www.technologieenindustrie.com
Melexis News

Melexis komt met automotive-grade 3D Hall-effect-sensor

Micropower Magnetometer Node biedt contactloze 3D-meting voor automotive en industriële toepassingen.

Melexis komt met automotive-grade 3D Hall-effect-sensor

Melexis, de in België gevestigde wereldwijde leverancier van micro-elektronica halfgeleideroplossingen, introduceert de MLX90395 Triaxis® Magnetometer Node, een automotive-grade (AEC-Q100) monolithische sensor die op basis van het Hall-effect contactloos in drie dimensies kan meten. De ‘dual-die’ versie van de MLX90395 biedt redundantie voor veeleisende toepassingen, zoals de positiebepaling van de versnellingspook in voertuigen.

De functionaliteit van de MLX90395 wordt bepaald door de systeemprocessor en is dus niet ingebakken in de chip. Hierdoor kan met deze component vrijwel elke toepassing voor positiebepaling worden ingevuld.

De MLX90395 heeft zowel I2C- als SPI-interfaces, waardoor hij eenvoudig te integreren is in een automotive of industriële toepassingsomgeving. Zowel de versies voor middelhoge (50 mT) als hoge (120 mT) magnetische flux zijn beschikbaar in drie behuizingsopties: SOIC-8, TSSOP-16 (‘dual-die’ voor redundantie) en QFN-16 (waarvan de buitenkant voor bepaalde tijd aan vocht kan worden blootgesteld). Alle behuizingsopties voldoen aan de AEC-Q100 norm, zijn geschikt voor het uitgebreide temperatuurbereik van -40 °C tot +125 °C en zijn RoHS-conform.

De instelbare digitale uitgang biedt een 16-bits resolutie voor magnetische veldmetingen in de X-, Y- en Z-richting, waardoor de hostprocessor, DSP, microcontroller of digitale signaalcontroller de absolute positie van elke magneet kan bepalen wanneer deze de sensor passeert.

De MLX90395 is kleiner dan andere Hall-effect-sensoren en gebruikt ook minder stroom. Dit is vooral te danken aan de Triaxis®-technologie van Melexis. Deze innovatieve en gepatenteerde technologie maakt een verdere terugdringing van een toch al binnen de industrie uiterst laag energieverbruik mogelijk, met een ruststroom van 1,4 μA, een stand-by stroom van 2,4 μA, en een laststroom van 4 mA of minder.


Melexis komt met automotive-grade 3D Hall-effect-sensor

Naast de magneetveldsensoren voor het meten van magneetvelden in drie richtingen (Bx, By, Bz) bevat de MLX90395 een temperatuursensor en een voedingsspanningsmonitor. Functioneel gezien heeft de sensor drie toestandsmachines en werkt hij in één van de drie volgende modi: enkele meting, burst-modus en alleen actief bij verandering van modus. Om de energie-efficiëntie van de sensor verder te verbeteren, kunnen ingenieurs de meetfrequentie instellen en kiezen welk magnetisch veld wordt gemeten. Ook kunnen ze de verhouding tussen ruis en bandbreedte optimaliseren door aanpassing van signaalfiltering en bemonsteringstijd.


Melexis komt met automotive-grade 3D Hall-effect-sensor

"De MLX90395 staat voor een nieuwe manier van positiebepaling voor de auto- en industriële markt. Hiermee kan worden gekomen tot een herontwerp van een groot aantal toepassingen voor de HMI, de bediening op de stuurkolom, de middenconsole bediening en de carrosseriebesturing", zegt Nick Czarnecki, Global Marketing Manager Position Sensors bij Melexis. "Sterke punten van deze sensor zijn de hoge gevoeligheid en veelzijdigheid, gekoppeld aan een laag stroomverbruik en kleine afmetingen. Fabrikanten hebben nu toegang tot de allerbeste automotive-grade 3D-magneetsensor-node oplossing."

Bedrijfsmodi kunnen tijdens de werking (runtime) worden gedefinieerd en geselecteerd via de I2C- of SPI-interfaces. Via deze interfaces kunnen ook meerdere sensoren deel uitmaken van een sensorcluster, dat wordt aangestuurd door een microcontroller. Ingenieurs kunnen het gewenste busprotocol (SPI of I2C) selecteren, waarbij met SPI een kloksnelheid van 10 MHz wordt ondersteund, en met I2C een kloksnelheid van 1 MHz. Elke sensor krijgt tijdens het fabricageproces een uniek 48-bits ID-nummer en heeft extra vrije ruimte voor opslag van traceerbaarheidsgegevens van de klant.

www.melexis.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers