www.technologieenindustrie.com
FLUKE News

MecQ-upgrade voegt extra detectielaag toe aan precieze akoestische beeldvormers ii910 van Fluke

De Firmware 5.0-update geeft efficiëntie een boost en laat onderhoudsmonteurs grote oppervlakken snel scannen om de exacte plek van technische problemen te visualiseren voordat ze kritiek worden.

MecQ™-upgrade voegt extra detectielaag toe aan precieze akoestische beeldvormers ii910 van Fluke

Om gebruikers te helpen ‘mechanische onderdelen die aandacht vereisen’ snel op te sporen, heeft Fluke een unieke nieuwe functie toegevoegd aan zijn ii910 precieze akoestische beeldvormers. De Firmware 5.0-update voegt de MecQ-functie toe aan de ii910. Deze functie maakt vroege opsporing van potentiële mechanische problemen mogelijk en helpt zodoende ongeplande downtime tot een minimum te beperken en reparatiekosten terug te dringen. Bovendien wordt er energie bespaard omdat reparaties in een vroeg stadium kunnen worden uitgevoerd en er minder storingen optreden.

De update werd ontwikkeld na uitgebreid onderzoek, waarbij klanten van Fluke van over de hele wereld betrokken waren. Deelnemende onderhoudsspecialisten en technici zeiden dat het voor hen vooral belangrijk was om problemen op de potentiële storingscurve zo vroeg mogelijk op te sporen.

Er werden diverse soorten transportbandsystemen onderzocht en het bleek dat niet-aangedreven lagers vaak de belangrijkste oorzaak van allerlei mechanische storingen zijn. Omdat deze systemen een integraal onderdeel zijn van het productieproces, kunnen langdurige storingen een aanzienlijke impact hebben in de fabriek en grote problemen in de toeleveringsketen veroorzaken. Dit geldt evenzeer voor de productie van voedingsmiddelen en dranken als voor sectoren als logistiek, elektronica, mijnbouw en grondstoffen, en de auto-industrie.


MecQ™-upgrade voegt extra detectielaag toe aan precieze akoestische beeldvormers ii910 van Fluke

Nooit geïnspecteerd
Ondanks het feit dat het uitvallen van een productielijn uitermate zorgwekkend is (en wel $ 130.000 per uur kan kosten), ontdekte Fluke dat circa 59% van de transportbandsystemen nooit wordt geïnspecteerd, terwijl 11% handmatig wordt gecontroleerd. Het onderzoek toonde aan dat op de tast inspecteren en contacttemperatuur en thermografie de minst effectieve manieren waren om een probleem op te sporen. Het uitvoeren van trillingsmetingen of ultrageluidstesten vormde eveneens een uitdaging – vooral gebruiksgemak was een belangrijk minpunt bij de laatste methode – maar akoestische beeldvorming bleek veruit de meest effectieve methode te zijn.

Klanten zeggen dat de mogelijkheid om problemen op te sporen essentieel is om kosten te besparen, maar dat ze ook graag een schaalbare oplossing willen voor lange transportbandsystemen (een groot magazijn kan wel 80 km aan transportbanden hebben) of voor plekken waar toegang een probleem is (bijvoorbeeld vanwege beschermde delen van de transportband).

Met de combinatie van de Fluke ii910 akoestische beeldvormer en MecQ is het aanzienlijk gemakkelijker om transportbandsystemen contactloos te inspecteren. Door geluidspatronen te vergelijken identificeert het apparaat onmiddellijk mechanische onderdelen die aandacht vereisen. Wanneer het probleem op het scherm wordt weergegeven, kunnen onderhoudsmonteurs daar een aantekening van maken, die met hun team delen en de reparatie in hun onderhoudsschema inpassen.


MecQ™-upgrade voegt extra detectielaag toe aan precieze akoestische beeldvormers ii910 van Fluke

Door gebruiker te selecteren frequenties
MecQ is ontwikkeld om een extra detectielaag toe te voegen aan de ii910. Dit is in aanvulling op het maken van foto’s en/of video’s, het uitvoeren van een lekdetectietest met LeakQ en detectie van gedeeltelijke ontlading in PDQ-modus. De meest gebruikte frequentie voor ultrageluidinstrumenten is 30 kHz, maar de ii910 met MecQ biedt nu door de gebruiker te selecteren frequenties van 2 kHz tot 100 kHz en vaste multimodus frequentiebanden van 15 kHz, 20 kHz, 30 kHz, 40 kHz en 60 kHz om diverse stadia van lagerslijtage te controleren. Afhankelijk van de omgeving kan de gebruiker ervoor kiezen om de vooringestelde frequentiebanden in of uit te schakelen.

Tako Feron van Fluke zegt hierover: “Alle leden van het onderhoudsteam zullen het gebruiksgemak van de nieuwe MecQ-functie heel erg waarderen. Hij biedt een intuïtieve interface en naadloze integratie met bestaande instrumenten om op lekken en gedeeltelijke ontlading te controleren. Bovendien kunnen ze de efficiëntie verhogen, bedrijfstijd maximaliseren (door reparaties sneller uit te voeren), kosten verlagen en tegelijkertijd veiliger werken dankzij contactloze inspectie en door gevaarlijke situaties te voorkomen. Dankzij MecQ kunnen onderhoudsmonteurs de ii910 nu gebruiken om een probleem op te sporen, een schermafdruk te maken en die met hun team te delen, en de reparatie vervolgens tijdens geplande stilstandtijd uitvoeren. Fluke is niet alleen de enige die al deze workflowoplossingen in één enkel instrument biedt, de Firmware 5.0-upgrade vereenvoudigt ook een zeer complex en tijdrovend inspectie- en onderhoudsproces.”

Feron voegt daar nog aan toe: “Het is belangrijk om te onthouden dat de ii910 met MecQ is bedoeld als een eerstelijnsscanner om onderdelen die aandacht vereisen op te sporen, zodat die nader kunnen worden geïnspecteerd.”

Voor meer informatie over de-testapparatuur van Fluke bezoekt u de website.

www.fluke.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers