www.technologieenindustrie.com
EATON NL

Elektronische motorbeveiliging PKE – meer dan motorbeveiliging alleen!

Dat Eaton met de PKE een innovatieve elektronische motorbeveiliging op de markt heeft gebracht, spreekt voor zich. Met de koppeling met het slimme bedradingsconcept Smartwire-DT is hier een nog sterkere eigenschap aan toegevoegd: data en informatie tot in het kleinste detail! En laat nu juist hier de industrie en machinebouwer een slimme toepassing voor bedacht hebben…. Ruim twee jaar geleden introduceerde Eaton de opvolger voor de PKZ2: de PKE.

Elektronische motorbeveiliging PKE – meer dan motorbeveiliging alleen!
Uitgangspunt voor deze elektronische motorbeveiliging is duidelijk: met een beperkt aantal producten een brede range aan motorvermogens beveiligen. Door hierbij vervolgens insteekbare stroomblokken met een viervoudig stroombereik te ontwikkelen, krijgt de gebruiker de mogelijkheid om met een smal assortiment een bijzonder breed toepassingsgebied te beveiligen. In de praktijk kan er gebruik gemaakt worden van drie basisblokken met vijf verschillende insteekbare thermische pakketten van 1 tot en met 65 A.

Vanuit de Moeller-series heeft men al doorontwikkeld naar een variant met stroomuitlezing; en wel via het bekende SmartWire-DT (SWDT) bedradingsconcept. Hiermee krijgt men niet alleen een uitlezing maar ook directe controle over de PKE. Met dit gegeven zijn onze klanten verder gaan bedenken wat er al dan niet mogelijk is met dit unieke concept.
De PKE “geeft” informatie over de stromen in alle drie de fasen. Zodoende worden o.a. “fase-uitval” en “fase-onbalans” snel herkend. Informatie over thermisch instelbereik, class-instelling en (over)stroom kan ongeplande uitval van de motor voorkomen, wat zich uiteindelijk vertaalt in minder productieverliezen. In besturingen waar men niet over een PKE beschikt moeten relatief dure stroomtrafo’s worden toegepast.

Nu heeft de beschikbare informatie over de stroomgrootte een aantal machinebouwers aan het denken gezet hoe deze breder toe te passen. Zo worden bij het polijsten van onder meer marmer de gemeten motorstromen gebruikt om de gladheid van het materiaal te meten en als indicatie voor het toevoegen van polijstmiddel. Deze polijstschijven worden aangestuurd door AC-motoren.

Met de PKE/SmartWire-DT-oplossing hebben een aantal marmerpolijst-machinebouwers de toepassing bedacht om de stroominformatie – direct beschikbaar in de PLC – niet alleen te gebruiken voor het beveiligen van de motoren, maar ook te gaan gebruiken om de toevoeging van polijstmiddel te bepalen. Wanneer de motorstroom tijdens het proces stijgt, is dit een indicatie om polijstmiddel toe te voegen. Is de stijging zeer abrupt, dan spreekt de motorbeveiliging in de PKE aan. Daalt de motorstroom, dan is voldoende polijstmiddel toegevoegd.

Anderzijds kan bij een daling van de motorstroom ook het marmer de gewenste gladheid hebben bereikt. Doordat de gemiddelde duur van het polijstproces bekend is, kan aan de hand van het tijdstip bepaald worden of er teveel polijstmiddel is toegevoegd of dat het marmer zijn bedoelde gladheid heeft bereikt. Dit alles zonder toepassing van extra stroomtrafo’s, regellussen en extra besturingsbedrading! Dit inzicht heeft diverse machinebouwers doen besluiten de PKE verder toe te passen en er is dan ook een brede range aan machines ontwikkeld welke de data-eigenschappen heeft benut.

Naast de vele voordelen die de bouwer krijgt bij toepassingen van PKE met SmartWire-DT – zoals tot wel 70% besparing van engineerings- en bouwtijd en ruimtebesparing in de kast – hebben de unieke eigenschappen van deze combinatie geleid tot een geheel nieuwe machinebesturing met minder componenten. Het PLC-programma maakt enkel gebruik van de eigenschappen van de PKE en SWDT en doordat nagenoeg alle I/O-bedrading met deze PLC vervalt, wordt deze ook gereduceerd tot een enkele CPU.
Dit resultaat heeft de bouwer uiteindelijk doen besluiten de PLC-besturing onder te brengen in Eaton’s moderne XV-152 HMI/PLC – display, PLC en SWDT-koppeling in één! Hiermee is een concurrerende machine ontwikkeld waar innovatie, compact en prijsgunstig ontwerp hand-in-hand gaan.

More info: www.eatonelectric.nl, Erwin Ooyman (Business Development Manager), telefoon: 06-20974957 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Picture No.: 01070436.eps / 01066729.eps
Caption: Elektronische motorbeveiliging PKE gekoppeld met SmartWire-DT
Elektronische motorbeveiliging PKE – meer dan motorbeveiliging alleen!

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers