www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK zet de toekomst van het spoor in beweging op de InnoTrans 2022

Op de InnoTrans 2022 internationale expositie voor transporttechnologie (20-23 september, Berlijn), presenteert NSK een complete reeks lageroplossingen voor locomotief wielstellen, tractiemotoren en versnellingsbakken. Het bedrijf intensiveert zijn actieve betrokkenheid bij Europese spoorweg OEM's, in het bijzonder in het hogesnelheid passagierssegment, en gebruikt de InnoTrans om zijn productinnovatie, prestaties en kwaliteit te demonstreren op stand 260 in hal 20.

Een van de producten die in de schijnwerpers worden gezet, zijn NSK’s lageroplossingen voor wielstellen. Het bedrijf heeft al goede successen geboekt op hogesnelheid passagierstreinen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, waarbij ze met haar RCT afgedichte roterende eindkap kegellagers kon aantonen dat deze betrouwbaar en veilig zijn en een lange levensduur hebben

De RCT lagers van NSK zijn in hoge mate geïntegreerd in de omringende componenten en bevatten geavanceerde afdichtingsmechanismen om duurzaamheid en uitstekende prestaties te garanderen. Deze innovatieve lagers kunnen complexe belastingcondities aan, waaronder radiale stootbelastingen, statische en dynamische radiale belastingen en axiale belastingen.

Elders op de 40 m² grote stand presenteert NSK zijn oplossingen voor tractiemotoren. De sleutel tot lagers voor tractiemotoren is isolatie. Als er hoogspanningsstroom door het lager loopt, kan dit elektrolytische corrosie veroorzaken op het loopvlak van het lager en op de oppervlakken van de wentellichamen, wat kan leiden tot voortijdige uitval.

NSK levert op dit terrein meerdere typen geïsoleerde lagers, waaronder cilinderrollagers en diepgroefkogellagers met buitenringen die plasma-gespoten zijn met een geoptimaliseerde keramische coating op basis van aluminiumoxide. Deze isolerende coating met hoge mechanische sterkte, kan hoge belastingen aan en verhoogt de betrouwbaarheid door elke kans op elektrolytische corrosie te verhinderen. Het door NSK ontwikkelde keramische coatingproces bewijst zich dagelijks in Japans nieuwste generatie hogesnelheid passagierstreinen.

De meest recente innovatie voor tractiemotoren zijn NSK's hybride groefkogellagers met keramische kogels als rolelementen, voor toepassingen waar hoogwaardige elektrische isolatie nodig is en/of hoge snelheden worden behaald. Deze hybride groefkogellagers hebben hetzelfde draagvermogen als standaard stalen lagers, verlagen de wrijving en genereren minder centrifugale kracht voor een langere levensduur.

Een ander product van NSK op dit gebied zijn de PPS-geïsoleerde lagers. Glasvezel versterkt polyfenyleensulfide (PPS) is hier toegepast als coating op de buitendiameter en het kopse oppervlak van de buitenring van het lager ter bescherming tegen elektrolytische corrosie. Hoewel de fysische eigenschappen van PPS wat minder zijn dan die van keramiek, is het wel goedkoper, waardoor het ideaal is voor nieuwe generaties conventionele passagierstreinen die zijn uitgerust met tractiemotoren.

NSK presenteert op de InnoTrans eveneens oplossingen voor versnellingsbaklagers en toont onder andere een mock-up model van een versnellingsbak voor een locomotief met een selectie van innovatieve lagers. NSK’s oplossingen voor deze toepassing, die geschikt zijn voor een brede waaier aan versnellingsbaktypen, bieden een hoge bestendigheid tegen vastlopen, hoge schok- en trillingsbestendigheid, een lage warmteontwikkeling en een slijtagearm ontwerp dat vetvervuiling vermindert en een langere smeringslevensduur biedt. Het bedrijf levert al tientallen jaren kegellagers voor de schroeftandwielen in Japanse hogesnelheid passagierstreinen.

Naast de lagers, krijgen bezoekers van de InnoTrans op de stand van NSK tevens de gelegenheid om kennis te maken met een zeer responsieve en uiterst efficiënte NSK kogelomloopspindel actuator als oplossing voor actieve trillingscontrole op spoorwegvoertuigen. Een ander deel van de stand is gereserveerd voor B&K Vibro, onderdeel van de NSK groep, dat zijn state-of-the-art VCM-3 conditiebewakingssysteem en AS-064 versnellingssensor voor preventieve onderhoudsstrategieën zal demonstreren.

De nieuwste generatie passagierstreinen wordt steeds sneller, wat ook weer hogere eisen stelt aan lagertechnologieën. NSK blijft samenwerken met zijn partners in de spoorwegindustrie, zowel in de OEM sector als in de vervangingsmarkt, met als doel producten te creëren die de veiligheid, prestaties, comfort, gewicht en kostenefficiëntie kunnen verbeteren. InnoTrans bezoekers worden uitgenodigd om contact op te nemen met NSK's vriendelijke team van specialisten op de show, die graag bereid zijn om specifieke projecten of toepassingen toe te lichten.

1) NSK RCT afgedichte kegellagers met roterende eindkap demonstreren betrouwbaarheid, lange levensduur en veiligheid in toepassingen voor locomotief wielstellen.


NSK zet de toekomst van het spoor in beweging op de InnoTrans 2022
 

2) Tot de geïsoleerde lagers van NSK behoren lagers met een geoptimaliseerde keramische coating op basis van aluminiumoxide voor gebruik in tractiemotoren van locomotieven.



NSK zet de toekomst van het spoor in beweging op de InnoTrans 2022
 

3) De hybride diepgroefkogellagers van NSK gebruiken keramische kogels als rolelement voor tractiemotortoepassingen.



NSK zet de toekomst van het spoor in beweging op de InnoTrans 2022
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers