www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK smeerunits zorgen voor besparingen bij producent dakpannen

Een producent van keramische dakpannen bespaart € 4.950 per jaar dankzij de overschakeling op een K1 smeringseenheid in haar afhandelingsmachines. Door de aanpassing zijn de loon- en stilstandkosten -te wijten aan het opnieuw insmeren van de interne lineaire geleidingen- drastisch verminderd.

Installaties voor tegelproductie worden onderworpen aan zware werkomstandigheden. Denk aan het binnendringen van keramisch stof en andere verontreinigingen die schadelijk zijn voor zowel machines als logistieke systemen. Een slechte smering van de stalen kogels uit de lineaire geleidingen noopt tot het regelmatig opnieuw insmeren, om zo een soepele lineaire beweging en een vaste voorbelasting die nodig zijn voor een succesvolle werking te garanderen.

De stilstand van de zes dakpanmachines en de resulterende kosten waren een doorn in het oog van de fabrikant. Daarom deed hij beroep op de expertise van NSK en haar AIP Added Value Programme. Gespecialiseerde ingenieurs van NSK analyseerden grondig de toepassing, daaruit bleek het belang van zowel de smeringskwaliteit als de afdichting van het systeem.

NSK adviseerde de inzet van haar K1 smeerunits, wat leidde tot enkele belangrijke voordelen. Zo zijn niet alleen het afdichtings- en beschermingsniveaus verbeterd, ook de voorspanning kan nu langer behouden blijven dankzij de verminderde slijtage. Bovendien resulteert de verminderde loopwrijving in een lagere benodigde druk (van 6 tot 4 bar) voor de actuator in de installatie, waardoor bespaard wordt op energiekosten.

De omschakeling naar de smeerunits van NSK voor deze zes machines betekent dat het vroegere regime van 52 smeerroutines (van elk 30 minuten) per jaar, teruggebracht kon worden tot slechts twee. Op basis van de reductie van onderhoudstijd en arbeid, kan de jaarlijkse besparing vastgelegd worden op 4.950 euro.

Voortbouwend op het succes van de K1, die in 1996 voor het eerst op de markt werd gebracht, heeft NSK inmiddels zijn K1-L smeerunits gelanceerd. Dit gamma is op maat van gebruikers van lineaire geleidingen die een lange onderhoudsvrije werking wensen.

De K1-L, die sinds december 2019 op bestelling leverbaar is, biedt een aanzienlijke verbetering van de smeringskwaliteit. Dankzij een nieuw ontwikkelde hars kan de nieuwste eenheid zelfs bijna twee keer zo lang smering leveren voor dezelfde hoeveelheid olie. Andere voordelen van de K1-L zijn onder andere de speciale vorm, die de dynamische wrijving van de loopwagen tijdens de lineaire beweging met ongeveer 20% vermindert. Bovendien helpt de nieuw ontwikkelde beschermende behuizing om de structurele integriteit te behouden. Dit belemmert verder het binnendringen en de uitstoot van stofdeeltjes en andere verontreinigingen.

1) De interne structuur van het K1-systeem, die de vaste smeringsunit weergeeft


NSK smeerunits zorgen voor besparingen bij producent dakpannen

2) De lineaire geleidingen van de keramische tegelfabrikant werden voorzien van het NSK-systeem voor vaste smering K1.
 

NSK smeerunits zorgen voor besparingen bij producent dakpannen

3) De nieuwe NSK K1-L garandeert een bijna dubbele levensduur in vergelijking met de oorspronkelijke K1-smeerunit.
 

NSK smeerunits zorgen voor besparingen bij producent dakpannen

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers