www.technologieenindustrie.com
Bobcat News

BOBCAT TOONT NIEUWE PRODUCTEN EN TECHNOLOGIEËN OP BAUMA

Op de Bobcat-stand (FN.817) zijn onder meer de nieuwste Bobcat-laders op wielen en op rupsbanden te zien; mini-graafmachines waaronder vier nieuwe modellen in de categorie 5 tot 8 ton; nieuwe verreikers uit de R-serie; lichte verdichtingsproducten en enkele nieuwe aanbouwdelen. Daarnaast laat Bobcat nieuwe concepten voor elektrificatie, digitalisering en autonoom functioneren zien.

BOBCAT TOONT NIEUWE PRODUCTEN EN TECHNOLOGIEËN OP BAUMA

De belangrijkste noviteiten:
  • de nieuwe S86 en T86 laders van de R-serie
  • quad-rupskettingen - Bauma Innovation Award Finalist
  • de T7X; de eerste volledig elektrische compacte rupslader ter wereld
  • de OLED transparant touchdisplay
  • de E35 Operate By Wire-minigraafmachine
“Veel van de Bobcat-producten die op Bauma worden gepresenteerd, zullen voor het eerst te zien zijn in Europa. De afgelopen drie jaar hebben we ons portfolio al aanzienlijk uitgebreid, maar op Bauma gaan we nog een stapje verder”, zei Gustavo Otero, voorzitter Doosan Bobcat EMEA.

De nieuwe laders: S86 en T86
De nieuwe schranklader S86 en de compacte rupslader T86 uit de R-serie vervangen de eerdere 700- en 800-modellen uit de M-serie en zijn een aanvulling op de huidige laders in de R-serie. Met een groter vermogen van zowel de motor als het hydraulische systeem zijn de Bobcat S86 en T86 de krachtigste compacte laders die het bedrijf ooit heeft geproduceerd. Beide machines zijn voorzien van de beproefde Stage V-conforme 3.4 l Bobcat-motor die 78 kW (105 pk) bij 2600 tpm levert.

Een opvallende feature van de S86 en de T86 zijn drie verschillende opties voor de hulphydrauliek. Er is een standaard debietconfiguratie van 87 l/min voor toepassingen zoals laden/verplaatsen of voor het bedienen van aanbouwdelen, die een laag debiet vereisen. Bobcat biedt daarnaast twee aanvullende functies voor hydraulische prestaties met behulp van de nieuwe EDC-pomp (Electronic Displacement Control): een High Flow-functie met 138 l/min en een nieuwe, voor de industrie unieke Super Flow-functie voor een debiet van maar liefst 159 l/min.

Met de Super Flow-functie is een 15 tot 20% hogere productie met de bestaande aanbouwdelen mogelijk. Daarnaast wordt deze optie geleverd met een nieuw aansluitblok met 5 koppelstukken, waarmee u de grotere ¾-inch snelkoppelingen en ¾-inch aanbouwdeelleidingen kunt gebruiken. Deze wijziging draagt bij aan een grotere efficiëntie en betere prestaties van de hulphydrauliek.


BOBCAT TOONT NIEUWE PRODUCTEN EN TECHNOLOGIEËN OP BAUMA

Quad-rupskettingen: Bauma Innovation Award Finalist
Met het nieuwe concept van de verwisselbare Quad-rupskettingen, dat momenteel in de VS wordt getest, kunnen de wielen van bepaalde Bobcat-schrankladers gemakkelijk worden vervangen door vier individuele rupsbanden waardoor u ze doeltreffend omvormt tot rupsladers.

De Quad-rupskettingen van Bobcat zijn gekozen tot een van de finalisten in de categorie “Mechanical Engineering” van de Bauma 2022 Innovation Awards. Ze maken schrankladers uiterst veelzijdig, waardoor ze in verschillende omstandigheden ingezet kunnen worden. De voordelen - in vergelijking met traditionele schrankladers op wielen - zijn niet alleen verhoogde flotatie, lagere bodemdruk en meer tractie op natte ondergrond, maar ook een soepeler rijgedrag in vergelijking met compacte rupsladers met twee rupsbanden.

Met de Quad-rupskettingen van Bobcat kan een schranklader op wielen gemakkelijk worden omgevormd tot een quad-rupslader; gewoon door de wielen te verwijderen, een oscillerende stang te monteren om de totale oscillatie te beperken en rupsbanden op de bestaande assen te bevestigen. De machine kan ook gemakkelijk weer worden omgevormd tot een lader op wielen.

De gronddruk die de quad-rupslader uitoefent, ligt tussen die van de vergelijkbare schrankladers en compacte rupsladers. Dit resulteert zelfs een betere kracht bij het uitgraven van grond, het vooruitduwen van sneeuw of bij andere toepassingen waar een hoge duwkracht vereist is.

Hoewel quad-rupskettingen een bekende technologie zijn, werden ze nooit eerder gebruikt op schrankladers. Zij eisen namelijk een rupssysteem dat ook zijwaartse heen-en-weerbewegingen en bewegingen naar voren en naar achteren kan weerstaan.

De T7X - de eerste volledig elektrische compacte rupslader ter wereld
Samen met een aantal andere ontwikkelingen m.b.t. elektrische aandrijvingen, maakte de T7X zijn Europese debuut tijdens de Demo Days. De machine is ontworpen om de doelstellingen van Bobcat voor de reductie van emissies en geluid te realiseren. De lithium-ionaccu van 62 kWh levert tot vijf uur continu stroom. Dat wordt gedeeltelijk mogelijk gemaakt door een lastgevoelig vermogensbeheersysteem dat automatisch het vermogen verlaagt tot het benodigde niveau voor de uit te voeren taak. Bestuurders kunnen ook de prestaties van de T7X handmatig afstemmen op specifiek werk. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de rijsnelheid wijzigen bij het maximumkoppel.

“Nog een opvallende eigenschap van de T7X is het feit dat er bijna geen vloeistoffen in de machine aanwezig zijn. De traditionele hydraulische werkgroep is geheel vervangen door een elektrisch aandrijfsysteem, bestaande uit elektrische cilinders en elektrische aandrijfmotoren. De enige vloeistof in de machine is ongeveer vier liter milieuvriendelijke koelvloeistof”, aldus Joel Honeyman, vice-voorzitter Global Innovation bij Bobcat.

De T7X heeft een nominaal bedrijfsvermogen van 1374 kg en is volledig emissievrij. Op Bauma wil Bobcat feedback van klanten verzamelen om inzicht te krijgen in de kansen van de machine in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

“De T7X is ontworpen met het oog op productiviteit, nul emissies en optimale prestaties. Met de machine streven we naar een minimale CO2-voetafdruk, een aanzienlijke reductie van geluid en trillingen en vermindering van onderhoud, terwijl de productiviteit wordt verhoogd. Bobcat zal ook onderzoeken hoe de regelgeving in Europa met betrekking tot de inzet van dit soort machines is en of de aftersalesinfrastructuur klaar is voor de verkoop en servicing van dergelijke machines”, zei Joel Honeyman verder.

OLED Transparant touchdisplay
Het concept Transparant touchdisplay van Bobcat werd ontwikkeld in samenwerking met LG Electronics en BSI Research en maakt gebruik van OLED-technologie (Organic Light Emitting Diode). Dit nieuwe systeem biedt een transparante, uitnodigende touchdisplay-oplossing die verwerkt is in de ramen v an de bestuurderscabine om de productiviteit, efficiëntie en zichtbaarheid van de uit te voeren taak te vergroten. Het display kan worden aangebracht op de voorruit of de zijruit van de cabine van een reeks Bobcat-machines, zoals mini-graafmachines, verreikers en laders.

De bestuurder kan het display aanpassen met slimme widgets en interactieve toepassingen, waarmee hij gegevens kan invoeren die relevant zijn voor de werkplek of de dagelijkse activiteiten. Met dit transparante, multifunctionele display kan een operator cruciale informatie en gegevens over de machine op het OLED-scherm zien en tegelijkertijd zien wat er rondom hem op de werkplek gebeurt.

De E35 Operate By Wire-minigraafmachine
Bobcat toont op de Bauma voor het eerst ook de nieuwe elektrohydraulisch bediende mini-graafmachine E35 van 3,5 ton. Net als bij de meeste zware graafmachines zijn de hydraulisch bediende joysticks vervangen door een elektrohydraulisch systeem. Dankzij dit systeem kan Bobcat de machinebesturing aanpassen aan de vaardigheid en ervaring van de bestuurder. Ook zijn er daardoor extra digitale functionaliteit en speciale functies voor de bestuurder op de machine beschikbaar.

“Met de hulp van geïntegreerde sensoren kan de machine ook bepaalde halfautomatische taken uitvoeren. Deze helpen de bestuurder bijvoorbeeld met betrouwbaar egaliseer- en nivelleerwerk, het graven van sleuven of repetitieve taken zoals ‘return to dig’. We willen de mogelijkheden van een dergelijk concept tonen en de toegevoegde waarde daarvan voor het werk en de productiviteit van de bestuurder laten zien”, zei Vijay Nerva, hoofd Innovation and Acceleration, Doosan Bobcat EMEA.

www.bobcat.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers