www.technologieenindustrie.com
NSK

NSK lagers besparen staaldraadfabriek meer dan €1.2m per jaar

De ondersteuning van NSK bleek van vitaal belang voor een bedrijf dat te maken had met herhaalde storingen aan de lagers van de rollen van zijn staaldraadtrekmachine. Dankzij tussenkomst van NSK, die het probleem identificeerde en de optimale oplossing adviseerde, kan de klant nu kostenbesparingen van meer dan €1,2 miljoen per jaar tegemoet zien.

De lagerstoringen leidden tot buitensporige stilstand, circa 75 keer per maand, en tot hoge onderhoudskosten, wat het managementteam van het bedrijf ernstige zorgen baarde. Een urgente en robuuste oplossing kreeg hoge prioriteit en daarom wendde de staaldraadproducent zich tot NSK en zijn team van hoogopgeleide lagerexperts.

Als onderdeel van een grondige lageranalyse en applicatiebeoordeling, identificeerden de technici van NSK een probleem met de smering en afdichting bij de reeds aanwezige lagers. Uit een smeringsanalyse bleek met name dat het bestaande vet op grafietbasis was en daardoor niet geschikt was voor de toepassing. Het probleem werd verergerd door een continu draadtrekproces met hoge belastingen en zware bedrijfsomstandigheden.

De oplossing kwam in de vorm van een nieuw lager en smeerpakket, geadviseerd door NSK. Het was onderdeel van een waardevoorstel en betrof een NSK afgedicht tweerijig cilinderrollager met speciaal geselecteerd lithiumvet.

De volledig complementaire cilinderrollagers van NSK zijn voorzien van hoogwaardige contactafdichtingen die het binnendringen van verontreinigingen of water voorkomen. Verdere kenmerken zijn gaten in de binnen- en buitenring voor hersmering in verband met onderhoudsgemak, en een zeer corrosiebestendige fosfaatcoating voor gebruik in buitenomgevingen (indien nodig). Voorgesmeerd met lithiumvet, zorgen de afgedichte units voor een hoge belastbaarheid ten behoeve van een groter radiaal en axiaal vermogen.

Toen deze potentiële oplossing was gevonden, was de volgende stap het testen van de nieuwe combinatie van lager en vet via een uitgebreid testproces. Het resultaat was zeer positief en liet een verbetering van 40% zien van de levensduur van de lagers, wat vervolgens leidde tot grote verbeteringen in de productiviteit en lagere onderhoudskosten. De vermindering van verloren productietijd en manuren, alsmede het wegvallen van de voorheen vereiste technische ondersteuning en engineeringtijd, levert nu een aanzienlijke jaarlijkse besparing op van €1.202.455.

Sindsdien heeft de klant de lagers van alle rollen van zijn draadtrekmachines vervangen door de door NSK geadviseerde lager/vetcombinatie.

1) De staaldraadproducent had gemiddeld per maand zo'n 75 keer te maken met stilstand. Foto: Copyright (c) 2022 Photography Germany/Shutterstock


NSK lagers besparen staaldraadfabriek meer dan €1.2m per jaar

2) NSK's cilindrische rollagers zijn voorgesmeerd met lithium vet. Foto: NSK


NSK lagers besparen staaldraadfabriek meer dan €1.2m per jaar

 

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers