www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK lagers helpen diervoederfabriek met verhogen van OEE

Toen een grote Britse producent van dierenvoeding zijn machines optimaler wilde benutten met als doel de OEE (overall equipment effectiveness) met 3 punten te verhogen, besloot hij een beroep te doen op de experts van lagerspecialist NSK om de productieprocessen en -systemen te evalueren om zo deze verbeteringsdoelstelling te realiseren.


NSK lagers helpen diervoederfabriek met verhogen van OEE
NSK lagers blijken een integraal onderdeel te zijn van een Britse fabrikant van diervoeding om de viervoeters uit het land te voeden.

Het AIP Added Value Programme van het bedrijf was aanleiding om NSK in te schakelen. Met name de mogelijkheid om de levensduur van lagers te verlengen door een mix van training en toepassingstechniek service gaf de doorslag. Deze aanpak richt zich vooral op het identificeren van verbeterkansen bij drie belangrijke bedrijfsmiddelen: mensen, fabriek en processen.

In de diervoederfabriek was het managementteam zich bewust van meerdere toepassingsproblemen. Deze werden door de NSK experts onderzocht, wat leidde tot het opstellen van een proceskaart. De proceskaart is een van de krachtigste elementen van AIP omdat het gericht is op het genereren van een volledig gedocumenteerde beoordeling van het productieproces van begin tot eind, met speciale nadruk op kritische lagertoepassingen. In dit geval identificeerde de proceskaart vijf gebieden voor potentiële OEE verbetering.

Vervolgens werden tests uitgevoerd, die in eerste instantie gericht waren op een van de duurdere toepassingen: de pelletextruder in de fabriek. Hier had de klant gemiddeld om de 10-12 weken last van lagerfalen en productieverlies.

Op basis van analytische testdata stelde NSK vast dat de bestaande vetsmering niet overeenkwam met de levensverwachting van de lagers. De deskundige technici adviseerden daarom het gebruik van een olie met hoge viscositeit voor een langere levensduur, naast een geschikte duurzame lageroplossing.


NSK lagers helpen diervoederfabriek met verhogen van OEE
NSK EA-serie tonlagers bieden een hoog draagvermogen en hoge grenssnelheden onder uitdagende omstandigheden.

De klant verving de bestaande lagers door hoogwaardige NSK tweerijige tonlagers uit de EA serie en door NSK tontaatslagers. De lagers uit de EA serie, met geperste stalen kooien, bieden een hoog draagvermogen, hoge begrenzingssnelheden en een hoge functionaliteit onder bedrijfsomstandigheden met hoge temperaturen, wat ze zeer geschikt maakt voor de pelletextruder en andere toepassingen in de diervoederfabriek.

Na de hermontage draaide de extruder 7 maanden lang zonder lagerstoringen, wat resulteerde in een indrukwekkende kostenbesparing van £70.000 dankzij minder productiestilstand en minder onderhoud. Bovendien realiseerde de diervoederfabriek zijn doel met een verhoging van de OEE met 3 punten.

Op verzoek van de klant verzorgde NSK als onderdeel van de totaaloplossing tevens lagertraining op locatie voor het onderhoudspersoneel van de fabriek, wat voor nog meer toegevoegde waarde zorgde.


www.nskeurope.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers