www.technologieenindustrie.com
Amiantit

FLOWTITE™, glasvezelversterkte kunststof pijpsystemen voor water, riool en industriële applicaties

FLOWTITE technologie is ontworpen voor het leveren van betaalbare en duurzame pijpoplossingen voor veel verschillende industrieën wereldwijd. Deze glasvezelversterkte kunststof (GRP) pijpsystemen zijn tien maal lichter dan betonnen pijpen en zijn gemakkelijk te hanteren en installeren. Ze zijn corrosievrij en zijn aantoonbaar bestand tegen zuurrijke omgevingen.

FLOWTITE™, glasvezelversterkte kunststof pijpsystemen voor water, riool en industriële applicaties
FLOWTITE GRP (glasversterkte polymeer) pijpsystemen hebben een zeer hoge corrosieweerstand. De systemen zijn duurzaam en de onderhoudskosten zijn laag. Voeringen, coatings, kathodische bescherming, omwikkelingen of andere typen extra corrosiebescherming zijn niet nodig.
Deze onderscheidende kenmerken zijn mogelijk dankzij een geavanceerd ontwerp en productieproces. De voornaamste in het productieproces gebruikte grondstoffen zijn hars, glasvezel en silicazand.
FLOWTITE pijpen worden geproduceerd door middel van een continu gevoed mandrelproces, wat state-of-the-art is voor de productie van GRP pijpen. Het proces maakt het mogelijk om continue glasvezelversterkingen in de omtrekrichting aan te brengen. De voornaamste spanningen in een drukpijp of ondergrondse buis treden op in de richting van de omtrek. Het integreren van onafgebroken versterkingen in deze richting levert een hoogwaardig product tegen lagere kosten op. Het resultaat is een zeer goed samengedrukt laminaat, dat de bijdrage van de drie basismaterialen maximaliseert. Zowel continue glasvezel rovings als gesneden rovings worden geïntegreerd voor een hoge tangentiële en axiale sterkte. Een zandversterker zorgt voor meer stijfheid door het toevoegen van extra dikte. Dit wordt geplaatst in de buurt van de neutrale as in de kern.
Met het FLOWTITE dual resin delivery system kan de apparatuur inwendig een speciale harsvoering voor zeer corrosieve toepassingen aanbrengen. Een standaard hars kan nog steeds voor de structurele en voor het buitenste deel van het laminaat worden gebruikt. Door middel van het wikkelproces kunnen andere materialen – zoals glas of polyester– gebruikt worden om de slijtvastheid en chemische weerstand van de afgewerkte pijp te vergroten.
De FLOWTITE filamentwinding machine vertegenwoordigt de meest geavanceerde beschikbare technologie en is de meest toegepaste methode voor de productie van glasvezel pijpen. Zij bestaat uit een doorlopende stalen band mandrel , welke ondersteund wordt door ronde staven. Als de staven ronddraaien, trekt de wrijving de stalen band rond, terwijl een kogellager ervoor zorgt dat de band zich in longitudinale richting kan bewegen. De gehele mandrel beweegt zich vervolgens continu volgens een spiraalvormig pad naar de uitgangsassemblage. Wanneer het materiaal draait, worden alle composietmaterialen in exacte hoeveelheden gedoseerd. Elektronische sensoren leveren continu feedback over de productieparameters, zodat de diverse voedingssystemen de juiste hoeveelheid materiaal die nodig is om verschillende lagen op te bouwen tijdens de productiefase aanbrengen. Eerst wordt een lossingsfilm aangebracht, gevolgd door diverse vormen en patronen van glasvezels, ingebed in een polyester hars matrix. De structurele lagen worden alleen gemaakt van glas en hars. De kernlaag bevat pure silica. De pijp wordt gevormd door de continue toepassingen van deze materialen op de mandrel.

Toepassingen
FLOWTITE pijpen en fittingen van glasvezel worden veel gebruikt. Zo zijn ze te vinden in de levering van drinkwater en in riool- en in irrigatietoepassingen. Verder worden ze gebruikt bij vuurbestrijding, in zeewater- en in waterontzoutingsapplicaties, in energiecentrales, evenals in chemische en industriële afvalverwerking. Het gebruik van FLOWTITE pijpsystemen kent bijna geen grenzen. De producten zitten net zo vaak in sifonlijnen als in afvoerkanalen voor zeewater, de afwatering van bruggen en ontzoutingsprojecten. Ook kunnen ze gebruikt worden ter bescherming van kabels.

Voornaamste kenmerken
De pijpen, met diameters variërend van DN100 tot DN4000 mm, worden in standaard lengtes van zes en twaalf meter geleverd. Op maat gemaakte lengtes tot achttien meter zijn beschikbaar op aanvraag. Diameters van minder dan DN300 mm zijn verkrijgbaar in standaard lengtes van zes meter.
De maximale standaard druk is 32 bar, afhankelijk van de diameter. De maximale stijfheid is 10,000 N/m2.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers