www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK ontwikkelt technologie voor het diagnosticeren van vetdegradatie op locatie

NSK ontwikkelt een wereldprimeur: een zeer nauwkeurige manier om snel en nauwkeurig de resterende levensduur van smeervet te diagnosticeren. Het bedrijf biedt de oplossing aan als een mobiele app, waarmee gebruikers ter plekke de conditie van het smeermiddel in lagers en lineaire bewegingssystemen kunnen analyseren. Deze innovatieve mogelijkheid vermindert de noodzaak voor vetinspecties en de kosten voor het bijvullen van smeermiddelen en helpt bedrijven bij het implementeren van op conditiegebaseerde onderhoudsstrategieën. NSK is momenteel op zoek naar input en feedback van klanten voor de lancering van de nieuwe app.

Een breed scala aan machines en apparatuur, van gereedschapsmachines tot treinwagons, maakt gebruik van vetgesmeerde producten zoals lagers, kogelomloopspindels en lineaire geleidingen. Vet degradeert echter na verloop van tijd als machines in bedrijf zijn, daarom is inspectie van smeermiddelen op locatie van vitaal belang om de bedrijfstijd en OEE (overall equipment effectiveness) te helpen maximaliseren. De laatste jaren stappen steeds meer bedrijven met hun onderhoudsstrategie voor apparatuur over van tijdgebaseerd onderhoud naar conditiegebaseerd onderhoud. Daarom groeit de behoefte aan een diagnosemethode voor vetdegradatie die snel en zeer nauwkeurig op locatie kan worden uitgevoerd. Een dergelijke app zou ook helpen bij het bestrijden van het tekort aan arbeidskrachten en bij het ondersteunen van de inspanningen op het gebied van CO2-neutraliteit.

Bestaande zeer nauwkeurige diagnosemethoden zijn gebaseerd op laboratoriumanalyse, maar dit gaat gepaard met hoge kosten, weinig mogelijkheden voor gebruik op locatie en lange wachttijden voor resultaten. Visuele waarneming of densitometer methoden zijn een alternatief, maar lijden onder een lage nauwkeurigheid. Het gevolg is dat veel bedrijven smeermiddelen onnodig vroeg bijvullen om zeker te zijn van een stabiele werking, wat leidt tot verspilling van vet.

Met dit in het achterhoofd startte NSK met de ontwikkeling van een meer geschikte, kosteneffectievere, snellere en nauwkeuriger methode voor de diagnose van vetdegradatie. Interessant hierbij is dat de nieuwe NSK app de mate van vetdegradatie kan analyseren met behulp van slechts een klein vetmonster. Chemische veranderingen in de basisolie en in additieven van het vet worden na verloop van tijd veroorzaakt door bedrijfswarmte en oxidatie. Deze chemische veranderingen zorgen ervoor dat de moleculaire structuur van het smeermiddel verandert en daardoor meer licht met korte golflengte absorbeert wat de kleur beïnvloedt. Vet is wit als het nieuw is, wordt geel of oranje tijdens het gebruik en wordt uiteindelijk zwart, wat aangeeft dat de resterende levensduur nul is. De NSK app kwantificeert vet aan de hand van de kleur om zo de resterende levensduur te berekenen.

NSK heeft meer dan 40 jaar ervaring in het in eigen huis ontwikkelen van smeervetten, waardoor het bedrijf zijn nieuwe technologie voor het diagnosticeren van vetdegradatie kon baseren op een grondige kennis van de chemische samenstelling van smeermiddelen.

1) De nieuwe mobiele app van NSK maakt gebruik van diagnosetechnologie voor vetdegradatie.
NSK ontwikkelt technologie voor het diagnosticeren van vetdegradatie op locatie

2) De verandering in vetkleur is na verloop van tijd duidelijk te zien.


NSK ontwikkelt technologie voor het diagnosticeren van vetdegradatie op locatie

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers