www.technologieenindustrie.com
Steute

Compact en uiterst robuust

Voor toepassingen onder nul: nieuwe Ex positieschakelaar voor gebruik bij temperaturen tot -60°C

Compact en uiterst robuust
Ze zien er uit als hele normale compacte positieschakelaars met standaard afmetingen volgens DIN EN 50047. Maar de ontwerpdetails van de lichtgewicht en robuuste Ex 97 schakelaars met kunststof behuizing, die de business unit "Extreme" van steute nu aanbiedt, maken deze apparaten uniek.

De schakelaars zijn getest en gecertificeerd volgens ATEX en IECEx voor gebruik in gas Ex zones 1 en 2, alsmede stof Ex zones 21 en 22. Ze kunnen bovendien worden gebruikt bij temperaturen tot -60°C, die vooral voor de constructie en afdichting van behuizingen uitermate veeleisend zijn. Zo dient bijvoorbeeld de hoge beschermingsklasse (IP 66) bij zulke lage temperaturen gegarandeerd te blijven, zelfs bij een 7-Joule stootproef.

Daarom zijn de robuuste behuizingen gemaakt uit hoogwaardige kunststof, glasvezelversterkt en deels met een textielstructuur. Bovendien zijn de afdekkingen van de behuizingen volledig gevulkaniseerd, zodat de afdichting zelfs bij stootbelastingen gegarandeerd blijft. Voor het afdichten van de zuigers hebben de ontwikkelaars van steute een redundant afdichtingsysteem toegepast dat bestaat uit een uitwendig afdichtingmanchet dat bestand is tegen lage temperaturen, gecombineerd met een inwendige Teflon afdichtring.

De afdichtingmaterialen zijn door hun producenten geclassificeerd voor temperaturen tot -95°C en de smeermiddelen voor temperaturen tot -75°C. Er is dus voldoende veiligheidsmarge voordat de -60°C die is gecertificeerd voor de Ex-97 schakelaars wordt bereikt. Dit betekent dat gebruikers in bijvoorbeeld de offshore olie- en gasindustrie verzekerd kunnen zijn van een betrouwbare werking van deze nieuwe positieschakelaars, zelfs in hun werkelijke extreme omgevingen.

Dankzij hun uitgebreide reeks actuatoren (zuigers, rolhefbomen, draaihendels, drukknoppen) en hun compacte afmetingen, zijn de Ex norm schakelaars, leverbaar als snap action of slow action model, zeer veelzijdig en kunnen ze eenvoudig worden geïntegreerd in een bestaande constructie. Hun beschermende en geïsoleerde kunststof ontwerp maakt aarding en potentiaalvereffening overbodig.

Met hun unieke reeks functies – met name het grote temperatuurbereik – zijn ze geschikt voor de positiebepaling van kleppen, deksels en andere bewegende delen, bijvoorbeeld in installaties in de olie- en gasindustrie (onshore en offshore) of in de scheepsbouw en in havens. Andere toepassingsgebieden zijn handling systemen op booreilanden, alsmede positiebepaling op kraanarmen. Nog een andere mogelijkheid vormen de veiligheidstoepassingen op bijvoorbeeld onderhoudskleppen en veiligheidsdeuren.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers