www.technologieenindustrie.com
NSK

Gereedschapsmachinebouwer profiteert van NSK motion control oplossingen

Euromac, een wereldwijde specialist in het ontwerpen en produceren van pons- en buigmachines, profiteert van NSK’s kogelomloopspindels, lineaire geleidingen en lagers in twee recente spraakmakende projecten. Overigens maakt Euromac al sinds 1995 gebruik van NSK motion control technologie als onderdeel van een langdurige en zeer succesvolle samenwerking.

Vanuit het hoofdkantoor in Italië maakt Euromac machines die volledig afgestemd zijn op de strenge eisen van klanten. De combinatie van state-of-the-art technologie en unieke concepten verzekert gebruikers permanent van geavanceerde, productieve en concurrerende producten. Voortdurende verbetering en innovatie gelden als kernwaarden van de onderneming en zijn het fundament waarop Euromac sinds de oprichting in 1986 zijn wereldwijde aanwezigheid heeft weten uit te breiden en zo een indrukwekkende groei heeft gerealiseerd.

Tot de nieuwste Euromac-machines die profiteren van NSK motion control technologie behoren: de nieuwe generatie FX Bend 2550 elektrische afkantpers met een perskracht van 50 of 60 ton, een plooilengte van 2550 mm en een zesassige achteraanslag, en de nieuwe generatie XT ponsmachine (hydraulisch, hybride of elektrisch) met een capaciteit van 1500 x 3000 mm en een nieuw versterkt frame. Voor beide toepassingen is NSK de belangrijkste leverancier van kogelomloopspindels, lineaire geleidingen en lagers.

De Euromac XT zet de standaard voor innovatie op het gebied van ponsmachines door deze te leveren in hydraulische, hybride en elektrische uitvoering. In elk type past Euromac een andere techniek toe om de hoofdas te bewegen. In de elektrische versie, bijvoorbeeld, is de technologie gepatenteerd en zorgt een versnelling van 90 m/s2 en een slag van soms minder dan 10 mm ervoor dat de stootbelasting altijd constant is.

Met dit in gedachten is duidelijk dat er behoefte bestaat aan hoogwaardige, robuuste en betrouwbare lineaire bewegingsproducten. Voor de hoofdas van de elektrische Euromac XT adviseerde NSK dan ook het gebruik van zijn HTF SRD serie kogelomloopspindels met S1 kogelafstandshouders en met vetvasthoudend vermogen. Deze kogelomloopspindels maken bovendien gebruik van een speciaal materiaal, Tough Steel. De RA serie lineaire geleidingen met hoog acceleratievermogen vormt daarbij de perfecte aanvulling op de HTF SRD kogelomloopspindels.

HTF SRD kogelomloopspindels maken gebruik van een innovatief deflector-recirculatiesysteem waarmee ultrahoge snelheden tot 3 m/s mogelijk zijn, wat weer resulteert in kortere cyclustijden en een hogere productiviteit voor eindgebruikers. Essentieel is dat deze hoog belastbare kogelomloopspindels zorgen voor een goede rotatiebalans, zonder uitloop van recirculatiecomponenten, waarbij door het geoptimaliseerde (soepele) ontwerp van de kogelomloop het geluid met de helft wordt gereduceerd vergeleken met conventionele systemen.

De rolgeleidingen uit NSK’s RA serie met lage wrijving en hoge belastbaarheid vereisen een hoge stijfheid voor de gewenste ijlgang- en herhaalnauwkeurigheid in gereedschapsmachines als de Euromac XT. Deze stijfheid is onder meer het resultaat van speciale opsluit- en afbuigcomponenten, naast het gebruik van rollen met de grootst mogelijke diameter en een licht gekroond oppervlak om trillingen tijdens het roteren te minimaliseren. De zorgvuldig op elkaar afgestemde afstand en opsluittechnologie van de rollichamen zorgt daarnaast voor een zeer hoge uniformiteit van de optredende verplaatsingskrachten.

Na een jaar van uitgebreid en succesvol testen is Euromac onlangs gestart met de volumeproductie van zijn XT ponsmachines. Dit geeft aan hoe innovatieve gereedschapsmachinebouwers kunnen profiteren van niet alleen de prestaties en kwaliteit van NSK’s lineaire bewegingsproducten, maar ook van de bewezen technische ondersteuning van het bedrijf.

1) De nieuwe Euromac XT ponsmachine maakt gebruik van de hoogwaardige, robuuste en betrouwbare lineaire bewegingsoplossingen van NSK. Foto: Euromac

 

Gereedschapsmachinebouwer profiteert van NSK motion control oplossingen

2) De Euromac FX Bend 2550 elektrische afkantpers van de nieuwe generatie profiteert ook van de motion control technologie van NSK. Foto: Euromac


Gereedschapsmachinebouwer profiteert van NSK motion control oplossingen

3) Bij NSK HTF SRD kogelomloopspindels zorgt het innovatieve deflector-recirculatiesysteem voor ultrahoge snelheden. Foto: NSK

 

Gereedschapsmachinebouwer profiteert van NSK motion control oplossingen

4) NSK’s serie RA rolgeleidingen met lage wrijving en hoge belastbaarheid bieden de hoge stijfheid die nodig is in gereedschapsmachines als de Euromac XT. Foto: NSK

 

Gereedschapsmachinebouwer profiteert van NSK motion control oplossingen
 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 15.000+ IMP-volgers