www.technologieenindustrie.com
HMS Industrial Networks AB

Aanhoudende groei voor Industrial Ethernet en draadloze netwerken Marktaandelen industriële netwerken in 2023 volgens HMS Networks

Elk jaar analyseert HMS Networks de industriële netwerkmarkt om inzicht te krijgen in de verspreiding van nieuw verbonden nodes in de fabrieksautomatisering.

Aanhoudende groei voor Industrial Ethernet en draadloze netwerken  Marktaandelen industriële netwerken in 2023 volgens HMS Networks

Uit de studie van dit jaar blijkt dat de industriële netwerkmarkt in 2023 naar verwachting met 7% zal groeien. Industrial Ethernet vertoont nog steeds de grootste groei en is nu goed voor 68% van alle nieuwe geïnstalleerde nodes (66% vorig jaar). Veldbussen dalen tot 24% (27), terwijl wireless groeit tot 8% marktaandeel (7% vorig jaar). PROFINET en EtherNet/IP delen de eerste plaats op de netwerkranglijst met 18% marktaandeel, gevolgd door de sterke concurrent EtherCAT, nu op 12%.

Elk jaar presenteert HMS Networks zijn analyse van de industriële netwerkmarkt, met de focus op nieuw geïnstalleerde nodes binnen de fabrieksautomatisering wereldwijd. Als onafhankelijk leverancier van oplossingen binnen Industriële ICT (Informatie en Communicatie Technologie) beschikt HMS over een substantieel inzicht in de industriële netwerkmarkt. Het 2023-onderzoek bevat geschatte marktaandelen en groeipercentages voor veldbussen, Industrial Ethernet en wireless technologieën.

In de analyse van 2023 concludeert HMS dat de industriële netwerkmarkt blijft groeien en dat de totale marktgroei in 2023 naar verwachting 7% zal bedragen, wat een bevestiging is van het blijvende belang van netwerkconnectiviteit in fabrieken.


Industrieel Ethernet groeit gestaag

Met een groei van 10% blijft Industrial Ethernet marktaandeel veroveren. Momenteel heeft het een marktaandeel 68% van de wereldwijde markt van nieuw geïnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering (tegenover 66% vorig jaar). De strijd tussen PROFINET en EtherNet/IP zet door. Met elk een marktaandeel van 18% staan ze bovenaan in de netwerkranglijst van 2023, maar ook EtherCAT groeit flink door en staat nu op een onbedreigde derde plaats met een marktaandeel van 12%.


Dalende lijn voor veldbussen

De groei bij veldbussen vorig jaar was tijdelijk. In 2023 nemen nieuwe veldbusinstallaties met 5% af. PROFIBUS voert hier de lijst aan met 6% marktaandeel, maar dit is nauwelijks meer dan de 5% marktaandeel van Modbus-RTU.

De veldbussen zijn samen goed voor 24% (27) van de markt in 2023. Maar hoewel het aantal nieuwe veldbus nodes afneemt, zullen veel apparaten, machines en fabrieken nog vele jaren blijven vertrouwen op de goed functionerende en bewezen veldbussen.


Wireless snelste groeier

De groei van wireless loopt in 2023 verder op tot 22%, omdat er steeds meer draadloze industriële netwerkoplossingen worden geïntroduceerd in de fabrieksautomatisering. Typische use cases zijn hier onder meer kabelvervanging, draadloze machinetoegang en connectiviteit met mobiele industriële installaties.


Industriële netwerken zijn de sleutel tot productiviteit en duurzaamheid in de productiesector

"Solide industriële netwerkconnectiviteit is de sleutel tot efficiënte productie, nodig voor het realiseren van productiviteits- en duurzaamheidsdoelstellingen in de fabrieksautomatisering", aldus Magnus Jansson, Product Marketing Director bij HMS Networks, Business Unit Anybus. "Kwaliteit, beveiliging, veiligheid en het verkrijgen van inzicht middels apparaat- en machinedata, zijn de belangrijkste drijfveren die we zien voor de verdere uitbreiding van industriële netwerken."


Regionale netwerkvariaties

EtherNet/IP, PROFINET en EtherCAT zijn toonaangevend in Europa en het Midden-Oosten, met PROFIBUS en Modbus-TCP op een tweede plaats. De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door EtherNet/IP, terwijl EtherCAT zich hier sterk ontwikkelt en marktaandeel wint. PROFINET is leidend in een gefragmenteerde Aziatische markt, gevolgd door EtherNet/IP en de sterke concurrenten CC-Link/CC-Link IE Field, EtherCAT, PROFIBUS en Modbus (RTU/TCP).

Scope:

Het marktonderzoek biedt een overzicht van HMS’ inschattingen van de industriële netwerkmarkt voor 2023 op basis van het aantal nieuw geïnstalleerde nodes binnen de fabrieksautomatisering. Een node wordt hierbij gedefinieerd als een machine/apparaat dat is aangesloten op een industrieel veldbusnetwerk. De gepresenteerde cijfers zijn gebaseerd op de geconsolideerde visie van HMS, waarbij rekening is gehouden met de inzichten van collega's in de industrie, HMS’ eigen verkoopstatistieken en de algemene perceptie van de markt.

 Aanhoudende groei voor Industrial Ethernet en draadloze netwerken  Marktaandelen industriële netwerken in 2023 volgens HMS Networks

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers