www.technologieenindustrie.com
Igus News

NIEUWE SMEERMIDDELVRIJE, ONDERHOUDSVRIJE IGUS GLIJLAGERS VOOR DE AUTOMOTIVE INDUSTRIE VAN DE TOEKOMST

Robuust, corrosievrij, chemicaliënbestendig en lichtgewicht - de automotive industrie stelt hoge eisen aan glijlagers, voor alles van motorcompartimenten tot ruitenwissers. Omdat veel lagermaterialen hier hun grenzen bereiken, lanceert igus, de in Keulen gevestigde kunststofspecialist, een alternatief: glijlagers gemaakt van iglidur H5, de nieuwe hoogwaardige kunststof.

NIEUWE SMEERMIDDELVRIJE, ONDERHOUDSVRIJE IGUS GLIJLAGERS VOOR DE AUTOMOTIVE INDUSTRIE VAN DE TOEKOMST

Glijlagers in het chassis of versnellingsbak, cabrioletdaksystemen of pedalen moeten robuust, duurzaam en corrosievrij zijn. Wanneer zij bijvoorbeeld in ruitenwissers worden gebruikt, moeten zij ook bestand zijn tegen een groot aantal chemicaliën. Laag gewicht is ook belangrijk om het bereik te vergroten en het energieverbruik te verminderen. "Dit is vergelijkbaar met een bokser met vlieggewicht die moet overleven in de super zwaargewicht divisie," zegt Stefan Loockmann-Rittich, Hoofd Business Unit iglidur Plain Bearings bij igus. Maar de handdoek in de ring gooien is geen optie. "Om te voldoen aan de toenemende eisen van de automobielindustrie hebben wij iglidur H5 ontwikkeld, een nieuwe hoogwaardige kunststof voor glijlagers."

De lat ligt hoog: iglidur H5 is 30% slijtvaster dan zijn voorganger
iglidur H5 is het vijfde lid van de iglidur H-serie. Alle hierboven genoemde materialen van de productreeks zijn in de automotive techniek vaak duurzamer en faalveiliger dan de meeste glijlagers van metaalcomposieten en conventionele kunststoffen. "Met iglidur H5 hebben we de lat nu nog hoger gelegd," aldus Loockmann-Rittich. "Langdurige tests in ons eigen testlaboratorium hebben aangetoond dat iglidur H5 tot 30% slijtvaster is dan zijn voorganger H4." Deze verbetering werd bereikt door de formulering verder te optimaliseren. De aanzienlijk verbeterde slagvastheid en flexibiliteit van het nieuwe iglidur H5-materiaal vormen een aanvulling op de materialen van de H-serie, die eveneens vezelversterkt zijn, vooral voor hogere belastingen, terwijl ze relatief hard en dus bros blijven. iglidur H5 is eveneens bestand tegen hoge belastingen en krachtuitoefening, maar veel taaier dan bijvoorbeeld iglidur H3 en H4.

iglidur H5: robuust met slechts een vijfde van het gewicht van alternatieve materialen en bestand tegen temperaturen tot 200°C
De automotive techniek kent vele toepassingsmogelijkheden voor de nieuwe glijlagers. iglidur H5 kan bijvoorbeeld worden gebruikt in ruitenwissers die onder zware belasting - zoals lagen sneeuw - betrouwbaar moeten werken. "Daarom hebben wij vezels en vulstoffen toegevoegd aan het basispolymeer. Zij maken de glijlagers bestand tegen hoge krachten, kantbelasting, schokken en stoten, zelfs onder continue belasting," aldus Loockmann-Rittich. Het nieuwe materiaal is ook bestand tegen strooizout, chemicaliën, brandstoffen, oliën en hoge temperaturen (tot 200°C). Het is daarom ook geschikt voor onderdelen in de motorruimte, zoals water- en koelvloeistofpompen. "iglidur H5 is een verfijnd materiaal dat ons ideaal voorbereidt op de huidige en toekomstige eisen in de automotive industrie." Maar de nieuwe polymeerglijlagers kunnen ook worden gebruikt in pompen in chemische fabrieken en andere industriële toepassingen.

www.igus.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers