www.technologieenindustrie.com
Axalta Coating Systems GmbH

Kleurentrends weerspiegelen het post-pandemisch verlangen naar comfort en veiligheid, aldus een nieuw industrieonderzoek

Axalta, een toonaangevende wereldwijde leverancier van algemene industriële coatings, heeft de nieuwste editie van zijn jaarlijkse Vibes-colour journal gepubliceerd, waarin het een aantal zich manifesterende kleurentrends en hun impact op architectuur en design schetst.

Kleurentrends weerspiegelen het post-pandemisch verlangen naar comfort en veiligheid, aldus een nieuw industrieonderzoek
  • Axalta's ’Vibes’ kleurenmagazine biedt een reeks beschouwingen over de veranderende rol van kleur in een post-pandemische wereld
  • De groeiende wereldwijde onzekerheid weerspiegelt zich in een verschuiving naar kleuren die de nadruk leggen op verbinding met mensen en de planeet

Een belangrijk thema dat naar voren komt is de groeiende voorkeur voor vertrouwde, eenvoudige en veilige kleuren als reactie op de wijdverspreide onzekerheid als gevolg van belangrijke mondiale gebeurtenissen, zoals de pandemie.

Het nieuwste nummer van Vibes biedt een overzicht van de top 10 van populairste kleuren van het afgelopen jaar onder ontwerpers en architecten, gebaseerd op onderzoek via de Axalta COLOURit online tool. Rustige en serieuze tinten, variërend van brons, goud en bruin, tot gebroken wit en donkere blauw- en grijstinten, spelen een prominente rol in de discussie. Deze trends weerspiegelen bovenal de tijdgeest van het einde van het pandemietijdperk en zijn een afspiegeling van de heersende stemming op dit moment.

Het trendrapport bevat analyses van experts uit de design- en architectuurwereld, waaronder Stephen Burks, Carolina Fernández Catalán (Rafael de la Hoz Architects) en Harbinder Birdi (HawkinsBrown). Vibes wordt ook afgewisseld met casestudy's waarin wordt uiteengezet hoe deze inzichten in de praktijk worden gebracht in grote mondiale projecten in samenwerking met gerenommeerde spelers als KPF Architects en HOK Architects.


Kleurentrends weerspiegelen het post-pandemisch verlangen naar comfort en veiligheid, aldus een nieuw industrieonderzoek

Een van de hoofdthema's van het rapport is de veranderende rol van het huis, die de afgelopen twee jaar grondig is veranderd. Nu mensen door meerdere lockdowns gedwongen werden meer tijd thuis door te brengen, focussen velen zich steeds meer op het gevoel dat bepaalde kamers bij hun oproept in plaats van alleen maar op het uiterlijk, waarbij kleur een essentiële rol speelt bij het creëren van de gewenste sfeer.

Te midden van de chaos en onzekerheid van een steeds complexer wordende wereld, is er veel vraag naar kleuren die het huis tonen als veilige haven en positieve emoties en een gevoel van veiligheid oproepen. Volgens Vibes vertaalt dit zich in een toenemende affiniteit met neutrale kleuren die geïnspireerd zijn door de natuur, in lijn met de biofiele designtrends die de laatste jaren zijn ontstaan.

Als reactie op de gevoelens van ontheemding en isolement die de pandemie voor een groot deel kenmerkten, signaleert Vibes ook een verschuiving naar warmere kleurenpaletten die geïnspireerd zijn op de natuur, waarbij aardse kleuren zoals Quartz Glint, Black Steel en SuprAnodic Terra het populairst blijken te zijn.

De schok die de ophef van de afgelopen twee jaar veroorzaakte, heeft volgens Vibes ook een terugkeer teweeggebracht naar strakke en functionele ontwerpen die traditionele materialen combineren met industriële en ambachtelijke, waarbij de voorkeur uitgaat naar minimalistische, sobere kleurenpaletten met subtiele blauwe en donkergroene tinten voor gevels en beplating.

De pandemie heeft onze aandacht voor duurzaamheid en welzijn aangescherpt. Een van de thema's die in Vibes aan de orde komen is dan ook de rol van kleur bij het creëren van menscentrale stedelijke ruimten en infrastructuur, die het ontstaan van bloeiende gemeenschappen voor komende generaties bevorderen. Ook accentueert de pandemie de groeiende rol van diversiteit en hoe designers nu kunnen putten uit een veel breder arsenaal aan culturele invloeden en perspectieven, om zo een gevoel van exotisme te creëren dat moeilijk is toe te schrijven aan een bepaalde regio, maar niettemin een afspiegeling is van de globale, pluriforme hedendaagse wereld.

 

Sally Put, Global ColourDesign en Communications Manager, zei: "De pandemie heeft de afgelopen twee jaar elk facet van ons leven verstoord en de emotionele impact die dit op de bevolking heeft gehad moet onder ogen worden gezien. Tegen een onzekere en veranderende achtergrond hebben mensen een grote behoefte aan comfort, intimiteit en vertrouwdheid ervaren, iets wat terugkomt in de belangrijkste selectie van kleuren die we in ons onderzoek hebben geïdentificeerd. Deze kleuren illustreren ons verlangen naar verbinding, zowel met elkaar als met de planeet. Het is daarom begrijpelijk dat we een hernieuwde focus zien op warme en neutrale aardse kleuren die een gevoel van vertrouwdheid en intimiteit bevorderen."

Vibes kan hier worden gedownload en kan als nuttige referentie dienen voor de kleurentrends die de wereld van architectuur en design vormgeven.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers