www.technologieenindustrie.com
CIAT

CIAT installeert zes Drypack Plus systemen bij Electr'Od, Veolia’s energiecentrale

CIAT installeert zes Drypack Plus systemen bij Electr'Od, Veolia’s energiecentrale
Warmtekrachtkoppelingmotoren in de Electr'Od faciliteit

CIAT installeert zes Drypack Plus systemen bij Electr'Od, Veolia’s energiecentrale

Koelmachines van de Drypack Plus systemen

Veolia kiest voor CIAT voor zijn biogas ontvochtigingssystemen


GRS Valtech, een dochteronderneming van Veolia, kiest voor het CIAT Drypack Plus systeem voor het ontvochtigen van het geproduceerde biogas in Veolia’s stortplaats voor niet-gevaarlijke afvalstoffen in Plessis-Gassot, ten noorden van Parijs.

Biogasontvochtiging verhoogt het rendement van de motoren bij Electr'Od en verlaagt de operationele kosten van de fabriek. Dit ontvochtigingsproces omvat het koelen van het biogas zodat het vocht erin condenseert, het opnieuw verwarmen van het biogas om het te laten drogen en het leiden van het gedroogde biogas door actieve koolfilters. Des te lager de absolute vochtigheid van het gas, des te effectiever de filters en des te lager de exploitatiekosten.

CIAT realiseert deze optimalisatie met eigen simulatiesoftware die is gebaseerd op de expertise van het bedrijf op het gebied van warmteoverdracht en, belangrijker nog, op de feedback van meer dan 1500 bestaande Drypack units wereldwijd.

De zes door CIAT geleverde Drypack Plus systemen voor de ontvochtiging van biogas, bestaan uit standaard of aangepaste apparatuur, door CIAT speciaal geoptimaliseerd voor de Electr'Od faciliteit op basis van de expertise op het gebied van warmteoverdracht; ze combineren energie-efficiënte koelmachines met een hoge graad van druppelscheiding.

"CIAT is al lange tijd partner van GRS Valtech. We hebben met elkaar een vertrouwensband opgebouwd en we kennen hun producten goed. De prestaties van de CIAT systemen zijn bewezen en de CIAT teams leveren ons een zeer efficiënte technische ondersteuning," aldus de heer Delefosse, Studies and Projects Engineer bij GRS Valtech.

"Het grootste probleem dat we tegenkwamen was de juiste dimensionering van de buizenwarmtewisselaars, zodanig dat die een zeer nauwkeurige uitgaande relatieve vochtigheid zouden behouden," vertelt Marc Schaller, Manager van de Energy and Environment Division bij CIAT. Tijdens het ontwerpen van de Drypack Plus systemen werden over het hele werkgebied vele simulaties uitgevoerd met CIAT’s gepatenteerde software, teneinde het door GRS/Valtech gewenste optimale vochtgehalte te verkrijgen.

CIAT installeert zes Drypack Plus systemen bij Electr'Od, Veolia’s energiecentrale

De onderdelen van het Drypack Plus systeem

Electr'Od - de fabriek waar de meeste duurzame energie uit biogas in Frankrijk wordt geproduceerd


Officieel geopend in juni 2014, zet Electr'Od niet-recyclebaar huishoudelijk afval om in duurzame energie (elektriciteit en warmte). Gelegen bij de stortplaats van niet-gevaarlijke afvalstoffen in Plessis-Gassot, ten noorden van Parijs, verwerkt de fabriek uit afval geproduceerd biogas en genereert daarbij 130.000 MWh/jaar aan elektriciteit. Dat komt overeen met het elektriciteitsverbruik van circa 41.200 woningen en de jaarlijkse elektriciteitsproductie van 40 windmolens.

Electr'Od is een warmtekrachtkoppelinginstallatie die, behalve elektriciteit, ook 30.000 MWh/jaar aan thermische energie produceert – overeenkomend met de hoeveelheid thermische energie die door circa 2850 woningen wordt verbruikt. Deze thermische energie wordt gebruikt in een nieuw verwarming- en warmwaternetwerk voor de gehele bevolking van Plessis-Gassot, inclusief stadhuis, buurthuis, kerk en gemeentehuis. Dit is de eerste keer in Frankrijk, dat een stad met duurzame energie uit biogas wordt verwarmd. Bewoners van Plessis-Gassot die zijn aangesloten op het door Electr'Od voorziene net, zullen een daling van 92% van hun elektrische stookkosten en een daling van 91% van hun stookoliekosten tegemoet kunnen zien.

Electr'Od omvat 10 gasturbines met een totale capaciteit van 17 MWe - waarmee het de grootste productiefaciliteit van biogas van Frankrijk is - en verwerkt 100 miljoen kubieke meter biogas per jaar. De gehele centrale kostte €16.500.000.

De CIAT Groep is een belangrijke speler op de Europese klimaattechniek en energieoptimalisatie markten. Zich bewust van de uitdagingen van morgen en van de synergieën op het gebied van water, afval en energie, zette CIAT haar Energie & Milieu Divisie op, die deze nieuwe mogelijkheden op innovatieve wijze benadert. Deze divisie draagt er aan bij dat de naam CIAT in Europa inmiddels een begrip is op het gebied van biogasconditionering, met meer dan 1500 installaties wereldwijd.

De Veolia groep is wereldwijd marktleider op het gebied van geoptimaliseerd resource management. Met meer dan 187.000 medewerkers* wereldwijd, ontwerpt en levert het bedrijf water-, afval- en energiemanagementoplossingen die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van gemeenschappen en industrieën. Met haar drie complementaire bedrijfsactiviteiten, helpt Veolia bij het toegang krijgen tot hulpbronnen, bij het bewaken van beschikbare bronnen en bij het vullen ervan.

In 2013 voorzag de Veolia Groep 94 miljoen mensen van drinkwater en 62 miljoen mensen van afvalwaterdiensten, produceerde zij 54 miljoen megawattuur aan energie en verwerkte zij 38 miljoen metrische ton afval tot nieuwe materialen en energie. Veolia Environnement (Parijs Euronext: VIE) meldde in 2013 een geconsolideerde omzet van € 23,4 miljard*.

www.veolia.com


(*) 2013 pro-forma niet-geauditeerde cijfers, inclusief Dalkia International (100%) en exclusief Dalkia France. Exclusief Transdev medewerkers en inkomsten momenteel onder desinvestering.

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers