www.technologieenindustrie.com
Verlinde

Op de Maulde installeert de firma MEIJE EUROBLOC VT lieren van VERLINDE voor de renovatie van zes waterkrachtdammen van het Franse elektriciteitsbedrijf EDF

Europees Frankrijk telt ca. 2 250 waterkrachtinstallaties met zeer uiteenlopende afmetingen, waarvan de kracht varieert van een tiental KW’s tot meerdere honderden MW’s. 436 van deze installaties worden geëxploiteerd door EDF. Zo produceert EDF op het niveau van het Franse grondgebied over het totale geïnstalleerde vermogen 20 GW van de 25,4 die 13% van de totale door de operator geproduceerde energie uitmaakt.

Op de Maulde installeert de firma MEIJE EUROBLOC VT lieren van VERLINDE voor de renovatie van zes waterkrachtdammen van het Franse elektriciteitsbedrijf EDF
Op de Maulde installeert de firma MEIJE EUROBLOC VT lieren van VERLINDE voor de renovatie van zes waterkrachtdammen van het Franse elektriciteitsbedrijf EDF


Op de Maulde, een ca. 70 km lang riviertje tussen de Creuse, waar zijn bron ligt in Gentioux-Pigerolles, en de Vienne, waar het uitmondt in Saint-Léonard-de-Noblat, exploiteert EDF zes stuwdammen met een gecumuleerd vermogen van 18 MW. Deze zes stuwdammen met een schoormuur van het type "Ambursen", gelegen in Martinex, Fleix, Bujaleuf, Langleret, Villejoubert en Lartige, hebben alle hetzelfde ontwerp en praktisch allemaal een hoogte van ca. 16m.

Efficiënter werken tijdens de renovatiewerkzaamheden

Iedere stuwdam omvat vijf cellen (m.u.v. Lartige), waarvan er vier een bulbturbine hebben, voorzien van een asynchrone generator en waarbij de vijfde cel werkt voor lozingswerkzaamheden.

Iedere cel voorzien van een bulbturbine bestaat uit een inlaattoren, een geforceerde leiding met een bocht van 90° en een veiligheidsklep van het type smoorklep. Tot nu beschikten de teams van EDF voor de servicebeurten en het onderhoud over een lier met een vermogen van 15 ton die zij van unit naar unit en van stuwdam naar stuwdam verplaatsten.

Op dit moment wordt EDF geconfronteerd met de noodzaak grondige renovatiewerkzaamheden uit te voeren op alle cellen van de zes stuwdammen. Pratend over deze operatie, legt José Lima van de firma Meije ons uit dat met slechts een lier de operatie te veel tijd in beslag zou nemen: « De nationale aanbesteding die EDF lanceerde, betrof dan ook, enerzijds, de renovatie van de monorails en de bestaande steunen, en, anderzijds de levering van vijf identieke, eenvoudig te verplaatsen mobiele monorail lieren. Ons aanbod met de lieren van Verlinde werd aangenomen, omdat dit exact beantwoordt aan het bestek, zowel op het gebied van de prijs, als van de kwaliteit van het materiaal.

EDF besloot om op iedere cel van de te renoveren stuwdammen een genormaliseerde Verlinde EUROBLOC VT lier van 2m/M5 te installeren met een hijsvermogen van 15T en een hijshoogte van 15 m. Deze lier maakt ingrepen mogelijk aan de zwaarste elementen van de bulbturbine in de cel onderaan de stuwdam. Met de vijf, aldus uitgeruste cellen kan men gelijktijdig aan de vijf turbines werken en de periode van de productiestop beperken. Na ca. 12 tot 16 maanden werk zijn, wanneer de renovatie aan een stuwdam voltooid is, de lieren eenvoudig te demonteren, dankzij een door ons ontworpen systeem van schroefplaten. Deze worden vervolgens op de volgende stuwdam geïnstalleerd. »

Op de Maulde installeert de firma MEIJE EUROBLOC VT lieren van VERLINDE voor de renovatie van zes waterkrachtdammen van het Franse elektriciteitsbedrijf EDF


De monorail lier EUROBLOC VT van VERLINDE

Voor een gebruik buiten en in een vochtige omgeving, hebben de hijs- en stuurmotoren, alsmede het schakelkastje van rvs van de geselecteerde lier EUROBLOC VT de beschermindex IP66. De verplaatsingsmotoren met variabel toerental beperken zowel de aanspreekstroom, als het zwaaien van de last en de maximale hijshoogte van de last is 3 m/min. Rond de lier moesten wij aan specifieke behoeften voldoen, zoals de plaatsing van een schijnwerper van 400W van het type "jodide", om de cel onderaan te verlichten en de operator een perfecte zichtbaarheid te bieden. Het materiaal wordt naar keuze gestuurd d.m.v. een knoppendoos met bedrading of een afstandsbediening VERLINDE EUROMOTE H5. Deze kunnen onderling verwisseld worden dankzij een afneembare connector. Op dit soort bouwplaatsen, waar de operator lasten moet hanteren in een zeer bijzondere omgeving, zijn talrijke veiligheidsvoorzieningen noodzakelijk, zoals een laadbegrenzer met spanningsmeter, eindschakelaars en licht- en geluidssignalen.

MEIJE, lid van het netwerk EUROPONT van VERLINDE.

José Lima, samen met Agnès Ferret medebestuurder van MEIJE vertelt dat« Onze firma met 25 medewerkers lid is van het netwerk Europont van Verlinde en deze hoofdzakelijk in het zuiden van Frankrijk actief is: Aquitaine, Charente-Midi Pyrénées, Languedoc Roussillon, …Wij zijn in staat om aan alle verzoeken om loopkranen te voldoen, met een ligger of caisson, staand, zwevend, met portaal of halfportaal, met een bereik tot 35 m lengte en een hijsvermogen van 80 T. Wij werken regelmatig met EDF en onlangs hebben wij voor de productie-eenheid Méditerranée VERLINDE VT5 lieren geleverd voor serviceonderhoud.».

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers