www.technologieenindustrie.com
GRAVOGRAPH

iQ+

Het nieuwe elektronische iQ+monitoring- en besturingssysteem dat Gravograph speciaal voor haar graveermachines ontwikkelde, verhoogt de snelheid tot wel vijftig procent. iQ+ maakt het ook mogelijk om nieuwe functies aan te bieden, zoals een veilige besturing van extra accessoires, het ‘Point n’Shoot’ positioneringsmiddel en de automatische integratie van de meest recente innovatie van Gravograph voor het creëren van braille op (verkeers)borden. Gravograph machines van de M en IS series worden standaard uitgerust met iQ+. Deze series worden sinds maart 2009 geproduceerd.

iQ+
Terwijl er de laatste jaren veel focus vanuit R&D was op de markeerkwaliteit, vond er recentelijk onderzoek door de Gravograph-teams plaats naar de herontwikkeling van het programmeren van de elektronische besturing van de machines. Hierdoor kan de werkingssnelheid met tien tot vijftig procent worden verhoogd, met behoud van het hoge niveau van de markeerkwaliteit.

Er zijn in de praktijk drie bewegingstypen geoptimaliseerd. Ten eerste is er de verticale bewegingssnelheid van de spindel in de Z-richting. Er vindt gedurende een graveertaak een zeer groot aantal ‘pen omhoog’/‘pen omlaag’ bewegingen plaats. Deze nemen een aanzienlijk deel van de cyclustijd in beslag. Met de iQ+ regelings- en commando-elektronica wordt deze snelheid verhoogd, bijvoorbeeld van 25 tot 40 mm/s bij de M20/M40 modellen, en van 35 tot 120 mm/s bij het IS400- en IS1000-model. Ook is de snelheid van de beweging tussen twee graveringen, wanneer de spindel zich in de verhoogde positie bevindt, geoptimaliseerd. Deze parameter heeft een grote invloed op de gehele afrondingstijd van de taak. De snelheden worden van 25 tot 50 mm/s verhoogd bij een M20, en van 60 tot 150 mm/s bij een IS400. Ten slotte is er de diamant score snelheid, wanneer de taak bijvoorbeeld bestaat uit het graveren met een niet-roterende diamant op een geanodiseerde aluminium plaat. Deze oplossing biedt klanten de optie om werk sneller af te ronden, aangezien deze markeerprocedure geen beperkingen kent ten aanzien van snijders die vijlsel produceren.

iQ+ zorgt er ook voor dat er veel nieuwe functies kunnen worden aangeboden, zoals een automatische offset voor het braillesysteem van Gravograph, welke gebruikt wordt om brailletekst te markeren. De elektronica kan nu automatisch de offset tussen de boorspindel en het kogel insertiesysteem dat de verhoogde brailletekst genereert, besturen. iQ+ is ook de basis voor Point n´Shoot en voor het regelen op afstand. De Point n´Shoot functie maakt gebruik van een laserpointer om de gravering visueel op het object te positioneren, en simuleert het graveerwerk voordat de af te ronden taak wordt uitgevoerd. De besturing op afstand functie bestuurt de machine en beheert de graveerparameters zodra de informatie over de af te ronden taak naar de elektronica van de machine is overgedragen. De machine opereert dan zelfstandig. De taakopslag capaciteit van de elektronica van de Gravograph-machine is door de nieuwe CPU boards met vier vermenigvuldigd. Alle IS-machines hebben nu bijvoorbeeld 32 Mbytes aan geheugencapaciteit. Taken zoals DataMatrix-markeringen, of logo’s met een groot aantal vectoren, kunnen in één enkele activiteit worden overgedragen, zonder risico van informatieverlies.

De iQ+ elektronica breidt tevens de markeermogelijkheden van de machines uit. Een lang item, dat normaliter te groot is voor de machine, kan nu in meerdere stappen worden gemarkeerd. De machine informeert de operator als het inklemmechanisme verplaatst of opnieuw gepositioneerd moet worden.

Voor het leveren van hogere veiligheidsniveaus voor de operators bevat de iQ+ geheel geïntegreerd accessoiremanagement, zoals het automatisch opstarten en afsluiten van externe toevoegingen. Een voorbeeld is de integratie van hoge frequentie spindels: de iQ+ elektronica kan de spindel automatisch met de machine starten en stopzetten, en de rotatie van de spindel wordt nu direct door de machinesturing geregeld. iQ+ biedt tevens veilige besturing van naderingssnelheden op XP-tabellen, welke in samenwerking met standaardisatieautoriteiten ontwikkeld zijn.

Gravograph-technici kunnen hun machines van een oudere generatie eenvoudig naar het iQ+ standaard upgraden.

Onderschriften voor foto’s:
-IS400.jpeg: iQ+ breidt de markeermogelijkheden van de machines uit
-logo_IQ.jpeg: Het iQ+ logo
-pointandshoot.jpeg: iQ+ is de basis voor de ‘Point n´Shoot’ laserpointer voor positionering
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Related Articles

GRAVOGRAPH
TagMe

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers