www.technologieenindustrie.com
SCHUNK News

METAALBEWERKING: DIGITAAL EN TOEKOMSTGERICHT

De grote namen uit de sector ontmoeten elkaar op de AMB van 13 tot 17 september 2022 in de Messe Stuttgart. SCHUNK maakt ook deel uit van de gemeenschap die vol van passie en engagement zit voor metaalbewerking. Na een lange onderbreking komt deze gemeenschap eindelijk weer in levende lijve bijeen. De technologieleider zal automatiserings- en digitaliseringsmogelijkheden voor de bewerking laten zien en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzame, zuinige klemsystemen.

METAALBEWERKING: DIGITAAL EN TOEKOMSTGERICHT

Metaalbewerking bevindt zich volop in een overgangsfase. Het latente tekort aan geschoolde arbeidskrachten, de problemen met de toeleveringsketen, de milieuaspecten en de daaruit voortvloeiende veranderingen op de afzetmarkten stellen nieuwe eisen aan de industrie. Waar vroeger de nadruk uitsluitend lag op precisie en tijdsbesparing, zijn nu flexibele benaderingen vereist om kleine hoeveelheden te kunnen verwerken of om op een kosteneffectieve manier van taak te kunnen veranderen. SCHUNK zal op AMB laten zien wat er moet gebeuren om metaalverwerkende processen efficiënter, flexibeler en duurzamer te maken. Modulariteit, netwerk- en automatiseringsmogelijkheden hebben ervoor gezorgd dat de functie-geïntegreerde klemsystemen van de technologieleider een geheel nieuw niveau hebben bereikt.

Flexibel laden en lossen van werktuigmachines
De toepassingsexpert biedt nu nog meer mogelijkheden op het gebied van geautomatiseerde machinebelading. TANDEM3, het modulaire systeem voor stationair gebruik heeft nu een extra component voor flexibele werkstukopspanning met de nieuwe KRP3 centrische klemspanner. Met deze krachtpatser kunnen nu zelfs ronde werkstukken in krappe ruimtes automatisch van buitenaf en van binnenuit worden geklemd. Zoals alle stationaire klemtoestellen van SCHUNK kan het dankzij consoleplaten snel en eenvoudig op het snelwisselpalletsysteem VERO-S gemonteerd worden, waardoor naar behoefte gewisseld kan worden. Het klemkrachtblok is ook verkrijgbaar in hydraulische (KRH), veerbelaste (KRF) en elektrische (KRE) uitvoering. Als u nog aan het begin van het traject staat en denkt aan een kosteneffectieve gedeeltelijke automatisering van uw werktuigmachine met een cobot, dan bieden de nieuwe MTB-toepassingskits een handige intrede in de wereld van automatisering. De meegeleverde grijpers en bekrachtigde spanner zijn aangepast voor gebruik bij metaalsnijbewerkingen en kunnen worden gecombineerd met robotspecifieke aansluitingen.

Meer procesransparantie
Met de sensorische modules biedt SCHUNK nu nog meer transparantie in het klemproces. Deze modules leveren de parameters van de klemsituatie tijdens bedrijf. Het SCHUNK-assortiment omvat bijvoorbeeld de snelwisselpalletmodule VERO-S NSE-S3 138. De aanwezigheid van pallets en vastgeklemde/geopende modules kunnen permanent worden bewaakt, zodat gebruikers altijd een overzicht van de processtatus hebben. SCHUNK biedt nu ook extra bewakingsmogelijkheden aan voor de snelwisselpalletmodules uit de NSE3-serie. De nieuwe VERO-S AFS3 IOL-sensor identificeert de betreffende klemstatus en meldt betrouwbaar of de modules open of geklemd zijn. Een inductieve nabijheidssensor geeft ook aan of er zich een pallet boven de modules bevindt. Deze slimme interactie van het elektronische bewakingssysteem biedt gebruikers meer veiligheid bij het geautomatiseerd klemmen van werkstukken. De gegevens worden uitgewisseld via de IO-Link-interface.

Variatie in werkstukklemming
SCHUNK verheugt zich er ook op om eindelijk de ongekende veelzijdigheid en onderhoudsvriendelijkheid van zijn handbediende klauwplaat ROTA-M flex 2+2 live te kunnen demonstreren. De centraal compenserende klauwplaat met 4 klemmen heeft een grote compensatieslag. Het maakt niet uit of het werkstuk rond, kubusvormig of onregelmatig is, talloze werkstukgeometrieën kunnen met slechts één kleminrichting op frees-/draaicentra worden geklemd. Speciale afdichtingen zorgen voor een betrouwbare klemkracht en lange onderhoudsintervallen. Dit multitalent voor de bewerking van ruwe en afgewerkte onderdelen is verder ontwikkeld en geoptimaliseerd. Het nieuwe handbediende KSC3-klemkrachtblok is door zijn vernikkelde basisbehuizing beschermd tegen corrosie en biedt daardoor een langere proceszekerheid bij gebruik. Het nog vlakkere ontwerp en een grote verscheidenheid aan klemmen bieden ook meer toepassingsmogelijkheden met betrekking tot de onderdelen. De ingekapselde spindel en een vooraf ingestelde reinigingspositie van de klauwen van de klauwplaat verlagen de onderhoudskosten.


METAALBEWERKING: DIGITAAL EN TOEKOMSTGERICHT

Bekroonde uitmuntendheid en duurzaamheid
SCHUNK concentreert zich bij zijn productontwikkelingen op methodes die zuinig omspringen met grondstoffen en energie. De ROTA THW3 bek snelwisselklauwplaat - bekroond met de iF design award - beheerst de evenwichtsoefening tussen korte insteltijden en extreem lange onderhoudsintervallen. De ontwikkelaars van de klauwplaat hebben consequent gewicht bespaard; dit vermindert de energiebehoefte en zorgt voor een snellere acceleratie en afremming van de machine. Het duurzame afdichtingsconcept zorgt voor tot 10 keer minder smeermiddelverbruik dan vergelijkbare klauwplaten. De slimme iTENDO² gereedschaphouder zal ook de aandacht trekken op de AMB. Het levert in real time gegevens die "het dichtst bij het werkstuk" liggen en detecteert slijtage van het gereedschap in een vroeg stadium. De slimme gereedschaphouder zorgt niet alleen voor een proceszekere bewerking, maar ook voor een langere levensduur van het gereedschap en minder uitval. SCHUNK biedt de gereedschapshouder, die de Duitse Innovatie Award 2022 mocht ontvangen, nu aan in een nieuwe variant iTENDO² Easy Connect met een eenvoudige data interface die gebruikt kan worden voor machine- en procesmonitoring.

www.schunk.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers