www.technologieenindustrie.com
ALSTOM News

ALSTOM DEMONSTREERT VOLLEDIG AUTONOOM RIJDEN VAN EEN RANGEERLOCOMOTIEF IN NEDERLAND

Geavanceerde digitale oplossingen om de operationele prestaties te optimaliseren, de capaciteit te verhogen en de overgang naar duurzaam vervoer te bevorderen.

ALSTOM DEMONSTREERT VOLLEDIG AUTONOOM RIJDEN VAN EEN RANGEERLOCOMOTIEF IN NEDERLAND

Als wereldleider in intelligente en duurzame mobiliteit heeft Alstom aangetoond dat de hoogste automatiseringsgraad mogelijk is voor een rangeerlocomotief. De demonstratie vond plaats bij Breda in samenwerking met de Nederlandse spoorwegbeheerder ProRail en de Belgische spoorvrachtoperator Lineas. Deze automatiseringsgraad, GoA4 genoemd, betekent volledig geautomatiseerd starten, rijden, stoppen en omgaan met obstakels zonder directe betrokkenheid van bemanning tijdens het rangeren. Deze demonstratie vormde de afsluiting van een reeks tests die deel uitmaken van een lopend partnerschap tussen ProRail, Lineas en Alstom.

Het doel is te laten zien hoe het intelligente obstakeldetectiesysteem (ODS) naadloos samenwerkt met het Automatic Train Operation-systeem (ATO) van Alstom, zodat de trein autonoom kan reageren op verschillende obstakels. Dit maakt de weg vrij voor een bredere toepassing van autonoom rijden tijdens rangeerhandelingen, met als doel de capaciteit van het vrachtvervoer te vergroten. Ook is het een voorbeeld van hoe geavanceerde digitale technologieën kosteneffectieve en duurzame mobiliteit kunnen stimuleren bij een groeiende vraag naar vracht- en passagiersdiensten.

"Door geavanceerde obstakeldetectie op te nemen in onze autonome rijsystemen hebben we aangetoond dat het mogelijk is om treinen voor zich uit te laten „kijken” en veilig om te gaan met onverwachte obstakels. De positieve resultaten bewijzen dat Alstom over de technologie beschikt om exploitanten te ondersteunen met autonoom rijden, waardoor uiteindelijk de operationele prestaties op goederenlijnen zullen verbeteren. Door middel van digitalisering zullen we de overgang naar efficiëntere, naadloze en duurzame transportsystemen versnellen", zegt Bernard Belvaux, Alstom Managing Director voor de Benelux.

Het ODS van NIART is een op perceptie gebaseerd systeem bestaande uit een digitale radar met hoge resolutie en multispectrale elektro-optiek die door middel van klassieke en automatisch lerende algoritmen onder alle weers- en zichtomstandigheden obstakels op de treinroute kan detecteren en classificeren. Het systeem zorgt voor een complete, autonome oplossing aan boord van de locomotief om het ATO-systeem de informatie te verschaffen die het nodig heeft om autonome rijbeslissingen te nemen.

Alstom is leider in de ontwikkeling van ATO-systemen voor de spoorwegsector. De Groep heeft succesvolle ATO-tests uitgevoerd in Frankrijk, Duitsland, België, Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De huidige tests op GoA4-niveau, die in Nederland worden uitgevoerd, zijn bedoeld om het pad te effenen voor een groot aantal commerciële toepassingen op hoofdlijnen in alle automatiseringsgraden.

www.alstom.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers