen maanden gevangenis. En dat voor een diefstal in Lontzen, niet ver van de Duitse grens. Vorig jaar waren er in totaal 7 vonnissen tegen kabeldieven. Kabels die op het spoorwegdomein gestolen zijn, worden vaak vervolgd als “kwaadwillige belemmering van het treinverkeer”. Dat is een verzwarende factor. Bovendien stelt Infrabel zich bij deze diefstallen systematisch burgerlijke partij.

Kabeldiefstallen: stijgende trend merkbaar
In 2018 en 2019 leed het Belgische spoornet onder een kabeldiefstallenplaag. Verschillende georganiseerde dievenbendes trokken rond en viseerden vooral de hogesnelheidslijnen. Grote hoeveelheden koper werden gestolen. Maar in het najaar van 2019 kon de politie, door goed speurwerk, verschillende bendes oprollen. En dat was meteen voelbaar. Daar waar er in 2018 nog 315 kabeldiefstallen waren (met impact op het treinverkeer), zaten we in 2019 aan 203 en een jaar later nog maar aan 109.

In 2021 stijgen de cijfers opnieuw. Vorig jaar werden 153 kabeldiefstallen gepleegd met een impact op het treinverkeer. Een stijging van + 40% tegenover het jaar daarvoor. Maar de vergelijking 2021-2020 is door de lockdown niet echt representatief. De “pre-corona jaren” zijn een betere vergelijking. Tegenover 2018 was er een daling van bijna -51%! Als je naar de voorbije vier jaar kijkt, zie je een dalende trend van het aantal kabeldiefstallen. 2021 zit ook onder het gemiddelde van die periode. Dat is het resultaat van verschillende factoren: politieinterventies en controles, maatregelen van de infrastructuurbeheerder op het terrein en corona.

Grensstreken met Frankrijk en Duitsland populair bij koperdieven
Vorig jaar vond 82% van alle kabeldiefstallen plaats in Wallonië, 11% in Vlaanderen (voornamelijk in het gerechtelijke arrondissement van Leuven) en 7% in het Brussels Hoofdstedelijke Gewest. Henegouwen, Luik en Brussel waren de gerechtelijke arrondissementen met de meeste kabeldiefstallen (zie grafiek). In Henegouwen waren er 98. Dat is bijna 3 keer meer dan in Luik, de tweede in de lijst.

Dieven sloegen vooral toe in de ruime omgevingen van Charleroi en Luik. Met onder meer Marchienne-au- Pont, Roux en Seraing als echte hotspots. Doelwitten waren meestal de spoorlijnen in de buurt van de grensstreken tussen Charleroi en Frankrijk en tussen Luik en Duitsland. De top 3 van getroffen spoorlijnen, in 2021, is samen goed voor 1 op de 3 kabeldiefstallen in heel België: Brussel – Charleroi (32 diefstallen), Charleroi – Franse grens (16 diefstallen) en Luik – Flémalle Haut (15 diefstallen).

Gevolgen voor het treinverkeer
In 2021 werden in totaal 4.121 minuten vertraging geregistreerd door kabeldiefstallen (omgerekend 11 minuten/dag). In 2018 lag dat cijfer nog een pak hoger: 51.675 minuten (2u20/dag).

Maatregelen
Om zijn kabels te beschermen zet Infrabel sterk in op het vervangen van koper door aluminium waar mogelijk. Aluminium is minder waard dan koper. Daarnaast worden kabels, bij nieuwe installaties, ingegraven. Dat maakt het voor dieven een pak moeilijker om de kabels te stelen.


Ook in 2021 veroorzaakten kabeldiefstallen hinder voor het treinverkeer in België

Ook in 2021 veroorzaakten kabeldiefstallen hinder voor het treinverkeer in België

Ook in 2021 veroorzaakten kabeldiefstallen hinder voor het treinverkeer in België

www.infrabel.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers