www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK helpt Europese spoorwegindustrie bij behalen van topsnelheden op InnoTrans 2024

NSK zal de komende InnoTrans 2024 internationale vakbeurs voor transporttechnologie (Berlijn, 24-27 september) gebruiken om te demonstreren hoe zijn innovaties op het gebied van lagers de Europese spoorwegindustrie kunnen helpen om gelijke tred te houden met de groeiende eisen van de consument. Op stand 270 in hal 20 zullen onder andere de nieuwste lageroplossingen voor hogesnelheidspassagierstreinen gepresenteerd worden.

  www.nskeurope.com

Alleen de meest hoogwaardige lagers zijn geschikt voor de aspotten van treinen die rijden met hoge snelheden tot 320 km/u. NSK kan al bogen op succes in verschillende opmerkelijke Europese hogesnelheidstreinprojecten met zijn RCT afgedichte kegellagers met roterende eindkap. RCT (Railway Cartridge Tapered) lagerunits hebben cruciale eigenschappen, zoals betrouwbaarheid, lange levensduur en veiligheid. Met innovatieve afdichtingsoplossingen, waarmee duurzaamheid en optimale prestaties worden gegarandeerd, kunnen deze geavanceerde lagerunits hoge schokbelastingen, axiale belastingen en statische en dynamische radiale belastingen opvangen.

Op de stand van NSK Europe op InnoTrans 2024 worden ook oplossingen voor de assen van goederen- en metrotreinen gepresenteerd, waaronder kegellagers en cilinderlagers. Goederentreinen rijden wat langzamer, meestal zo rond de 100 km/u, en krijgen veel hogere belastingen te verduren. De lagertechnologie is compleet verschillend van de aspot oplossingen voor hogesnelheid passagierstreinen, waardoor technisch ontwerpers in dit segment flink kunnen profiteren van de deskundige technische ondersteuning van NSK.

Een andere NSK lagertechnologie die op InnoTrans 2024 wordt gepresenteerd, zijn de oplossingen van het bedrijf voor tractiemotoren, waarbij het qua vereisten gaat om kracht, duurzaamheid en kostenefficiëntie. Tractiemotoren in het spoorvervoer zijn onderhevig aan hoge radiale en axiale belastingen en moeten vaak bestand zijn tegen sterke elektrische stroom en hoge snelheden. Om aan deze eisen te voldoen, levert NSK lagers met geïsoleerde coatings en hoogwaardige kooien.

Zowel de cilinderrollagers als de diepgroefkogellagers van NSK worden toegepast in tractiemotoren voor railvoertuigen, niet alleen om dat ze ideaal zijn voor hoge snelheden en belastingen, maar ook omdat ze eenvoudig zijn te installeren en demonteren. Deze lagertypes bieden qua isolatie twee keuzes op de buitenring: keramische coating of PPS, een polyfenyleensulfide harscoating versterkt met glasvezel. Beide coatings bieden een hoge isolatieweerstand.

Op de beurs worden daarnaast lagers voor tractiemotoren getoond die keramiek gebruiken voor de rollichamen in stalen ringen. Deze zogenaamde hybride lagers zijn populair als hoogwaardige elektrische isolatie en/of ultrahoge snelheden nodig zijn.

Voor bezoekers die op zoek zijn naar transmissielagers, wordt door NSK een aantal innovatieve oplossingen uitgelicht op haar stand. Lagers voor versnellingsbakken zijn onderhevig aan zware stoten en trillingen van de over de rails denderende wielen. Deze zware bedrijfsomstandigheden vereisen regelmatig lageronderhoud, wat de vraag stimuleert naar oplossingen die bijdragen aan langere onderhoudsintervallen en lagere kosten.

In het licht hiervan toont NSK een reeks kegellagers met een speciaal versterkte kooi (bredere doorsnede) voor robuuste prestaties en een langere levensduur in tandwielkasten. Deze oplossing is een groot succes in Japan en is nu ook beschikbaar voor fabrikanten in Europa. NSK zal een transparant model tonen van een transmissie met zowel cilinder- als kegellagers.

"Spoorwegexploitanten willen een lage total cost of ownership [TCO] en vragen daarom lagerleveranciers om de intervallen voor routineonderhoud en vetaanvulling te verlengen," legt Olivier Billiard, Sector Manager Railways bij NSK Europe, uit. "Dit vereist een uitgekiend technisch ontwerp, de nieuwste geavanceerde materialen en robuuste afdichtingstechnologieën om ervoor te zorgen dat het vet langer in optimale conditie blijft. Bezoekers van InnoTrans wordt daarom geadviseerd om langs te komen op de NSK stand om meer te ontdekken over onze nieuwste lagertechnologieën die langere onderhoudsintervallen ondersteunen."

Als aanvulling op deze productinnovaties zal NSK op zijn InnoTrans stand ook de onderhoudsdiensten in de schijnwerpers zetten. NSK onderzoekt momenteel de mogelijkheden om treinoperators te ondersteunen met plannen voor lagerrevisie en reconditionering. Dit bedrijfsmodel is al operationeel in Azië.

NSK’s opvallende 40 m² stand biedt treinenbouwers en -operators, fabrikanten van versnellingsbakken en wielstellen een uitgelezen kans om in contact te komen met NSK experts en kennis te maken met de innovatie en kwaliteit van NSK's state-of-the-art lageroplossingen. Een hooggekwalificeerd, internationaal team van NSK engineering experts zal gedurende de hele beurs beschikbaar zijn om nieuwe projecten en bestaande uitdagingen te bespreken.

1) Een NSK kegellager unit voor spoorwegtoepassingen met een geperste stalen kooi.


NSK helpt Europese spoorwegindustrie bij behalen van topsnelheden op InnoTrans 2024

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers