www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK lagers voorkomen storingen bij internationale blikjesfabrikant

Toen 's werelds grootste fabrikant van drankblikjes regelmatig geconfronteerd werd met onverwachte productiestilstanden door voortijdige uitval van de sproeikoplagers in zijn coatingmachines, deed het bedrijf een beroep op de expertise van NSK. Het advies van NSK om diepgroefkogellagers met contactloze afdichtingen uit de VV serie in te zetten hielp de fabriek bij het voorkomen van deze storingen en leverde een indrukwekkende jaarlijkse besparing van €240.000 op.

De levensmiddelen- en drankenindustrie is zeer veeleisend, niet in het minst omdat productiestilstand bij allerlei toepassingen duur kan uitpakken. De productie van aluminium blikjes voor frisdranken, isotone en alcoholische dranken is hierbij geen uitzondering, vooral wanneer het bedrijf ook nog eens 's werelds grootste producent van drankblikjes is.

Herhaaldelijk falen van de aslagers van de sproeikop in de blikjescoatingmachines van de fabriek veroorzaakte een aanzienlijke verstoring van de productie en kostbare stilstand op een hoog-volume productielijn. NSK kreeg van het bedrijf de opdracht om het probleem op te lossen.

Deskundige NSK technici voerden een volledige evaluatie van de toepassing uit, inclusief een uitgebreide lager- en vetanalyse. Hieruit kon worden afgeleid dat de lagers vastliepen als gevolg van het uitstoten van lagervet door de voor het proces benodigde hogedruk perslucht. Onjuist gespecificeerde lagerafdichtingen konden dit ongewenste effect niet voorkomen.

Als onderdeel van een compleet waardevoorstel adviseerde NSK het toepassen van zijn diepgroefkogellagers met contactloze afdichtingen uit de VV serie en C3 interne speling. Deze innovatieve configuratie levert hoge prestaties in verontreinigde omgevingen en dicht effectief af zonder verhoging van het koppel of de bedrijfstemperatuur. Met name het contactloze lipontwerp vermindert de lagerweerstand, een belangrijk voordeel als vermogensverlies een kritieke factor is.

De oplossing van NSK resulteerde in uitstekend vetbehoud, ook als daarbij de voor het coatingproces noodzakelijke hogedruklucht door het lager stroomde. Voor de blikjesfabriek was het vooral belangrijk dat de levensduur van de lagers dramatisch opliep van 7 naar 110 dagen in bedrijf, waarna routineonderhoud plaatsvond.

De klant profiteert overigens niet alleen van de langere levensduur van de lagers, maar ook van een hogere productiviteit en lagere onderhoudskosten, wat jaarlijks resulteert in een besparing van €240.000.

1) Een grote blikjesfabrikant had te kampen met herhaalde storingen van de aslagers van zijn blikjescoatingmachines. Foto: Taveesak Srisomthavil/Shutterstock


NSK lagers voorkomen storingen bij internationale blikjesfabrikant
 

2) Een VV afgedicht diepgroefkogellager van NSK bood de optimale oplossing. Foto: NSK


NSK lagers voorkomen storingen bij internationale blikjesfabrikant
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers