www.technologieenindustrie.com
Melexis News

Melexis completeert zijn PCB-loze druksensor-IC platform

Melexis introduceert twee relatieve-druk sensor-IC's, die uitstekend bestand zijn tegen agressieve media. Ze maken voor de markt het PCB-loze platform compleet met de meest nauwkeurige druksensor-IC's ooit. Met behulp van deze druksensoren zullen klanten en OEM's in staat zijn om al hun motormanagement-toepassingen van ICE-voertuigen groener te maken aan de hand van één en dezelfde modulaire technologie.

Melexis completeert zijn PCB-loze druksensor-IC platform

Om de implementatie verder te vergemakkelijken zijn de componenten in de fabriek gekalibreerd; EoL (End of Line) kalibratie is ook mogelijk.

Melexis, wereldspeler op het gebied van micro-elektronica ontwikkeling, voegt twee nieuwe producten toe aan zijn familie van PCB-loze druksensoren. De MLX90823 (analoge uitgang) en MLX90825 (digitale SENT-uitgang) zijn relatieve-druksensoren die kunnen worden gebruikt in de manometer-modus (ten opzichte van de atmosferische druk) of in de differentiële modus (met twee variabele drukniveaus). In tegenstelling tot absolute druksensoren meten zij het drukverschil tussen de twee zijden van de sensor. Deze in de fabriek gekalibreerde componenten zijn bedoeld voor het meten van drukken tussen 0,1 en 1,5 bar.

De nieuwe druksensoren hebben een tot nu toe voor de automotive industrie ongeëvenaarde nauwkeurigheid. De beschikbaarheid van stabiele en nauwkeurige druk- en temperatuurgegevens maakt betrouwbaar motormanagement mogelijk gedurende de volledige levensduur. Dit helpt OEM's om de uitstoot van de nieuwste generatie ICE-auto’s (auto’s die alleen door een interne verbrandingsmotor worden aangedreven) te verminderen. Het plug-and-play concept van deze Melexis druksensor-familie dekt alle ICE-managementtoepassingen. Deze omvatten:

  • Brandstofdamp- en carterontluchting: Om ervoor te zorgen dat brandstofdampen in de tank of gassen, die door de zuigers lekken, worden teruggevoerd naar de verbrandingskamer, zodat ze niet in de atmosfeer terechtkomen.
  • EGR, GPF/DPF: Om de NOx-emissies te verminderen door de hoeveelheid gerecirculeerde uitlaatgassen in de motorinlaat te meten en de resterende deeltjes op te vangen in het uitlaatfilter.
  • Secundaire luchtinspuiting (SAI): Om de uitstoot van voertuigen onder alle omstandigheden binnen de emissiegrenzen te houden, ook als de motor koud is. Dit maakt een snelle opwarming van de katalysator mogelijk met de zogenaamde secundaire luchtinjectie.
  • (T)MAP: Om de lucht die in de motor gaat te monitoren voor een nauwkeurige regeling van de brandstof, waardoor het verbruik daalt.

Laurent Otte, Senior Product Line Manager bij Melexis: “Met onze complete portfolio van PCB-loze producten kunnen klanten en OEM's elke druktoepassing aan. Door de platformbenadering profiteren klanten van een hoge herbruikbaarheid, wat de ontwikkelingskosten vermindert en de time-to-market versnelt.”

De MLX90823 en MLX90825 bestaan elk uit een circuit voor het uitlezen van de sensor, digitale hardware, spanningsregelaars, SENT- of analoge uitgangsdrivers, alsmede alle essentiële passieve componenten. Voor de MLX90825 (SENT-uitgang) is een voorgekalibreerde NTC-thermistoringang (negatieve temperatuurcoëfficiënt) beschikbaar. Hierdoor kunnen klanten hun NTC via de druksensor interfacen zonder eindkalibratie. Superieure beschermingsmechanismen tegen overspanning (+40 V) en omkeerspanning (-40 V) zijn ingebouwd. Deze mate van bescherming maakt dat de technologie ook ten goede komt aan het groener maken van vrachtwagens. De druksensoren hebben een bedrijfstemperatuurbereik van -40 °C tot 160 °C. Ze kunnen zelfs kortstondig worden blootgesteld aan temperaturen van 170 °C, wat het werken met kleinere motorarchitecturen verder ondersteunt.

Het MEMS-sensorelement van de MLX90823 en MLX90825 bestaat uit een microbewerkt membraan, dat is geëtst in een siliciumsubstraat. Het membraan reageert op elke drukverandering. Piëzoresistieve elementen die in het membraan zijn aangebracht, vormen een brug van Wheatstone, die een signaal genereert. De bijbehorende front-end elektronica versterkt vervolgens het signaal en zet dat om in een digitaal formaat. De 16-bits digitale signaalverwerker (DSP) zorgt voor temperatuurcompensatie. Uiteindelijk wordt via een SENT- of analoge uitgang het meetresultaat geleverd.

De MLX90823 en MLX90825 zijn ontwikkeld als Safety Element out of Context (SEooC), in overeenstemming met ISO 26262. Zij ondersteunen ASIL B-systeemintegratie voor de MLX90825 (SENT) en ASIL A voor de MLX90823 (analoog).

“De beschikking over een familie van PCB-loze sensoren die ook differentiële modi voor drukmeting dekt, creëert nieuwe mogelijkheden voor onze klanten”, stelt Karel Claesen, Product Manager Pressure Sensors bij Melexis. “Klanten profiteren van deze unieke modulaire technologie om veeleisende toepassingen zoals diesel- en benzineroetfilters te realiseren.”

www.melexis.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers