www.technologieenindustrie.com
Keyence International

IM-serie

De IM-serie van KEYENCE is een nieuw type meetinstrument. Meer dan een profielprojector, meetmicroscoop of automatische CNC meetinrichting, vormt het dimensionale meetconcept op basis van beeldtechnologie van de IM-6500 serie, een nieuw systeem waarmee het mogelijk wordt betrouwbare metingen uit te voeren in een minimum aan tijd en met een verhoogde nauwkeurigheid. Je plaatst het te kalibreren onderdeel, drukt op de knop en tot 99 dimensies worden in een paar seconden gemeten met een nauwkeurigheid tot 0,5 micron. Zonder moeizame positionering, of risico's van meetvariatie of -afwijking tussen de verschillende operators. Tevens is het een kostenbesparend alternatief voor traditionele meetprocessen.

IM-serie
Het IM-6500 meetconcept combineert de flexibiliteit van een visionsysteem met de nauwkeurige werking van een dubbele telecentrische lens.

Met het IM-6500 dimensionale meetconcept, plaats je simpelweg het onderdeel dat moet worden gemeten in het meetgebied. De iPASS methode (Intelligent Pattern Analysis Search System) doet een vormscan (van de vastgelegde targets) om positie en helling te bepalen.

Met de IM-6500 is het mogelijk om onderdelen te meten waarvan de maximale afmetingen kleiner zijn dan 100 mm. De compleet nieuwe dubbele telecentrische lens, met een diameter van Ø 100 mm, legt het volledige beeld van het doelelement vast, waardoor alle controlepunten in één keer gemeten kunnen worden. Met deze techniek wordt het mogelijk om pixels vast te leggen als ware de lens verticaal geplaatst. Daardoor worden de metingen niet be,nvloed door vervormingen, noch door de afstand. Bovendien kunnen de meetgegevens digitaal worden opgeslagen en als rapporten/statistieken worden geëxporteerd.

Alles kan worden gemeten, van inwendige diameters, ronde draden en hoeken tot de meest complexe dimensies. Dit alles was met traditionele methoden moeilijk te meten. Vanaf heden is het meetproces automatisch en reduceert het de foutenrisico's.

Door toepassing van de methode van de kleinste kwadraten kan een stabiele detectie van randen worden gerealiseerd, zelfs als de randpunten niet uitgelijnd zijn door geluid, etc. Daarnaast kun je met de IM-6500 serie een stabiele detectie van de randen uitvoeren, zonder rekening te hoeven houden met afwijkende randpunten, zelfs als het doelobject bramen of fragmenten heeft, een bron van fouten als gewerkt wordt met de kleinste-kwadratenmethode.

Het originele subpixel concept van KEYENCE maakt het mogelijk de positie van de randen nauwkeuriger te detecteren dan met de traditionele visionsystemen, dit dankzij het subpixel-proces met een marge van 0,01 pixels. Als de te meten randen handmatig worden geëxtraheerd, is het praktisch onmogelijk om meetvariaties van de ene gebruiker ten opzichte van de andere te voorkomen, hetzelfde geldt voor meetfouten als gevolg van verschillen in vaardigheden. Daarnaast nemen de meetfouten als gevolg van trillingen toe, doordat de bewegingen van de XY-draaitafel meer tijd vergen. Het geheel nieuwe dimensionale meetsysteem op basis van beeldtechnologie werkt niet met XY-draaitafels om doelelementen te verplaatsen, en is niet afhankelijk van het menselijk oog. Dat komt door de hogesnelheid beeldverwerkingtechnologie die werd ontwikkeld voor de automatiseringsindustrie te integreren met de optische ontwerptechnologie die wordt gebruikt in microscopen.

Toenemende klantresultaten en regelmogelijkheden kunnen aldus aanzienlijk bijdragen aan verbetering van de kwaliteit.
Met de ingebouwde temperatuursensor kan de IM-6500-serie worden aangepast aan de verschillende klantomgevingen. Door de gegevens bij kamertemperatuur te exporteren naar de gemeten waarden, levert de IM-6500 serie nauwkeurige metingen, zelfs onder de meest ongunstige omstandigheden.

De IM-6500 serie is compact (het oppervlak is ingebed in een oppervlak ter grootte van een A3-vel). Hij kan eenvoudig de buurt van productielijnen of in een laboratorium geplaatst worden.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers