www.technologieenindustrie.com
HMS Industrial Networks AB

Industrial Ethernet nu groter dan veldbussen Marktaandelen industriële netwerken in 2018 volgens HMS

Industrial Ethernet heeft de traditionele veldbussen ingehaald wat betreft nieuw geïnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering. Dit is de belangrijkste conclusie van de jaarlijkse studie van HMS Industrial Networks over de markt voor industriële netwerken. Industrial Ethernet is nu goed voor 52% van de nieuwe geïnstalleerde nodes (46% vorig jaar), terwijl de veldbussen op 42% (48% vorig jaar) uitkomen. EtherNet/IP is nu het meest geïnstalleerde netwerk met een aandeel van 15%, gevolgd door PROFINET en PROFIBUS, beide met 12%. Draadloze technologieën groeien eveneens, met een marktaandeel van 6%.

Industrial Ethernet nu groter dan veldbussen  Marktaandelen industriële netwerken in 2018 volgens HMS
Anders Hansson, Chief Marketing Officer, HMS Industrial Networks

HMS Industrial Networks presenteert haar jaarlijkse analyse van de industriële netwerkmarkt, die zich richt op wereldwijd nieuw geïnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering. Als onafhankelijk leverancier van producten en diensten op het gebied van industriële communicatie en het Internet of Things, heeft HMS een helder inzicht in de industriële netwerkmarkt. Dit zijn enkele van de door het bedrijf gesignaleerde trends binnen de industriële communicatie in 2018, waarbij tevens wordt gekeken naar de veranderingen van de marktaandelen gedurende de laatste 5 jaar.

Industrial Ethernet - groei gedreven door IIoT

Al een aantal jaren groeit Industrial Ethernet sneller dan de conventionele veldbussen en inmiddels heeft het de veldbussen gepasseerd. Met een groeipercentage van 22% heeft Industrial Ethernet nu wereldwijd een marktaandeel van 52%, vergeleken met 46% vorig jaar. EtherNet/IP is daarbij het grootst met 15% marktaandeel. Wereldwijd zijn PROFINET, EtherCAT, Modbus-TCP en Ethernet POWERLINK de grootste Ethernet-concurrenten.

»We hebben de overgang naar Industrial Ethernet al lange tijd zien aankomen, maar pas nu heeft het de veldbussen daadwerkelijk ingehaald als het gaat om het aantal nieuw geïnstalleerde nodes,» aldus Anders Hansson, Chief Marketing Officer bij HMS. »De overgang naar industrieel Ethernet wordt gedreven door de vraag naar hoge prestaties, de integratie tussen fabrieksinstallaties en IT/IoT-systemen, alsmede door het Industrial Internet of Things.»

Veldbussen vechten nog steeds voor hun positie, maar zullen naar verwachting terugvallen

Gesteund door een sterke industrie en de zorg over cybersecurity, groeien veldbussen nog steeds licht. Ondanks een hoger groeipercentage van 6% (4% vorig jaar) zal echter het aantal veldbusinstallaties naar verwachting de komende jaren gestaag afnemen. Dominant is nog steeds PROFIBUS met 12% van de totale wereldmarkt, gevolgd door Modbus-RTU en CC-Link, beide met 6%.

Wireless is ook nu weer bepalend


Ook de draadloze technologieën groeien met 32% (32%) en zijn goed voor 6% (6%) van de totale markt. Hierbij is WLAN de meest populaire technologie, gevolgd door Bluetooth. »Wireless wordt in toenemende mate toegepast door machinebouwers en systeemintegrators voor het bouwen van innovatieve automatiseringsarchitecturen. Gebruikers kunnen hiermee bezuinigen op bekabeling en nieuwe oplossingen creëren voor connectiviteit en besturing, waaronder Bring Your Own Device (BYOD) oplossingen via tablets of smartphones,» vertelt Anders Hansson.

Regionale netwerkvariaties

In Europa en het Midden-Oosten zijn PROFINET en EtherNet/IP toonaangevend en wordt PROFIBUS nog steeds veel toegepast. Andere populaire netwerken zijn EtherCAT, Modbus-TCP en Ethernet POWERLINK. De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door de CIP-netwerken, met een duidelijke trend richting EtherNet/IP. In Azië onderscheidt zich geen enkel netwerk als een echte marktleider, maar worden PROFINET, EtherNet/IP, PROFIBUS, EtherCAT, Modbus en CC-Link op grote schaal toegepast, terwijl de Ethernet-versie CC-Link IE Field steeds meer momentum krijgt.

Terugblik op 5 jaar industriële netwerkgroei


Interessant in het nieuwe onderzoek is dat HMS terugkijkt op 5 jaren van gestage netwerkgroei. HMS conclusie is dat Industrial Ethernet in 2017 eindelijk de veldbussen qua marktaandeel achter zich laat. »De groei van industriële netwerken is de afgelopen 5 jaar stabiel geweest, en het is interessant om te zien dat Industrial Ethernet nu de veldbus is gepasseerd en momenteel goed is voor 52% van de markt, met EtherNet/IP als toonaangevend netwerk,» aldus Anders Hansson.

»Niettemin bevestigt ons onderzoek dat de netwerkmarkt gefragmenteerd blijft - gebruikers blijven vragen om connectiviteit met een grote verscheidenheid aan netwerken, afhankelijk van de toepassing. Wat de toekomst betreft, is het duidelijk dat industriële apparaten steeds meer met elkaar verbonden raken, gestimuleerd door het Industrial Internet of Things en Industry 4.0. Wij zijn van mening dat we als bedrijf optimaal uitgerust zijn om mee te kunnen groeien met deze trends, omdat bij HMS alles nu eenmaal draait om 'Connecting Devices.'»

Industrial Ethernet nu groter dan veldbussen
Marktaandelen industriële netwerken in 2018 volgens HMS
Afbeelding 1: Veldbus versus Industrial Ethernet en wireless.

Industrial Ethernet nu groter dan veldbussen
Marktaandelen industriële netwerken in 2018 volgens HMS
Afbeelding 2: 5 jarig overzicht van veldbus, Industrial Ethernet en wireless. Industrial Ethernet is nu groter dan veldbus.

Scope:

De studie geeft de verwachtingen van HMS weer voor 2018 op basis van het aantal nieuw geïnstalleerde nodes in 2017 binnen de fabrieksautomatisering. Een node wordt hierbij gedefinieerd als een machine of apparaat die zijn verbonden met een industrieel netwerk. De gepresenteerde cijfers vertegenwoordigen de geconsolideerde visie van HMS, rekening houdend met de inzichten van collega's in de industrie, onze eigen verkoopstatistieken en de algemen.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Related Articles

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers