www.technologieenindustrie.com
AMPHENOL

ATEX-gecertificeerde RJ45/USB en RJ11 Ethernet-connectoren voor explosieve omgevingen

Amphenol, marktleider in industriële Ethernet-oplossingen voor zware bedrijfsomstandigheden, heeft de introductie van de eerste ATEX-gecertificeerde Ethernet-connectoren aangekondigd die kunnen worden toegepast in explosieve omgevingen en geschikt zijn voor Zone 2, Klasse I, Divisie 2. Deze nieuwe reeks is ontwikkeld als antwoord op de huidige trend in de ATEX-markt om het aantal I/O’s in zone 1 (aangezien dit zeer duur is) te beperken en deze in Zone 2 te installeren, waar er minder beperkingen gelden. Dit leidt tot een substantiële reductie in de totale kosten van de plant.

ATEX-gecertificeerde RJ45/USB en RJ11 Ethernet-connectoren voor explosieve omgevingen
Deze nieuwe ATEX-reeks is een uitbreiding van het RJFIELD en USBFIELD portfolio. Ze bevatten het gepatenteerde en erkende RJStop®-verbindingssysteem voor een eenvoudige en snelle conversie van elke standaard Ethernetkabel naar een IP68-verbinding om bescherming te bieden tegen schokken, stofdeeltjes en vloeistoffen.

Het II3G ExnAIIT6X certificaat garandeert tevens een toepassingsbereik van -40 °C tot +60 °C voor de RJ45- en RJ11-connectoren en van -40 °C tot +70 °C voor de USB-versies.

De metalen behuizingen zijn sterk genoeg om te voldoen aan de mechanische criteria van EN 60079-15. Zo is er een impactweerstandtest uitgevoerd, waarbij men een massa van 1 kg van 70 cm hoogte op de connector laat vallen. Alle connectoren worden tevens elektrisch getest om een voltage van 500 V gedurende 1 minuut te weerstaan. De vermogenscapaciteit is 20 W bij een maximaal effectieve spanning van 60 Vrms. De kabelwartels voldoen aan EN 60079-7 en EN 60079-0 en vallen in de klasse II2G/D ExeII.

Er zijn drie typen connectoren beschikbaar: de RJ45, USB en RJ11.

De connectoren beschikken over unieke kenmerken, welke weerstand bieden tegen zware bedrijfsomstandigheden, zoals een IP68 beschermingsgraad. De afdichtingen worden verzorgd middels de in de behuizing opgenomen O-ringen.

Deze nieuwe connectorreeks is ontworpen voor het procesbewaking en data-acquisitie in de olie-, gas-, chemische en poederverwerkende industrie, waar betrouwbaarheid en het voldoen aan ATEX-richtlijnen essentiële kenmerken zijn.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers