www.technologieenindustrie.com
CIAT

CIAT levert installaties voor het nieuwe FORCLUM hoofdkwartier

Het Volta gebouw, gelegen in Frankrijk, niet ver van Parijs, onderscheidt zich doordat het slechts 69 kW/m2/jaar verbruikt, wat minder dan 50% is dan bij traditionele kantoorgebouwen. Door de levering van het energieproductiesysteem, de luchtbehandeling-units en de comfortunits, heeft CIAT een belangrijke rol gespeeld bij deze prestatie. Geïnitieerd door de hoofdaannemer EIFFAGE IMMOBILIER, is dit het eerste project binnen de service sector in de regio Parijs dat een BBC Effinergie label heeft gekregen.

CIAT levert installaties voor het nieuwe FORCLUM hoofdkwartier
Het Volta gebouw is het nieuwe hoofdkwartier van de FORCLUM Company, een dochter van de EIFFAGE Group. Het is zo ecologisch mogelijk ontworpen. Het gebouw is U-vormig en gebouwd rond een centrale tuin, met 5 verdiepingen boven het maaiveld en drie ondergrondse verdiepingen. Het is voorzien van een plat groen dak met zonnepanelen, de oostelijke en westelijke gevels zijn dubbelwandig uitgevoerd met spouwen van 1 meter breed, terwijl de overige gevels zijn opgebouwd uit aluminium frames, glas, ‘mineral facings’ en panelen van aluminiumcomposiet. Het gebouw heeft een netto vloeroppervlak van 7.000 m2, met 775 m2 groene open ruimtes op een stuk land dat 2.536 m2 beslaat.

Het gebouw is ontworpen vanuit de gedachte van optimale aanpasbaarheid: het kan horizontaal of verticaal worden verdeeld in secties die de helft van elke etage innemen. Het centrale trappenhuis biedt gescheiden gecontroleerde toegang tot elke sectie. De betonnen structuur heeft brede overspanningen en een minimum aan kolommen in de gevels, waardoor het mogelijk is tussenwanden aan te brengen en het tevens eenvoudig is om de indeling van het interieur te veranderen. De verhoogde vloeren en de vrijhangende plafonds maken de installatie en modificatie van de laagspannings- en signaalstroomsystemen makkelijk.
Het gebouw is voorts uitgevoerd met een BMS die de verwarmings- en airconditioningsystemen regelt, evenals de technische installaties en de zonneschermen in de dubbele gevels.

CIAT’s systeemvoorstel werd geselecteerd voor dit project dat de productie van energie, de luchtbehandeling-units en de comfortunits omvatte. De installatie is voornamelijk gebaseerd op twee 300 kW Dynaciat koelunits met EE1 3.50 en pompen met opbrengstregeling.

De kantoren worden behandeld door 5 AirTech dual flow luchtbehandeling-units met energieterugwinsystemen (S = 22,000 m3/h, R = 16,000 m3/h). Ze worden gebruikt voor het verversen van de lucht in de gebouwen door de aanvoer van frisse lucht van buiten. Op deze manier pakt CIAT het punt van de luchtkwaliteit binnen de gebouwen aan.

Teneinde verhoogde niveaus van energie-efficiency te garanderen, zijn de luchtbehandeling-units uitgerust met warmteterugwin-units van het platentype, met tegenstroming op de inkomende luchtstroom om de warmtewisseling met de lucht die aan het gebouw wordt onttrokken te optimaliseren. De verse lucht stroomt door de units in tegengestelde richting van de aan het gebouw onttrokken lucht, met als resultaat een efficiencyniveau van 61% bij de energieterugwin-units. Het regelsysteem van de verse lucht wordt aangestuurd door een CO2 sensor en de luchtstroomsnelheid loopt van 1,400 tot 540 m3/uur.

Tenslotte verdelen 322 Coadis Slim HEE comfortunits koele en warmte lucht over de diverse kantoren. Coadis Slim is zodanig ontworpen dat hij past in verlaagde plafonds, over een hoge beschikbare druk beschikt en voldoet aan de eisen van grote service sector gebouwen die lage geluidniveaus vereisen.

Coadis Slim biedt een oplossing voor:

- De gebruiker (Forclum Company) dankzij de high-performance fancoil motoropbouw die het geluidniveau van de units bijzonder laag houdt.

- De operator (Forclim Company) dankzij het lage energieverbruik en het zeer eenvoudige onderhoud.

- De installateur (Forclim Company) dankzij de installatie van een unit die bijzonder flexibel is (behandeling van een kantoor beslaat 3 overspanningen door één enkele unit).

- De architect (BVDA Company) dankzij de mogelijkheid te worden geïntegreerd in verlaagde plafonds.

- Het ingenieursbureau (Novelli Company) door de keuze voor een betrouwbare unit die voldoet aan de eisen zoals geformuleerd in de specificaties.

Alle comfortunits zijn uitgerust met elektrische verwarmingselementen die worden gebruikt in de lente en de herfst om bepaalde kamers te verwarmen, zoals bijvoorbeeld de kamers op het noorden in het gebouw.
CIAT heeft deze units voorzien van HEE (high energy efficiency) ventilatormotoren om te voldoen aan het beperkte energieverbruik. Deze technologie maakt gebruik van een borstelloze motor en het energieverbruik van de Coadis Slim units is verminderd met 85%. De units zijn efficiënter en minder luidruchtig en hebben een langere onderhoudscyclus. Bovendien zijn een nieuw elektronisch regelsysteem en een variabele snelheidsregeling speciaal ontwikkeld, die standaard worden meegeleverd. De elektronische regelunit communiceert met de stator bij het regelen van de luchtstroom die de ventilator produceert en past die aan aan de exacte thermische eisen van de kamer.

“Ons vermogen om complete, geoptimaliseerde systemen te leveren die de energieproductie, de luchtbehandeling-units en de comfortunits omvatten was een belangrijke factor voor het succes van het project en dit komt overeen met onze drie pijlers: luchtkwaliteit, comfort en energiebesparing.”, aldus Mr ELBAZ, de CIAT Service Sector Market Manager voor de regio Parijs.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers