www.technologieenindustrie.com
Vossloh

Nieuwe internationale tramlijn verbindt Frankrijk en Duitsland

Traditioneel verbonden met de aanleg van de tram van Straatsburg, heeft Vossloh een complete range spoor- en signaleringsapparatuur geleverd voor de uitbreiding van lijn D naar de Duitse stad Kehl.

Nieuwe internationale tramlijn verbindt Frankrijk en Duitsland
Afbeelding 1: Wissels, kruisingen en compensatielassen worden in de 11.600 m2 grote fabriekshal van Vossloh Cogifer S.A. in Reichshoffen geassembleerd.

Tijdens het recente project - de 2,9 km lange uitbreiding over de Rijn van lijn D tussen de steden Straatsburg en Kehl in Duitsland – werd Vossloh geconfronteerd met nieuwe parameters die ervoor zorgden dat er nieuwe keuzes moesten worden gemaakt. Vossloh ontwikkelde en produceerde een nieuw overgangsspoor, die de groefrails verbindt met de Vignole rails op de brug. De compensatielassen zijn in staat om 120 tot 140 mm van de brugdekuitzetting te absorberen.


De ontwikkelingen in de tijd


Zowel in Straatsburg, als in de zes naburige gemeenten die samen de Eurométropole vormen, vormt de tram sinds jaar en dag een integraal onderdeel van van de gemeenschap. De eerste paardentram werd ingehuldigd in 1878 en de eerste elektrische tram in 1894. In de jaren dertig zorgde de massaproductie van auto’s ervoor dat de tram wat van zijn prestige verloor. Uiteindelijk verdween de tram in 1960 uit het straatbeeld. Als een uit haar as verrijzende feniks, maakte de tram een comeback in 1994 en is sindsdien alleen maar verder gegroeid. Momenteel vormen zes lijnen een 45 km lang netwerk en wordt er hard gewerkt aan een internationale verbinding met Kehl in Duitsland. Deze nieuwe uitbreiding van de Straatsburg lijn D naar Kehl zal de verbinding tussen de beide steden verbeteren en bijdragen aan de herontwikkeling van ongebruikte industrieterreinen. Dit heeft echter wel de bouw van twee bruggen noodzakelijk gemaakt: de Citadelle Brug over het Vauban bekken en de brug over de Rijn. Deze zorgen ervoor dat de nieuwe 2,9 km lange tramlijn de grens kan oversteken, binnen de stedelijke agglomeratie van Straatsburg-Kehl en buiten het Strasbourg-Ortenau Eurodistrict.


Gespecialiseerd in spoorweginfrastructuur


Spoorweginfrastructuur is de kern van de activiteiten van de Vossloh Group, Vossloh is gespecialiseerd in de wereldwijde levering van installaties, diensten en oplossingen voor alle vormen van vervoer per spoor. Voor de uitbreiding van lijn D naar Kehl leverde Vossloh, dat al eerder het tramnetwerk van Strasbourg had uitgerust, de wissels en kruisingen, en breidde daarnaast de signalering uit en integreerde dit in het bestaande netwerk. De wissels en kruisingen worden geassembleerd in de 11.600 m2 grote fabriekshal van Vossloh Cogifer S.A. in Reichshoffen (figuur 1).


Volledig geassembleerde hoogwaardige wissels


Aangezien wissels het meest geavanceerde onderdeel in een railsysteem vormen, vereisen het ontwerp, de fabricage en het onderhoud ervan de nodige vakkennis. Met dit in gedachten, voor bijvoorbeeld de tramwissels, vertrouwt Vossloh sinds 1993 op haar monobloc ontwerp van puntstukken en kruisingen (frogs), in plaats van de afzonderlijke delen aan elkaar te lassen.

Monobloc ontwerpen zijn veel robuuster gedurende hun hele levenscyclus en bieden toegevoegde waarde in de vorm van comfort, veiligheid en betrouwbaarheid. De Strasbourg Transport Company (CTS, Compagnie des Transports Strasbourgeois) heeft altijd gekozen voor dit soort hoogwaardige wissels en kruisingen voor hun tramlijnen aangezien de slijtage ervan, zelfs na zo’n twintig miljoen  wielpassages zo klein is, dat slijpen alleen nodig is als onderdeel van het normale onderhoud . Dit betekent minder onderhoud bij een aanzienlijk langere levensduur dan bij andere oplossingen en bovenal, besparingen tot 50% op het onderhoud.

De Vossloh wisselsystemen worden gemonteerd op betonnen dwarsliggers geleverd om zo hun installatie te vereenvoudigen. De verschillende onderdelen worden vervaardigd in de fabriek  door metalen platen en profielen met hoge mechanische specificaties te bewerken. Zo worden de flexibele wisseltongen uit staal vervaardigd met een breuksterkte van 1100 MPa en een Brinell hardheid van 400 HB. Deze onderdelen zorgen er, samen met hun productieprocessen voor dat zij veilig functioneren en langdurig betrouwbaar zijn.

Ook het wisselbedienings- en controlesysteem,  het verwarmingssysteem - van groot belang in de winter, gedurende periodes met lage temperaturen - zijn alle vooraf in de fabriek geïnstalleerd  zodat ‘plug & play’ installatie mogelijk is.

Of het nu is op een apart spoor of in een gemengde verkeerszone in het centrum van de stad waar de tram moet integreren met het wegverkeer, de wissels en puntstukken van Vossloh zijn geschikt voor alle typen ondergrond, zoals gras, asfalt en bestrating .


Het overbruggen van de Rijn vereist compensatielassen


De nieuwe brug over de Rijn, met een lengte van meer dan 290 m, verbindt Frankrijk met Duitsland. Het vormt de laatste schakel van deze eerste internationale tramlijn. Het stalen brugdek bestaat uit twee gelijke delen die bij de centrale pijler bij elkaar komen. Om ondanks temperatuurverschillen tussen de seizoenen een perfecte continue loop te garanderen, zijn compensatielassen geïnstalleerd op verschillende locaties van de brug. Ongeveer twintig meter van de brugrand, nemen ze 120 tot 140 mm dekuitzetting op, alsmede de overeenkomstige uitzetting van het spoor. Vossloh's ‘V-Net’ range waarvoor is gekozen heeft een bidirectioneel model dat rechtstreeks is afgeleid van de technologie die wordt gebruikt voor de TGV. Aangezien dit is aangepast aan de Vignole rail, ontwierp en produceerde Vossloh een overgangspoor, waarmee de groefrails kan worden verbonden met de Vignole rails op de brug. Om de veiligheid van de overgang te garanderen, is een anti-ontspoorinrichting aangebracht.

Signalering en beveiliging

De functionele veiligheid van het tramspoor is direct afhankelijk van de signalering en de apparatuur die is geïnstalleerd ter voorkoming van ongevallen op het spoor. De trambestuurder heeft de controle over deze apparatuur. Hij of zij is de baas op de tram, bepaalt de bestemming, ziet waar hij rijdt, houdt rekening met de kruispunten, regelt de snelheid om een veilige afstand te houden tussen de trams om botsingen te voorkomen. De trambestuurder moet rekening houden met alle omstandigheden op het spoor en, in gemengde verkeerzones, uitkijken voor alle voetgangers, fietsers en automobilisten die de sporen oversteken. In wisselzones moet hij de signalering volgen en de wissels controleren om zijn route te kunnen volgen; dit in nauw contact het command and control center (CCC), dat is gevestigd in Cronenbourg.

Voor de nieuwe lijnuitbreiding naar Kehl, maakt de nieuwe Port du Rhin tramremise deelritten mogelijk en zorgt voor de ‘bevoorrading’ van trams. De Orbey-Briand tramremise, die zowel een zijspoor als een eindpunt is, werd aangepast om tweerichtingsverkeer naar Kehl mogelijk te maken. In termen van veiligheid betrof deze aanpassing het vervangen van de relais van het automatiseringssysteem door een computer. Voor beide remises werd passende spoorweginfrastructuur gebouwd en werd de nieuwe signalering geïntegreerd in het bestaande netwerk.

Een optische kabel, geïnstalleerd in een afgeschermde pijp die naast de rails loopt, transporteert alle data tussen het CCC en de commando -, controle -, signalerings - en visualisatie units. Het centrum is uitgerust met een redundante server. De centrale units ervan werken parallel om de complete lijn te kunnen controleren. De beveiliging wordt lokaal gewaarborgd door SIL3 CENELEC bi-processors in de machinekamers. Als één van de processors defect is of wanneer ze met elkaar in conflict zijn, zet het regelsysteem automatisch alle signalen op rood om de betreffende zone in de beveiligingsmodus te plaatsen.

In het CCC vormt het personeel dat belast is met het regelen van het verkeer het centrum van het systeem van controle en veiligheid. Zij hebben toegang tot zowel de dynamische visualisatie van wat er op de lijn gebeurt, als tot alle informatie over de positie van de schakelaars, de status van de verkeerslichten en de spoorsectie waar de trams zich bevinden. In geval van een storing of een afwijking, wordt per radio contact gezocht met de trambestuurder die een precies beeld van de situatie heeft en de juiste beslissing kan nemen, zodat de tram zijn reis zo snel mogelijk kan vervolgen. In het CCC wordt alle data opgeslagen. Daardoor kan bij een probleem, via de »Replay» functie worden teruggegrepen op een eerdere gebeurtenis en de tijd worden genomen om deze te analyseren.

Langs het hele spoor is het van groot belang om de aanwezigheid van een tram of voertuig te kunnen detecteren en vooral om ze te kunnen onderscheiden. Hiertoe zijn bij de voertuigen onder het oppervlak detectoren geplaatst, terwijl tramdetectie in wisselzones wordt geregeld met spoorstroomkringen, waarmee het noodzakelijke veiligheidsniveau wordt gewaarborgd. Wat betreft kruisingen en spoorsecties die open zijn voor verkeer, zorgt een selectieve detectielus ervoor dat de trams kunnen worden onderscheiden van andere voertuigen. Echter, op de andere secties van het spoor, wordt de aanwezigheid van trams gedetecteerd met een magnetische lus.

Nauwe samenwerking tussen Vossloh en zijn klanten

Vossloh's jarenlange ervaring met het produceren van wissels en kruisingen, alsmede met het installeren van signalering langs tramlijnen, vormt een belangrijke betrouwbaarheidsgarantie voor zijn klanten Alstom, ETF en de CTS. De uitvoering van de uitbreiding van lijn D richting het Kehl treinstation, en wellicht in een later stadium naar het stadhuis aan de Duitse kant, wordt versoepeld door de eerdere samenwerking tussen de verschillende teams die sinds 1994 in Straatsburg aan uiteenlopende projecten gewerkt hebben.

De uitbreiding zal naar verwachting in april 2017 operationeel zijn en zal beide steden dichter dan ooit bij elkaar brengen.

Auteur:
Laurent Letzelter, Global Tramways Expert
Vossloh Cogifer, Reichshoffen, Frankrijk
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Nieuwe internationale tramlijn verbindt Frankrijk en Duitsland
 
Figuur 2: Overzicht van de 2,9 km lange route van de uitbreiding van lijn 15 tussen Orbey Briand in Straatsburg en het Kehl treinstation.

Nieuwe internationale tramlijn verbindt Frankrijk en Duitsland
 
Figuur 3: Signaleringsdiagram voor de nieuwe Port du Rhin tramremise.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers